Додаток. Чайковський Петро Ілліч (1840—1893) — видатний російський композитор

Чайковський Петро Ілліч (1840—1893) — видатний російський композитор. Закінчив Петербурзьку консерваторію (1865 р.); його вчителем був засновник і перший директор цього закладу Антон Рубінштейн.

У величезному творчому доробку Чайковського представлені всі жанри, і в кожному з них він виступає неперевершеним майстром. Це — 10 опер (серед них всесвітньовідомі «Євгеній Онєгін», «Пікова дама»), З балети (серед них «Щелкунчик»), 7 симфоній, сюїти, програмні симфонічні твори (зокрема увертюра-фантазія «Ромео і Джульєтта», фантазія «Франческа да Ріміні», «Італійське каприччіо»), концерти, інструментальні ансамблі, хори тощо.

Провідна тема творчості Чайковського — боротьба людини за щастя. Глибоке узагальнення складних філософських проблем поєднується в музиці композитора з щирістю, безпосередністю, з тонким проникненням в духовний світ людини. Ці якості музики Чайковського, її яскравий мелодизм, демократизм принесли композитору ще за життя визнання не тільки в Росії, а й в багатьох країнах світу.

Міцні зв'язки єднали Чайковського з Україною, де він часто бував, жив, написав багато своїх творів. Народне мистецтво України, її культура, історія знайшли яскраве відображення в його творчості.

Чайковський увійшов в музичну культуру також як педагог, диригент, музичний критик, як активний громадський діяч.

 

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1071;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.