Поняття про стійкість кранів

Стрілові крани повинні мати достатню стійкість від можливого пере­кидання.

Стійкість може розглядатись в двох вимірах і бути:

• вантажною;

• власною (без вантажу).

Найменша стійкість стрілових кранів спостерігається у випадках, ко­ли поворотна частина розміщується поперек ходової рами.

Коефіцієнтом вантажної стійкості називається відношення моменту відносно ребра перекидання, який створюється силою ваги всіх частин крана з урахуванням додаткових навантажень (вітрового навантаження, інерційних сил, що виникають при пуску або гальмуванні механізмів підйому вантажу, повороті і переміщенні крана, а також зусиль, що вини­кають від найбільшого ухилу місцевості) до моменту, який створюється робочим вантажем щодо того ж ребра перекидання.

Коефіцієнт власної стійкості поворотного крана визначається як відношення моменту щодо ребра перекидання, який створюється силою ваги всіх частин крана з урахуванням ухилу площадки в бік перекидання за мінімального вильоту стріли і відсутності вантажу, до моменту, який створюється вітровим навантаженням щодо того ж ребра перекидання.

В усіх випадках коефіцієнт стійкості кранів не має бути меншим 1,15.

Для попередження перекидання, спричиненого перевантаженням, на пересувних поворотних стрілових кранах установлюють покажчики вильоту стріли і бокового крену крана, обмежувачі вантажопідйомності, захватні рейкові пристрої та інші. Всі ці пристрої являються попереджу­вальними для машиніста крана, щоб він не піднімав вантаж масою більшою за граничну для даного вильоту стріли.

Обмеження граничного підйому стріли забезпечується автоматичним обмежувачем, який вимикає двигун. Боковий крен стрілового поворотно­го пересувного крана також загрожує стійкості. Покажчик крену встанов­люється в кабіні машиніста. Покажчики бувають механічні, в яких стрілка показує боковий нахил у градусах, і електромеханічні, в яких небезпечно­му кренові крана відповідає звуковий або світловий сигнал.

Для попередження перекидання пересувних поворотних стрілових кранів і можливого пошкодження механізмів як у цих кранів, так і в кранів мостових, козлових та інших, необхідно, щоб маса вантажу не пе­ревищувала вантажопідйомності крана. Для обмеження маси вантажу, що піднімається, використовують спеціальний вантажний поліспаст або блок при здвоєних поліспастах, використовують також пружинні динамометри, циферблатні ваги до ЗО т, а за великої вантажопідйомності кранів ви­користовують гідравлічні або тензометричні силоміри.

На пересувних поворотних стрілових кранах також використовують електромеханічні обмежувачі. Вони упереджують граничний момент, який створюється масою вантажу, і автоматично вимикають механізм підйому при перевищенні підйомної сили на 10-12%.

Крім указаних пристроїв, на цих кранах використовують захвати, що закріплюються за головку рейки. Вони підвішуються до рами візка крана і попереджають машиніста про ризик перекидання крана при спробі підняти вантаж більше встановленої вантажопідйомності. Захвати на ут­римання крана в процесі перекидання не розраховані.

Козлові, портальні, баштові і кабельні крани, які працюють на відкри­тих площадках, під дією сильного вітру і за невеликої сили зчеплення і гальм можуть самовільно переміщуватись на підкранових коліях і навіть перекидатися у разі наїзду з великою швидкістю на кінцеві упори. Ці кра­ни оснащують автоматично діючими протиугінними захватами, які мають щелепи, що защемляють рейки, та розпірні клини.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 2825;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.