Загальні відомості про нормативні документи, які регламентують діяльність залізничного транспорту

Діяльність транспорту, і зокрема залізничного транспорту, регламен­тується законами України:

Закон України «Про транспорт»,прийнятий Верховною Радою Ук­раїни в 1994 році, визначає загальні правові, економічні та соціальні заса­ди діяльності єдиної транспортної системи України, установлює основне завдання транспортних галузей у задоволенні потреб суспільного вироб­ництва і населення в перевезеннях, принципи відповідальності транспорт­них підприємств за виконання зобов'язань щодо перевезення пасажирів, багажу, пошти і вантажів, за безпеку перевезень, життя і здоров'я паса­жирів, збереженість вантажів.

Закон України «Про залізничний транспорт»,прийнятий Верховною Радою України в 1996 році, установлює основні правові і економічні заса­ди діяльності залізничного транспорту України, його права і обов'язки в економічній і соціальній сфері держави, установлює його відносини з державними і місцевими органами, іншими видами транспорту, всіма га­лузями економіки, підприємствами, організаціями, установами і громадя­нами країни, які користуються послугами залізничного транспорту.

Правила технічної експлуатації (ПТЕ)містять в собі головні поло­ження і регламент виконання технічної експлуатаційної роботи на залізни­цях, основні параметри, розміри, норми утримування найважливіших спо­руд, пристроїв, рухомого складу та інших технічних засобів залізниць, вимоги, які висуваються до них у процесі експлуатації, а також систему організації руху поїздів, принципи сигналізації та інших взаємозв'язків між працівниками залізниці при виконанні поїзної і маневрової роботи.

Перший збірник правил технічної експлуатації для залізниць загаль­ного користування вперше було введено в Росії в 1898 році. Для всієї ме­режі залізничного транспорту Радянського Союзу, в тому числі і для залізниць України, ПТЕ були видані і затверджені в 1935 році.

В Україні, як суверенній державі, ПТЕ вперше розроблені Укрзаліз­ницею і затверджені наказом Міністерства транспорту України №27 від 16.01. 1995 р. З уточненнями і доповненнями були перевидані в 2002 році.

ПТЕ складають 16 розділів. В розділі 1 приведені загальні обов'язки пра­цівників залізничного транспорту, в розділах 2-8 — загальні характеристики, нормативи і вимоги до утримання основних споруд і пристроїв залізниць, в розділах 9-12 — основні розміри і норми утримання рухомого складу, роз­ділами 13-16 регламентуються основні положення зорганізації руху поїздів.

ПТЕ вимагають утримання земляного полотна, мостів, тунелів, інших штучних споруд, шпал, рейок, стрілочних переводів, вагонів, локомотивів та інших технічних засобів у такому стані, яке б забезпечувало безпе­ребійний і безпечний рух поїздів з максимальною швидкістю. Щодо сиг­налізації ПТЕ установлює принцип, згідно з яким сигнал є наказом, який належить суворо виконувати, а невиконання його призводить до адміністративної і кримінальної відповідальності. ПТЕ передбачає ор­ганізацію руху поїздів за графіком руху поїздів, який об'єднує роботу усіх підрозділів залізниць. ПТЕ обов'язкові для виконання всіма підрозділами і працівниками залізничного транспорту України. Всі інструкції, розпоря­дження і вказівки, які стосуються питань технічної експлуатації, будівництва залізниць, споруд, пристроїв і рухомого складу, повинні суво­ро дотримуватись положень ПТЕ.

Інструкція з сигналізації на залізницях України,яка розроблена Укр­залізницею і затверджена наказом Мінтранспорту України №259 від 8.07.1995 p., визначає систему видимих і звукових сигналів для передачі наказів та вказівок щодо руху поїздів і маневрової роботи, а також типи сигнальних приладів, за допомогою яких ці сигнали подаються.

Інструкція з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях Украї­ни,яка розроблена Укрзалізницею і затверджена наказом Мінтранспорту України №260 від 8.07.1995 p., відповідно до основних положень і вимог ПТЕ і Інструкції з сигналізації залізниць України конкретизує правила приймання, відправлення та пропуску поїздів за різноманітних засобів сигналізації і зв'язку як за нормальних умов, так і у випадках несправності цих пристроїв; приймання, відправлення і пропуск поїздів під час прове­дення ремонтно-будівельних робіт на залізничних коліях і спорудах; про­ведення маневрів на станціях, видачі попереджень на поїзди й інші прави­ла, пов'язані з виконанням указаних операцій.

Тверді знання і чітке виконання причетними працівниками вимог, пе­редбачених ПТЕ, Інструкцією з сигналізації і Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи — одна з найважливіших умов забезпечення чіткої ро­боти транспорту, безпеки руху поїздів і маневрової роботи.

Статут залізниць України визначає обов'язки, права і відповідаль­ність залізниць, а також підприємств, організацій, установ і громадян, які користуються залізничним транспортом.

Перший в Росії статут був уведений в 1885 році. В радянський період статут залізниць з 1920 року перевидавався в 1922, 1935 і 1955 роках відповідно до змін політичних і економічних умов розвитку СРСР.

