Створення сили тяги, її основні характеристики

Роглянемо сили, що виникають на ободі колеса (рис.4.92). Прикладе­ний до колеса обертальний момент Мк-, що діє за годинниковою стрілкою, покажемо як пару прикладених сил: одну Fx в точці А дотику колеса до рейки і другу F2 — b центрі коле­са О. Якщо колесо не буде торкатись рейки, обер­тання колісної пари не приведе до руху локомоти­ва. Якщо колесо притиснути до рейки з силою Ро, .то в точці А під дією сили зчеплення колеса з рей­кою виникне горизонтальна реакція рейки F3, рівна силі F{ і протилежно їй направлена. Ця рівнодійна сила і називається дотичною силою тяги FK.

Завдяки зчепленню колеса з рейкою ство­рюється необхідний упор, відштовхуючись від яко-Рис. 4.92. Схема го колесо починає рухатись. При цьому сили Fx і F3 створення сили тяги врівноважуються, а під дією сили F2, якщо вона більше сил опору рухові, колесо починає повертатись навколо точки А — миттєвого центра обертання. Якщо цей центр переміщується на поверхні рейки, то і центр колеса і весь поїзд рухаються поступально в тому ж на­прямку.

Таким чином рух колеса локомотива можливий за умови:

 

 


Коефіцієнт зчеплення залежить від чистоти поверхні ободів і рейок, ат­мосферних умов (вологості, температури повітря, опадів), швидкості руху, схеми вмикання тягових електродвигунів (при паралельному він вищий, при послідовному — нижчий), форми поверхні кочення на ободі тощо.

Слід відмітити, що ψκ для різних локомотивів різний і визначається за спеціальними емпіричними формулами,

При русі поїзда в режимі тяги змінюються сила тяги електровоза, швидкість руху поїзда і струм, що надходить від тягової мережі.

Для оцінки взаємозалежності цих величин необхідно мати електроме­ханічні характеристики тягового двигуна на ободах тягової колісної пари, які будують у вигляді графіків або таблиць. Ці характеристики показують: за­лежність сили тяги Fкd від затраченого струму Ід у вигляді графіка Fкдд)-

 

характеристики будують у другому квадранті, де швидкість відкладають на осі ординат, а питомі сили тяги — на осі абсцис вліво (рис. 4.95).

Лінія 2 на такому графіку одержується шляхом перерахунку тягової характеристики, а лінія 1 відповідає обмеженню зчепленням.

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1738;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.