Організація експлуатації систем тягового електропостачання

Основне завдання експлуатації пристроїв електропостачання — це ут­римання їх у справному стані і забезпечення найбільш раціональних і еко­номних режимів роботи. Утримання всіх пристроїв зводиться до трьох видів робіт: технічного обслуговування з періодичними оглядами, поточ­ного і капітального ремонтів.

До останнього часу в поточному обслуговуванні системи тягового еле­ктропостачання застосовувався так званий регламентний метод,який пе­редбачав планові за графіком роботи (перевірки і ремонти на всіх ділянках незалежно від їх стану), на які неефективно витрачався час і кошти. Нині запроваджується новий метод — метод комплексного діагностичного кон­тролю.Спеціальні вагони-лабораторії контактної мережі, які надаються дистанціям, обладнуються сучасними інформаційно-діагностичними при­ладами. Під час обігу ділянок вони можуть швидко виконати заміри основ­них параметрів контактної мережі і дати оцінку її технічного стану, що дає можливість ефективно спланувати роботи: передусім виконувати роботи на аварійних ділянках, на інших — планові в залежності від їх стану.

У складі служб електропостачання створюються електромонтажні поїзди, які укомплектовуються залізничною, автомобільною і будівель­ною технікою для планової суцільної заміни контактної мережі, тягових і трансформаторних підстанцій з більш ефективним використанням цільового фінансування. При цьому використовуються комплекти зібраних на заводі розподільчих пристроїв, проводиться планомірна заміна застарілих систем електропостачання змінного струму на більш ефективну ЕПП-27,5 кВ, а на підстанціях постійного струму — шестипульсових пере­творювачів на дванадцятипульсові.

Суттєва роль в організації ефективної експлуатації пристроїв електро­постачання належить енергодиспетчерському керуванню. Черговий енергодиспетчер — відповідальна особа, яка в будь-який момент знає реальний стан ділянок, які він обслуговує. Без його згоди і участі не може бути пере­ключений жоден перемикач на тяговій підстанції, жоден секційний роз'єд­нувач у контактній мережі (крім установлених в електродепо, якими уп­равляє черговий по депо). Усі вмикання і вимикання цих приладів оформ­ляються наказом енергодиспетчера. Від енергодиспетчера великою мірою залежить безперебійна, безпечна і ефективна експлуатація тягової мережі.

Важливим засобом підвищення ефективності експлуатації системи електропостачання має бути високотехнологічний комерційний облік електроенергії на базі сучасних точних електронних лічильників і сер­верів. Він передбачає 4-рівневу систему автоматичного контролю витрат електроенергії. На першому рівні цієї системи є «розрахункові»прилади обліку з концентрацією їх показань на тяговій підстанції. Другий рівень — передача показань на загальний сервер дистанції електропостачання. Третій рівень — збір показань лічильників усіх дистанцій залізниці з пере­дачею на сервер дорожного підприємства «Енергозбут». Четвертий рівень — передача даних про споживання електроенергії на базовий сер­вер «Енергоринку».

Запровадження даної системи дозволить дорожнім підприємствам Укрзалізниці «Енергозбут» вийти на оптовий ринок електроенергії Ук­раїни і, використовуючи можливості погодинної оплати за електрое­нергію, значно її знизити.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1811;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.