Спеціалізована документація

 

Документи з господарської (господарсько-договірної) діяльності.

Договір – це угода двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов’язків.

Договір може бути укладений між окремими громадянами, між громадянами й організаціями та між організаціями.

Договір поставки – це договір, за яким організація-постачальник зобов’язується передати в певні терміни організації-покупцеві (замовнику) у власність або оперативне управління певну продукцію, а організація-покупець зобов’язується прийняти продукцію до оплати за встановленими цінами.

Реквізити: назва документа (договір); місце і дата укладання договору; вступна частина (назви сторін, що укладають договір, посади, прізвища, імена й по батькові осіб, що підписують договір (із зазначенням їх повноважень); предмет договору (точна назва, кількість, асортимент); характеристика якості й комплектність продукції; вимоги, що ставляться па тари й упакування; зазначення цін на продукцію; термін і порядок відвантаження продукції; порядок розрахунків; порядок кількісного і якісного приймання продукції; додаткові умови; вказівки на майнову відповідальність за невиконання зобов’язань постачальником або споживачем; виклад порядку розгляду суперечок; загальна сума договору; загальний термін дії договору; юридичні адреси сторін; підписи й печатки сторін.

СТРУКТУРА ТЕКСТУ ДОКУМЕНТА:   1.Предмет договору. 2.Якість і комплектність продукції. 3.Тара й упакування. 4.Ціна й сума договору. 5.Порядок відвантажування продукції. 6.Умови розрахунку. 7.Порядок кількісного і якісного приймання. 8.Додаткові умови договору. 9.Майнова відповідальність.   10.Порядок розглядання суперечок і підсудність сторін. 11.Термін дії договору. 12.Юридичні адреси сторін.   Постачальник (підпис) Розшифрування підпису Покупець (підпис) Розшифрування підпису  

 

ДОКУМЕНТИ ГОСПОДАРСЬКО-ПРЕТЕНЗІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ – це документи, які укладаються за умов виникнення певних претензій до установи (організації), розбіжностей щодо умов договору тощо.

ПРОТОКОЛ РОЗБІЖНОСТЕЙ ДО ДОГОВОРІВ – документ, який складають у випадках виникнення розходжень між текстом договору і поданою до нього специфікацією, або при суперечках, пов’язаних з термінами відвантаження чи постачання продукції, сумою договору, формами розрахунків між сторонами.

Реквізити:

1. Назва документа.

2. Назва сторін, між якими виникли розбіжності за договором, зазначенням номера договору і його дати.

3. Формулювання заперечуваних пунктів специфікації і договору редакції постачальника, які пишуться з лівого боку.

4. Формулювання заперечуваних пунктів специфікації і договору редакції, запропонованій покупцеві, які пишуться з правого боку.

5. Підпис покупця (унизу справа).

6. Дата, підпис і печатка покупця.

7. Підпис постачальника (унизу зліва)

8. Дата, підпис і печатка постачальника.

 

Зразок:

ПРОТОКОЛ РОЗБІЖНОСТЕЙ виникає між “Харківміськлегхарчопромом” і Харківською трикотажною фабрикою при укладанні договору № 13 від 3 січня 1992 р. на постачання продукції у 1993 р. Редакція постачальника Редакція покупця За специфікацією Сортність продукції що постачається Сортність продукції що постачається Постачальник відвантажує Постачальник відвантажує споживачеві продукцію споживачеві продукцію Першого сорту – 30% Першого сорту – 50% Другого сорту – 40% Другого сорту – 50% Третього сорту – 30% Третього сорту – із специфікації вилучити За договором 1. Терміни постачання 1. Терміни постачання Постачальник відвантажує Постачальник відвантажує продукцію Покупцеві щоквартально продукцію Покупцеві щомісячно однаковими партіями однаковими партіями 2. Умови розрахунку 2. Умови розрахунку Розрахунок між Сторонами Розрахунок між Сторонами провадиться депонуванням провадиться виставленням Покупцем суми акредитиву на Постачальником рахунку на інкасо із розрахунковий рахунок застосуванням акцептованої форми розрахунку Постачальник Покупець К.І. Миколаєва Л.Н. Березюк   Печатка Печатка 10 січня 1993 р. 10 січня 1993 р.  

 

КОМЕРЦІЙНИЙ АКТ – це документ, який складають представник: транспортних організацій з метою посвідчення обставин, які можуть бути підставою для встановлення вини за порушення договору перевезення вантажів і покладання матеріальної відповідальності на працівників транспорту, відправників і одержувачів вантажів. Відсутність комерційного акта позбавляє одержувача вантажу можливості пізніше виставити претензії працівникам транспорту.

