Екіпажна частина тепловоза

Екіпажтепловоза включає головну раму, кузов і ходову частину, до якої належать візки з колісними парами, буксами, ресорами, а також ав­тозчепи і гальмове обладнання.

Головна раматепловоза — це зварна конструкція, на якій розташова­ний кузов. Рама передає тягові і гальмові зусилля на поїзд. Основними елементами рами на прикладі тепловоза ТЕ10М є двотаврові хребтові балки, з'єднані між собою поперечинами з листа товщиною 10-12 мм, а на кінцях — литими стяжними ящиками, в яких розміщені автозчепи. Хреб­тові балки посилюються знизу і зверху накладними поясами. Хребтові балки, поперечини, накладні пояси, поздовжні штаби, листи настилу ство­рюють жорстку коробчасту конструкцію, яка має достатній запас міцності в поздовжньому і поперечному напрямках як в горизонтальній, так і у вер­тикальній площинах. За допомогою поперечних скріплень до хребтових балок кріпиться огороджувальний швелер, який збоку кабіни вигинається дугою для надання тепловозу обтічної форми. Рама опирається на візки чотирма сферичними опорами.

Кузов тепловоза може бути двох видів: капотного або вагонного типів, а за сприйманням навантаження — несучої і ненесучої конструкції. Всі ма­неврові тепловози мають кузови капотного типу, магістральні — вагонно­го. Кузов ненесучої конструкції мають вантажні тепловози 2ТЕ10В, ЗТЕ10М, 2ТЕ116 та інші. В них зварний каркас із швелерів обшивається зовні стальними листами товщиною 3 мм. З внутрішнього боку до шве­лерів кріпляться дерев'яні бруски, на які нашивається внутрішня обшив­ка. Кузов несучої конструкції мають тепловози 2ТЕ121, ТЕП60, ТЕП70 та інші. В них дах, бокові стіни, каркас кабіни і апаратної камери зварені в єдину суцільну конструкцію. При цьому для зменшення маси застосову­ють профілі із низьколегованих сталей і алюмінієвих сплавів.

Візки,на які спирається головна рама тепловоза, бувають за кількістю осей дво- і тривісні. Тепловози з електричною передачею в більшості ма­ють тривісні візки, з гідропередачею — двовісні.

Тривісний безщелепний візок (рис. 4.46) має жорстку конструкцію рами, зварену з двох боковин і двох поперечних коробчастих балок. До по­перечних балок приварена поздовжня шворнева балка. На кінцях бокови-ни скріплюються кінцевими балками. До боковин рами приварені литі кронштейни з трапецієподібними пазами для кріплення буксових по­водків і установлення опор пружинних комплектів. Передбачаються та­кож кронштейни для підвішування двигунів. Поводки мають гумовомета-леві амортизатори, якими вони з'єднуються з буксою і рамою.

Навантаження на кожну колісну пару передається через чотири пружні комплекти, установлені на опорних кронштейнах букс. Для уник­нення резонансних явищ у візках між буксами і рамою візка установлені фрикційні гасники коливань (демпфери).

Навантаження від кузова і головної рами передається на візок через чотири гумові опори. Шарнірний зв'язок з кузовом забезпечується рухо­мим шворневим пристроєм з горизонтальними пружинами і гумовороли-ковими опорами.

 


 

 

Рис. 4.46. Загальний вигляд безщелепного візка тепловоза: 1 — кожух тягової передачі; 2 — опора головної рами кузова тепловоза;

З — боковина рами; 4 — шворнева балка; 5 — поворотний пристрій;

6 — міжрамне кріплення; 7 — кінцева балка; 8 — гвинтові пружини ресори;

9 — кронштейн для кріплення верхніх поводків букси; 10 — фрикційний

гасник коливань; 11 — букса; 12 — кронштейн для підвішування

електродвигуна; 13 — тяговий електродвигун.

 

На пасажирських тепловозах ТЕП60 і ТЕП70 застосовується маятнико­ве підвішування кузова (рис. 4.47). Кузов цих тепловозів опирається на кож­ний візок через дві центральні маятникові опори 2 і чотири бокові опори 1. Бокова опора виконана у вигляді стояка 6 здвома сферичними наконечни­ками. Стояк опирається знизу на циліндричну частину, зверху на нього опи­рається кузов тепловоза 4 через стакан 5. За допомогою зворотних апаратів З центральна опора зв'язується з рамою кузова. Така конструкція опори забезпечує можливість поперечного переміщення кузова відносно візків.

Рис. 4.47. Маятникове підвішування кузова тепловоза:

1 — бокова опора; 2 — центральна опора; 3 — зворотні апарати;

4 — кузов тепловоза; 5 — стакан; 6 — стояк бокової опори.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 3822;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.