КОРПОРАТИВНАЯ ИНФОРМАЦИОННАЯ СИСТЕМА УПРАВЛЕНИЯ

Література: 15, с. 214-216; 16, с. 151, 152.

Слід зауважити, що переоцінка - це зміна оцінки вартості майна, товарів, запасів у зв'язку з матеріальним і моральним зносом, інфляцією, зміною цін. У бюджетних організаціях пере­оцінка здійсню*тьея у ііиппдках, передбачених чинним законо­давством України. Для відображення результатів переоцінок матеріальних, нематеріальних і фінансових активів застосову­ють рахунок 44 "Результати переоцінок". Даний рахунок поділя­ється на такі субрахунки:

• 441 "Переоцінка матеріальних активів";

• 442 "Інша переоцінка".
Потрібно з'ясувати, що обліковується на кожному суб­
рахунку.

На субрахунку 441 обліковується вартість переоцінених запасів, матеріалів, а також отриманих від ліквідації, демонтажу матеріальних цінностей, оприбуткованих за результатами інвен­таризації.

Щодо субрахунку 442 слід врахувати, що у випадку застосування організацією операцій в іноземній валюті за умов змінного валютного курсу, на ньому відображаються курсові різниці. Для відображення курсових різниць цей субрахунок розподіляють на додаткові субрахунки:

• 442-1 - за коштами загального фонду бюджету;

• 442-2 - за коштами спеціального фонду бюджету.
Крім того, на колене найменування валюти в обліку від­
кривають рахунки третього порядку, залежно від виду валюти
або рахунків, відкритих вустановах банків.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Необхідно знати основні бухгалтерські проведення з об' ліку результатів переоцінок, що нижченаведено в таблиці.

 

 

 

№з/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
Відображена вартість сум пе­реоцінки виробничих запасів, матеріалів і продуктів харчу­вання: • дооцінка; • уцінка 201-218, 231-236, 238,239 201-218, 231-236, 238,239
Нарахована курсова різниця на кошти на валютному ра­хунку (щомісяця при зміні курсу): • при збільшенні курсу; • при зменшенні курсу 442 318

Слід зазначити, що порядок проведення переоцінки, як правило, регламентується окремими нормативними докумен­тами Державного казначейства. Переоцінка оформлюється відо­містю, після чого записи відображаються в меморіальних орде­рах і заносяться до книги "Журнал-головна".

Запитання для самоперевірки

1. Дайте визначення поняття "переоцінка майна".

2. На якому рахунку ведеться облік результатів пере­оцінки?

3. Наведіть основні бухгалтерські проведення з обліку результатів переоцінок.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Тема 11. Облік результатів виконання кошторису

План самостійної роботи

Облік результату виконання кошторису за спеціальним фондом

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ Література: 12, с. 419 - 425.

Слід зазначити, що всі доходи й видатки спеціального фонду завершальними оборотами в кінці року списуються на результати виконання кошторису (зокрема доходи й видатки з незавершеного капітального будівництва). На результати Виконання кошторису за спеціальним фондом також списуються доходи іі видатки за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ, вартість переоцінених запасів та матеріалів, а також таких, що отримані від ліквідації, розбирання матері­альних цінностей, оприбутковані за результатами інвентаризації та нараховані курсові різниці. Не списуються на результати фінансової діяльності витрати виробничих (навчальних) майс­терень, підсобних господарств, за договорами з науково-дос­лідних робіт, із виготовлення експериментальних пристроїв то­що за незакінченими або закінченими, але не зданими роботами.

На результати фінансової діяльності бюджетної установи також відносяться депонентська та кредиторська заборгованість, терміни позовної давності якої минули, та безнадійна дебітор­ська заборгованість.

Для визначення фінансового результату виконання кош­торису за спеціальним фондом призначений рахунок 43 "Ре­зультати виконання кошторисів", субрахунок 432 "Результат виконання кошторису за спеціальним фондом".

Основні бухгалтерські проведення, за якими здійсню­ються річні завершальні обороти зі списання доходів та видатків спеціального фонду бюджетних установ і виведення результатів нижченаведено.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


 

 

№ з/п Зміст операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
Списано отримані за поточний рік доходи спеціального фонду 711-716
Списано доходи від реалізації про­дукції, виробів і виконаних робіт 721-723
Списано інші доходи бюджетних установ
Списано видатки спеціального фонду 811-813
Списано виробничі витрати за закінченими і зданими роботами 821 - 826
Списано вартість переоцінених запасів та матеріалів
Списано нараховані курсові різниці: • додатні; • від'ємні 442 432 432 442

Залишок на рахунку 432 "Результати виконання кошто­рису" на кінець року обчислюється розрахунковим способом, може бути як кредитовим, так і дебетовим та відображається в пасиві балансу у вигляді додатного чи від'ємного сальдо.