 

Зразок:

КОМЕРЦІЙНИЙ АКТ № 01364 Складено 15 квітня 1991 р. Форма 4-22 ст. Київ-Московський 1. Пломби: Південно-Західної залізниці а) залізниці _____ шт. Як доповнення до акта б) відправника _____ шт. № ___ від “__” _______ 1999_ р. в) митниці ______ шт. (про що) ______________________ 2. Копія акта експертизи від ______________________________ 15 квітня 1991 р. ______________________________ 3. Технічний акт № ____ (про що) ______________________ 4. Розшукове листування на ___ арк. ______________________________ 5. Вагонний лист арк. ________ 6. Пломби та інші документи-додатки до акта № ___ по відправленню   На відправлення вантажної швидкості за накладною № 593 від 9 квітня 1991 р. Ст. відправлення Єлець Південно-східної залізниці. Ст. призначення Київ-Московський Південно-Західної залізниці. Відправник Єлецький механічний завод. Одержувач Київський завод “Точелектроприлад”. АКТ про виявлення нестачі продукції (товару) при розпечатанні вагона (контейнера, автофургона) “__” __________ 199_ р. Місце складання акта _________________________________________ Комісія в складі: ___ розпечатала вагон (контейнер) за № __________ що надійшов за ____________ накладною № ___від _________ 199_ р. Одержувач вантажу ___________________________________________ Відправник вантажу ___________________________________________ Станція відправлення __________________________________________ Станція призначення ___________________________________________ Дата подання вагона (контейнера) під розвантаження ________________ При розпечатанні виявлено: 1. Стан вагона (контейнера) ___________________________ 2.Справність пломб та опис відбитків ___________________ 3.Наявність і стан вантажу _____________________________ 4.Продукцію (товар) вивантажено з ______________________ (вагона, контейнера) в ______________________, що цілком забезпечує її збереження. (склад, сховище) Підписи осіб, які брали участь у складанні акта. (прізвище) (підпис)

 

ПРЕТЕНЗІЙНИЙ ЛИСТ – документ, яким оформляють і обґрунтовують вимоги однієї організації до іншої, що стосуються погашення договірних зобов’язань.

Реквізити: адреса організації, куди передається претензія (справа вгорі); адреса організації, що подає претензію, сума претензії (зліва вгорі); текст; банківські реквізити заявника; додатки із зазначенням кількості аркушів; підписи директора та головного бухгалтера організацій, скріплені печаткою (якщо лист оформляється не на бланку).

 

Зразок:

Укррічфлот Суднобудівний- Київське міське підприємство оптової судноремонтний завод реалізації металопродукції Одеса, вул. Приморська, 19 Київ-137 Тел.212-50-4111.05.96 №04/16 пр. Визволителів, 16   Претензія на суму 132000 грн. У зв’язку з недопостачанням у І кварталі 1996 р. металовиробів Ви зобов’язані на підставі пункту 14 договору, підписаного 3 січня 1996 р. сплатити нам недотримку (неустойку). Згідно з доданим розрахунком сума належної нам недотримки (неустойки) становить 132000 грн. Просимо цю суму переказати на наш розрахунковий рахунок № 16748 у Приморському відділенні Промбудбанку м. Одеси МФО _______________ код ЗКПО ___________________ При недоотримані від Вас протягом 10 днів суми претензії або обґрунтованого заперечення справу про стягнення цієї суми буде передано до Державного арбітражу. Додаток: розрахунок недотримки за І квартал 1996 р. Директор заводу (підпис) Розшифрування підпису Головний бухгалтер (підпис) Розшифрування підпису  

 

ПОЗОВНА ЗАЯВА – документ, який передається до арбітражу або суду з проханням про стягнення з відповідача примусовим порядком претензійних сум або якого-небудь майна.

Реквізити: Назва й адреса організації, що вчиняє позов, її відомча приналежність (штами); дата позовної заяви; назва суду або арбітражу, до якого подається заява; назва й адреса позивача і відповідача (якщо він є); сума позову; назва документа; текст; перелік додатків із зазначенням кількості аркушів; прізвища свідків (у разі потреби); підписи керівника організації і головного бухгалтера або юрисконсульта.

Зразок:

Укррічфлот Одеський суднобудівний До Державного арбітражу м. Одеси завод Позивача; Одеського 22.08.96 суднобудівного заводу м. Одеса,вул.Лримвреька,19 У справі відповідачем є Одеське тел.212-50-41 підприємство “Одесаміськметалооптторг” м. Одеса, вул. Пушкіна, 5 Сума позову – 188000 грн. ПОЗОВНА ЗАЯВА Відповідач у цій справі – Одеське підприємство для оптової реалізації металопродукції “Одесаміськметалооптторг” – недопоставив нам у другому кварталі 1996 р. за укладеним з ним договором від 18 січня 1996 р. металопродукцію на суму 188 000 грн. (сто вісімдесят вісім тисяч) грн. На підставі пункту 10 договору відповідач повинен сплатити нам недотримку (неустойку) в сумі 188000 грн. 10 серпня 1996 р. ми надіслали відповідачеві лист № 08/2, у якому йому було запропоновано сплатити цю суму в 10-денний термін. Відповідь на цей лист нами не отримана. Просимо Державний арбітраж стягти з відповідача недотримку (неустойку) в сумі 188000 грн. і видатки з ведення справи в сумі _______ грн. Додаток: (на 12 аркушах) 1.Копія договору від 18 січня 1996 р. 2.Копія нашого листа відповідачеві № 08/2 від 10.08.1996 р. 3.Розрахунок недотримки (неустойки). 4.Поштова квитанція на відправлення копії матеріалів відповідачеві. 5. Квитанція на сплату державного мита. Директор (підпис) Розшифрування підпису Головний бухгалтер (підпис) Розшифрування підпису

 

 








Дата добавления: 2014-11-30; просмотров: 1736;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.