Водовідвідні, водозбірні і дренажні пристрої та споруди

Для запобігання перезволоження і розмивання земляного полотна влаштовують спеціальні водовідвідні канали, лотки, дренажі і дренажні галереї, зливову каналізацію на станціях.

Відвідні канави, виготовлені із залізобетону і бетону, мають форму трапеції шириною і висотою 0,6 м з розрахунком їхнього заповнення во­дою 0,4 м. Укладають їх прямолінійно, на поворотах закругляють радіусом 10-20 м. На виході дно розширюють і укріплюють від розмивання. Поз­довжній ухил має бути не менше 3°/00, а у важких умовах — 2°/00. Якщо ухил місцевості дуже великий, канави роблять з пологими ухилами і ділянки канави з'єднують між собою швидкоплинами і перепадами.

Швидкоплин(рис. 2.28) — це короткий канал зі стрімким поздовжнім ухилом = 0,1 * 0,8).

Перепад(рис. 2.29) — це пристрій з одним або декількома уступами, які дозволяють на невеликій відстані значно знизити рівень плинної води.

В швидкоплинах і перепадах вода набирає великої швидкості. Щоб гаси­ти цю швидкість, на них споруджують водобійні колодязі і уступи(рис. 2.29).

Puc. 2.28. Залізобетонний швидкоплин: - вхідна ділянка; 2 — примикання швидкоплина до труби.

 

Рис. 2.29. Двоступеневий перепад з водобійними уступами

 

Лотки (рис. 2.30) мають таке ж призначення, що й канави, але вони менші розміром. Споруджують їх із залізобетону і бетону, трапляються у формі трапеції, прямокутника, трикутника, напівкруга.

Підземні водовідвідні пристрої для зневоложення ґрунтів, зниження рівня ґрун­тових вод і виведення їх нази­вають дренажами.

Підкюветні дренажі бува­ють завершені і незавершенізалежно від глибини заляган­ня водотривкого шару.

 

1200

Рис. 2.30. Залізобетонний лоток рамного типу:

1 — залізобетонні плити;

2 — наповнення піском;

3 — залізобетонні рами;

4 — цементний шар;

5 — бетонний шар;

6 — піщано-щебеневий шар;

7 — бетонний шар;

8 — дренажні отвори.


Дренаж (рис. 2.31) — це траншея, заповнена дренуючими матеріалами, а саме: щебенем, гравієм, піском, з трубою на дні (трубофільтр), яка має отвори для стікання в середину води.

Для зниження рівня грунтових вод на глибині 6-10 м споруджують залізобетонні дренажні галереї (рис. 2.32), розміри яких дозволяють лю­дям знаходитись в них і працювати. Вода з грунту стікає через отвори на стінах в галерею і відводиться.

Для спостерігання за роботою і чищення труб, отворів в них через кожні 70-100 м в дренажі і через 100-150 м в галереї влаштовують огля­дові колодязі.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 3393;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.