Синтетичний облік операцій з виведення фінансового ре­зультату виконання кошторису за спеціальним фондом відоб­ражається окремо у меморіальному ордері № 14. Аналітичний облік за субрахунком 432 ведеться на картках ф. № 292а (у книзі ф. № 292) або в машинограмі "Відомість обліку фінансово-розрахункових операцій".

Запитання для самоперевірки

1. Укажіть порядок визначення фінансового результату виконання кошторису за спеціальним фондом.

2. Наведіть основні бухгалтерські проведення з обліку результату виконання кошторису за спеціальним фондом.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Тема 12. ЗВІТНІСТЬ Сноджетних установ

Плай самостійної робити Види фінансової Івітносші бюджетних устан'ов. Загальні вимоги до фінансової Звітності

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Література І / < 1 Ч 1 і І.

Бюджетні \і і.тонн готують і подають нідновідним орга­
нам місячну, квартальну та річну ЗВІТНІСТЬ, Установи, які фінан­
суються ІЗ ДерЯСІЛНОГО бюджету, подають звітність розпоряд-
.... су КОШТІВ ВИЩОГО ступеня та органам Державного казна­
чейства, УоТвНОВИ, які фінапсуються з місцевого бюджету, по­
дають ЗВІТНІСТЬ розпоряднику коштів вищого ступеня, органам
ДКУ та фінансовому управлінню. Потрібно з'ясувати перелік
форм фінансової звітності, які складають бюджетні установи.

Форми фінансової звітності та інструкції щодо запов­нення цих форм, періодичність, способи й порядок їх надання затверджуються Державним казначейством України з урахуван­ням вимог Бюджетного кодексу України та Закону України про Державний бюджет України на відповідний рік, за погодженням із Міністерством фінансів України та Рахунковою палатою.

Загальні вимоги до фінансової звітності передбачають:

• її складання на основі даних бухгалтерського обліку з охопленням інформації, яка є суттєвою та своєчасною для ко­ристувачів;

• використання принципів безперервності, обачливості, переважання суті над формою та інших принципів міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;

• зрозумілість, доречність, достовірність і порівняльність інформації, наведеної у фінансових звітах і примітках до них;

• прийняття правильних економічних рішень шляхом оцінок минулих, теперішніх та майбутніх подій, зіставлення фінансових звітів за різні періоди.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Запитання для самоперевірки

1. Які види фінансової звітності готують і подають бюд­жетні установи?

2. Яку інформацію містять форми № 4 фінансової звіт­ності?

3. Що показують у формах № 7 фінансової звітності бюд­жетних установ?

4. Укажіть загальні вимоги до фінансової звітності.

 

(\0

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Список рекомендованої літератури

1. План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ і Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затверджені Наказом Головного управління Державного казначейства України, Міністерства фі­нансів України від 10.12.99. - № 114.

2. Інструкція про кореспонденцію субрахунків бухгал­терського обліку для відображення ОСНОВНИХ господарських операцій бюджетних установ, І іакач Державного казначейства України від 10.07.00, .N'"01.

3. Інструкція про відкриття реєстраційних рахунків ор-гшшмп Дсржаїшого казначейства України, Наказ Головного управління Державного казначейства України від 09.04.97. -

№ 32 (зі змінами і ДОПОВНвННЯМИ).

4. Положення про ведення касових операцій у націо­нальній валюті в Україні, Постанова Правління Національного банку України від 15.12.04. - № 637.

5. Перелік власних надходжені, бЮДЖвТНИХ установ, ви­моги щодо їх утворення та напрямки використання, Постанова Кабінету Міністрів України від 17.05.02. № 659.

6. Перелік платних послуг, які можуть надаватися дер жавними навчальними закладами, Постанова Кабінету Міністрів України від 20.01.97. - № 38.

7. Інструкція з обліку основних засобів та інших необо­ротних активів бюджетних установ, Наказ Державного казна­чейства України від 17.07.00. - № 64.

8. Інструкція з інвентаризації основних засобів, немате­ріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу, Наказ Головного управління Державного казначейства України від 30.10.98.-№90.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


9. Інструкція з обліку запасів бюджетних установ, Наказ Державного казначейства України від 08.12,00. -№ 125.

10. Інструкція по складанню типових форм обліку і спи­сання запасів бюджетних установ, Наказ Державного казначей­ства України від 18.12.00. -№ 130.

