Секціонування контактної мережі

Для надійної роботи і зручності обслуговування контактну мережу поділяють на окремі електричні секції за допомогою секційних ізоляторів, повітряних проміжків і нейтральних вставок. Такий розподіл називається секціонуванням.

Щоб електрично розділити проводи різних анкерних ділянок, у про­гоні між перехідними опорами (рис. 5.21) створюють так званий повітря­ний проміжокі проводи сусідніх анкерних ділянок, які сполучаються, відводяться один від одного в плані не на 100 мм, як показано на рисунку, а на 550 мм.

Повітряний проміжок або ізолююче спряження (сполучення) може влаштовуватись як в трьох (з двома перехідними опорами), так і чотирьох прогонах (з трьома перехідними опорами). Спряження в чотирьох прого­нах виконують на залізницях постійного струму в місцях, де довжина про­гонів між опорами невелика і важко плавно підняти контактні проводи на двох перехідних опорах.

В ізолюючих спряженнях у вигляді повітряних проміжків при прохо­дженні струмоприймачів, допускається короткочасне електричне з'єднан­ня двох контактних підвісок суміжних анкерних ділянок.

Якщо за умов живлення це не допускається (різні фази струму тощо), то секції розділяють нейтральною вставкою, що складається з декількох послідовно розміщених повітряних проміжків.

Нейтральна вставка(рис. 5.22) — це окрема контактна підвіска мінімальної довжини, в яку не подається напруга (тому називається ней­тральною), влаштовується між двома секціями з різними фазами струму і з двома ізолюючими повітряними проміжками для того, щоб струмоприй­мачем не допустити електричного замикання цих проміжків і тим самим замикання суміжних секцій. При проходженні струмоприймача в зоні першого повітряного проміжку нейтральна вставка сприймає напругу першої прилеглої секції, в зоні другого повітряного проміжку — напругу Другої секції, а під час проходження у власній зоні -- вставка знеструмлена. Нейтральну вставку поїзд проходить без струму за інерцією. Для того, щоб поїзд не зупинився в зоні нейтральної вставки, він повинен мати відповідну швидкість. Якщо поїзд вимушено зупинився в цій зоні, його виводять, ввімкнувши спеціальний роз'єднувач 5 (рис. 5.22). Щоб ма­шиніст знав, де потрібно вимкнути і знову увімкнути тягові двигуни, вста­новлюють попереджувальні сигнальні знаки. Знак «Вимкнути струм» встановлюють за 50 м до початку нейтральної вставки, а після нейтраль­ної вставки знаки «Увімкнути струм на електровозі» — через 50 м, «Увімкнути струм на електропоїзді» — через 200 м.

Щоб електрично розділити контактні підвіски станційних колій, за­стосовують секційні ізолятори — сукупність тарільчатих або стержневих ізоляторів із спеціальними пристроями для безперешкодного пропуску струмоприймачів.

Щоб з'єднувати або роз'єднувати окремі секції, підключати або відключати їх від живлячих ліній, застосовуються секційні роз'єднувачі контактної мережі (рис. 5.23). Вони влаштовуються на опорах на спеці­альних кронштейнах, переключаються з одного положення в інше за допо­могою спеціальних приводів дистанційно з пультів енергодиспетчера, чер­гового пункту контактної мережі, або вручну на місці відповідальним працівником дистанції електропостачання.

Схему секціонування електрифікованої лінії складають таким чином, щоб відключення будь-якої секції не зупиняло рух поїздів, або порушення графіка руху були при цьому мінімальними.

 

Секціонування може бути: поздовжнім, коли контактні підвіски розді­ляють на секції уздовж залізничної лінії біля кожної тягової підстанції і по­ста секціонування; поперечним, коли підвіски розділяють на перегонах і на роздільних пунктах так, щоб забезпечити незалежну роботу головних колій.

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 2638;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.