Статут залізниць України затверджений та введений в дію постано­вою Кабінету міністрів України №457 від 6 квітня 1998 року і дія його по­ширюється на залізниці України, на перевезення на них вантажів, пасажи­рів, багажу, вантажобагажу і пошти, в тому числі на перевезення вантажів, навантаження і розвантаження яких відбувається на залізничних під'їзних коліях незалежно від форм власності. Статут складається із семи розділів і 137 статей. Статутом регламентується порядок укладення дого­ворів, планування, організація та основні умови перевезення вантажів, па­сажирів, багажу, вантажобагажу і пошти, основні положення експлуатації залізничних під'їзних колій, взаємовідносини з іншими видами транспор­ту, а також відповідальність залізниці, вантажовідправників, вантажо­одержувачів і пасажирів, ведення актово-претензійних справ.

Статут залізниць України висвітлює тільки основні принципові поло­ження і правові норми, які є загальними для всіх видів перевезень. Передба­чити всю різноманітність конкретних умов і особливостей перевезень окре­мих вантажів Статут не може. Положення певних статей розвиваються в інших нормативних документах, які видаються як доповнення до Статуту.

На підставі Статуту залізниць України Міністерство транспорту і зв'яз­ку України затверджує Правила перевезення вантажів, Технічні умови на­вантаження і кріплення вантажів, Правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти, тарифні керівництва, інші нормативні документи.

Правила перевезень вантажів визначають порядок планування пере­везень вантажів і обліку виконання плану перевезень, приймання вантажів

до перевезення, видачу вантажів, заповнення перевізних документів, роз­рахунки за перевезення, експлуатацію залізничних під'їзних колій, терміни навантаження, доставки і вивантаження вантажів, умови їх зберігання, пе­реадресування, порядок перевезення різних видів вантажів (хлібних, нава­лочних, швидкопсувних тощо). Правила описують умови перевезень ван­тажів відправницькими маршрутами, дрібними відправками, в пакетах і універсальних контейнерах. Правила передбачають порядок перевезення рідких вантажів у цистернах і бункерних напіввагонах, порядок перевезен­ня небезпечних вантажів. До небезпечних належать вантажі вибухонебез­печні, легкозаймисті, стиснені і скраплені гази, їдкі, отруйні і радіоактивні речовини. В Правилах перевезень приводиться перелік вантажів, які мож­на перевозити залізничним транспортом на певних умовах, зразки пе­ревізних документів, актів та інших документів, які оформляються в про­цесі перевезення вантажів. Спеціальний розділ регламентує порядок оформлення актів, подання і розглядання претензій та позовів.

Технічні умови навантаження і кріплення вантажів містять діючі га­барити навантаження, методику розрахунків розміщення і кріплення ван­тажів у вагонах, правила оформлення перевезення вантажів, непередбаче­них Технічними умовами, способи розміщення і кріплення різних видів вантажів на відкритому рухомому складі.

В тарифних керівництвах №1 і №4 установлюються правила визна­чення тарифних відстаней, провізних плат, зборів і штрафів, приводяться тарифні ставки і таблиці для розрахунку плат за перевезення вантажів залізничним транспортом.

Правила перевезень пасажирів, пошти, багажу і вантажобагажу до­кладно описують правила перевезень пасажирів, пошти, багажу і вантажо­багажув пасажирських поїздах, порядок визначення тарифних відстаней,плат і зборів.

Правила, Технічні умови, чинні на залізницях тарифи, а також зміни і доповнення до них публікуються Укрзалізницею в збірниках правил пе­ревезень і тарифів залізничного транспорту України і вводяться в дію з моменту опублікування.

Крім Статуту, Правил перевезень, Технічних умов і тарифних керів­ництв, на залізничному транспорті України діють також службові і поса­дові інструкції, наприклад, Інструкція з перевезень негабаритних і вели­ковагових вантажів, Інструкція прийомоздавальника вантажу, Інструкція з ведення станційної комерційної звітності, Положення про порядок охо­рони вантажів і об'єктів на залізницях України, Типовий технологічний процес роботи пункту комерційного огляду поїздів, Інструкція з актово-претензійної роботи та інші нормативні документи.

Нормативні документи, що визначають порядок і умови перевезень, користування засобами залізничного транспорту, безпеки руху, охорони праці, громадського порядку, перетину залізничних колій іншими видами транспорту і комунікаціями, пожежної безпеки, санітарні норми та прави­ла на залізничному транспорті, є обов'язковими для всіх юридичних і фізичних осіб на території України.

Роль залізничного транспорту в економіці країни, особливі умови йо­го роботи потребують високої дисципліни, точного виконання залізнич­никами чинних у галузі правил, наказів, інструкцій та інших нормативних актів, оскільки їх порушення створює загрозу безпеці руху поїздів і мане­врової роботи, може призвести до тяжких наслідків для життя та здоров'я громадян, незбереження вантажів, завдати шкоди навколишньому при­родному середовищу.

Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту,затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.1993 р. №55, установлює основні вимоги до працівників, їх обов'язки при ви­конанні службових функцій, порядок заохочення за зразкове виконання службових обов'язків і дисциплінарне стягнення за порушення дис­ципліни, приводить перелік порушень дисципліни, наслідки яких загро­жують безпеці руху, життю і здоров'ю громадян, а також категорії праців­ників, до яких застосовується дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення.

Положення поширюється на всіх працівників залізничного транспор­ту, які пов'язані з перевізним процесом.

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 4941;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.