ПАМ'ЯТКИ КОЗАЦЬКИХ ЧАСІВ

 

Серед старожитнєстей України важливе місце посідають пам'ятки, пов'язані з діяльністю українського козацтва ХУ-ХУШ ст. Відомі вони на Середньому Подніпров'ї і Лівобережжі, на Слобідській Україні (нині Харківщина і Сумщина), на Волині і Поділлі, а також на землях козацьких вольностей Запорізької Січі, що охоплювали Пониззя Дніпра та степову частину України взагалі.

З нерухомих археолога-архітектурних пам'яток науковий інтерес ста­новлять фортеці, в тому числі знамениті запорізькі Січі, міста і села, де жили і діяли козаки, монументальні споруди світського і релігійного характеру, поховання, місця боїв тощо.

Українське козацтво виникло на рубежі ХУ-ХУІ ст. як результат збігу певних історичних обставин. Нестерпний соціальний, національний і релі­гійний гніт з боку польської шляхти зумовив масові втечі селян на вільні тоді землі Подніпров'я і Побужжя. Поблизу цих вимушених переселенців на "вольностях" мешкали дуже небезпечні сусіди — кочові татарські орди, що були у васальній залежності від Туреччини. Постійні військові напади татар і турків сприяли згуртуванню окремих ватаг І загонів утікачів у вій­ськову організацію, що згодом перетворилася на могутнє козацьке військо, з яким мусили рахуватися і всередині польсько-литовської та московської держав, і за їх межами.

Наприкінці XVI ст. козацтво набуло статусу окремої суспільної верстви населення, а Запорозька Січ стала відома як окрема "козацька республіка", основним завданням якої був захист українських земель від зазіхань на них Кримського ханства і Турецької Порти, а також інших поневолювачів.

Українське козацтво існувало кілька століть і, зійшовши з історичної арени, залишило по собі яскравий слід. Це була, безумовно, героїчна епоха в історії українського народу. Під проводом Богдана Хмельницького коза­цтво разом із селянством було основною рушійною силою у Національній революції середини ХУІІ ст.

Історії українського козацтва присвятили свої праці С. Митецький, А. Скальковський, Д. Яворницький, В. Голобуцький, О. Апанович, Л. Мель­ник, В. Сергшчук, Ю. Мицик, І. Свсшніков, В. Степанков та ін.

 








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 1889;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.