11. Бутинець Ф, Ф. Бухгалтерський облік у бюджетних установах. Навч. посіб. - Житомир: ПП "Рута", 2004.

12. Вербино О.Ф. Бухгалтерський облік у бюджетних уста­новах. Навч. посіб. - К.: Видавничий центр НАУ, 2003.

13. Джога Р.Т. Бухгалтерський облік у бюджетних уста­новах. Підруч. - К.: КНЕУ, 2003.

14. Крива В.Д., Корнієнко Т.М., Сторожуй Т.М. Облік у бюджетних установах. Навч. посіб. - Ірпінь: Академія ДПС Ук­раїни, 2002.

15. Панкевич Л.В., Зварич М.А., Бойко Р.С., Лучечко Л.М. Бухгалтерський облік у бюджетних установах. Навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів. - Львів: Аверс, 2002.

16. Снідень О.І., Фатеєва М.В., Голіков В.І, Зіміна І.А. Бухгалтерський облік у бюджетних організаціях. Навч. посіб. -Миколаїв: УДМТУ, 2002.

17. Форкун І.В., Шацька В.М., ФроловаН.Л. Основи казна­чейської справи. Навч. посіб. - Львів: Новий світ. - 2000,2006.

-

64 134 Облік і звітність у бюджетних установах

КОРПОРАТИВНАЯ ИНФОРМАЦИОННАЯ СИСТЕМА УПРАВЛЕНИЯ

“INTELLECT STYLE”

ОТЕЛЬ

Руководство пользователя

(версия 3.0)


Подсистема «Портье». 4

1. Основные положения.. 4

2. Описание технологии работы подсистемы (рекомендации) 5

3. Словарь терминов.. 11

4. Классификаторы и справочники.. 14

4.1. Описание приоритетов установленных в настройке на пользователя для задач подсистемы «Отель». 14

4.2. Константы Портье (Системные Константы) для службы АСУ. 15

Описание констант Портье. 17

4.3. Конфигурация гостиницы.. 23

4.4. Конфигурация номерного фонда. 26

Технология выведения номера из номерного фонда.. 28

4.5. Справочник услуг. 29

Описание алгоритмов работы начисления услуг. 31

4.6. Прейскурант на дополнительные услуги.. 33

4.7. Тарифы.. 34

4.8. Группы тарифов. 39

4.9. Справочник стран.. 40

4.10. Списки гостей.. 41

5. Коммерческий отдел.. 43

5.1. Квоты.. 43

5.2. Ведение договоров. 45

Технология работы с комиссией.. 46

6. Работа с путевками. 47

6.1. Справочники. БСО (Бланки Строгой Отчетности) 47

6.2. Журнал документов БСО.. 48

6.3. Журнал БСО.. 49

6.4. Работа с путевками за наличный расчет. 50

6.5. Работа с путевками по безналичному расчету.. 51

7. Работа с заявками.. 53

7.1. Резервирование. 53

7.2. Бронирование. 68

7.3. Перспективная таблица загрузки.. 72

7.4. Счета группы.. 75

8. Работа с гостями.. 76

8.1. Поселение по заявкам.. 76

8.2. Свободное поселение. 81

8.3. Корректировка гостей.. 82

8.4. Выселение. 88

9. Паспортный стол.. 91

9.1. Паспортный стол. 91

10. Работа с номерным фондом... 93

10.1. Состояние номерного фонда.. 93

10.2. Статус номеров. 95

10.3. Ремонт номеров. 97

13. Номерной фонд (шахматка) 99

11.1 Номерной фонд.. 99

12. Плановый отдел.. 103

12.1. Отчеты Финансово – Экономического Отдела (ФЭО суточно) 103

13. Отчеты... 107

13.1. Отчеты по гостям.. 109

13.2. Отчеты по номерам.. 116

13.3. Статистическая отчетность. 121

13.4. Отчеты паспортного стола.. 125

13.5. Отчеты по заявкам.. 126

13.6. Системные отчеты.. 128

13.7. Отчеты по квотам и аренде. 129

14. Горничные.. 131

14.1. Справочники горничных.. 131

14.2. Распределение уборок. 141

15. Бельевой склад.. 145

15.1. Настройка бельевого склада.. 145

15.2. Бельевой склад.. 150

16. Диспетчерская служба.. 155

16.1. Диспетчер. 155

16.2. Заявки на ремонт. 157

17. Бюро пропусков.. 159

17.1. Бюро пропусков. 159

17.2. Поиск посетителей.. 161

18. Связь с системой «Бухгалтерия». 163

18.1. Отгрузка услуг. Описание технологии работы задачи «Отгрузка услуг». 163


Подсистема «Портье»








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 903;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.034 сек.