Тема 6. Облік розрахунків із заробітної плати, страхування та стипендії

План самостійної роботи

1. Форми оплати праці в бюджетних організаціях. Характеристика погодинної та відрядної форм оплати праці й особливості їх застосування в діяльності бюджетних установ. Структура фонду оплати праці.

2. Економічна характеристика категорії "стипендія ".

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ Питання 1. Форми оплати праці в бюджетних організаціях. Характеристика погодинної та відрядної форм оплати праці й особливості їх застосування в діяльності бюджетних установ. Структура фонду оплати праці

Література: 12, с. 200 - 205; 13, с. 329, 330; 14, с. 121, 122; 15, с. 246 - 250; 16, с. 177 - 179.

Слід знати, що заробітна плата - це винагорода, обчис­лена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим дого­вором власник або уповноважений ним орган виплачує пра­цівникові за виконану роботу.

Держава регулює оплату праці працівників бюджетних установ:

• установленням розміру мінімальної заробітної плати та інших державних норм і гарантій;

• установленням умов і розмірів оплати праці праців­ників на підставі законодавчих, нормативних актів, угод, ко­лективних договорів у межах асигнувань за рахунок загального та спеціального фондів;

• оподаткуванням доходів працівників.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Потрібно засвоїти, що основою організації оплати праці є штрафна система, яка містить тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характерис­тики.

За тарифної системи діють дві форми оплати праці пра­цівників - погодинна й відрядна, які передбачають низку систем для різних організаційно-технічних умов праці.

Погодинна форма оплати праці - це оплата за кількість відпрацьованого часу з урахуванням кваліфікації працівника.

Відрядна форма оплати праці - це оплата за кількість і якість виробленої продукції, виконаних робіт, наДаних послуг за встановленими розцінками.

Основною формою оплати праці в бюджетних організа­ціях є почасова, яка має два різновиди - штатно-окладну й пого­динну системи оплати.

Штатно-окладна система оплати праці передбачає вста­новлення кожному працівникові місячного окладу (ставки) від­повідно до посади, яку він обіймає, та інших факторів.

Погодинна система оплати праці передбачає наявність погодинних ставок. Погодинна оплата праці може бути простою погодинною та погодинно-преміальною. Ступінь поширення останньої в бюджетних організаціях визначається іншими фінансовими можливостями і характером бюджетної установи.

Слід зазначити, що відрядна форма оплати праці {проста відрядна, відрядно-преміальна) в бюджетних організаціях засто­совується досить рідко й на таких видах робіт, де є:

• кількісні показники виробітку продукції чи виконаних робіт, які правильно відображають затрати праці;

• можливості встановлення норм виробітку й обліку їх виконання;

• умови для точного обліку вироблених виробів або виконаних робіт;

• виробничі умови для збільшення працівником виро­бітку продукції порівняно з установленими нормами і завдан-нями.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


У разі обліку індивідуального виробітку кожного працю­ючого застосовується індивідуально-відрядна оплата праці, а в разі обліку роботи, виконаної колективом, - бригадно-відрядна оплата праці.

Потрібно зауважити, що керівники бюджетних установ за згодою з профспілковим комітетом можуть упроваджувати відрядну оплату праці, щоб посилити зацікавленість працівників у зростанні продуктивності праці, підвищити рівень її норму­вання і якість робіт на ремонтних, машинописних, стеногра­фічних, копіювальних та інших роботах.

Відповідно до Закону України "Про оплату праці" за­робітна плата поділяється на основну, додаткову, інші заохо­чувальні та компенсаційні виплати. Конкретний перелік усіх виплат, які належать до основної, додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, установлено Інструкцією зі статистики заробітної плати. Слід знати перелік цих виплат.

Основна й додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати утворюють фонд оплати праці, який має використовуватись у суворій відповідності з його цільовим призначенням у межах сум, передбачених кошторисом доходів і видатків. Контроль за правильним витрачанням фонду заробіт­ної плати здійснюють розпорядники коштів вищого рівня, Рахункова палата, органи Державного казначейства, фінансові органи й самі бюджетні установи.

Запитання для самоперевірки

1. Дайте визначення поняття "заробітна плата".

2. Як держава регулює оплату праці працівників бюд­жетних установ?

3. Що є основою організації оплати праці в бюджетних установах?

4. Які є форми оплати праці та в чому їх суть?

5. Охарактеризуйте почасову форму оплати праці.

6. Поясніть особливості застосування відрядної форми оплати праці в бюджетних установах.

7. Охарактеризуйте структуру фонду оплати праці.

34134 Облік і звітність у бюджетних установах


Питання 2. Економічна характеристика категорії "стипендія"

Література: 12, с. 250, 251; 13, с. 348, 349; 15, с. 267. 268; 16, с203-208.

Слід знати, що стипендія - це грошове забезпечення, яке призначається із державного бюджету:

1) особам, які навчаються в межах обсягів підготовки
кадрів за державним замовленням, а саме:

• учням денних відділень професійно-технічних нав­чальних закладів;

• студентам денних відділень вищих навчальних закла­дів І - II рівнів акредитації;

• студентам денних відділень вищих навчальних зак­ладів III - IV рівнів акредитації;

• курсантам денних відділень факультетів вищих нав­чальних закладів цивільної авіації, морського та річкового транспорту, а також Севастопольського інституту ядерної енер­гії та промисловості;

• клінічним ординаторам, аспірантам і докторантам ви­щих навчальних закладів, наукових установ, що фінансуються із загального фонду бюджету;

2) учням середніх спеціальних музичних шкіл-інтернатів
і середніх художніх шкіл, які навчаються у 8 - 12 класах, учням
І і II курсів училищ фізичної культури;

3) слухачам підготовчих відділень консерваторій та сту­
дій підготовки акторських кадрів. _ -

Потрібно зауважити, що стипендія забезпечує умови реа­лізації гарантій держави стосовно отримання освіти й мате­ріальне стимулювання якісного навчання, тобто виконує дві функції - соціальну і стимулюючу. Державні стипендії в нав­чальних закладах і науково-дослідних інститутах виплачуються в межах установлення лімітів стипендіального фонду відповідно до Порядку призначення і виплати стипендій, який затверджує постановою Кабінет Міністрів України.

35134 Облік і звітність у бюджетних установах

 


 

Тема 7. Облік необоротних активів

 
 
План самостійної роботи 1. Облік інших необоротних матеріальних активів. 2. Облік нематеріальних активів.
Питання активів

Підставою для призначення стипендії є успішність сту­дента (учня), зарахованого (переведеного) до навчального закла­ду на загальних підставах (у межах обсягів підготовки кадрів, що здійснюється з державного бюджету), залежно від типу навчального закладу, результатів навчання, державних пільг і гарантій для громадян даної категорії.

Кожний навчальний заклад розробляє та затверджує По­ложення про порядок, призначення і виплати стипендій та вико­ристання коштів на виплату стипендій та створює стипендіальну комісію для вирішення даних питань. До складу комісії включа­ють керівника навчального закладу, деканів, представників профспілкових організацій та студентської ради. Стипендія призначається за результатами сесії з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому закінчилась сесія згідно з навчальним планом.

Питання щодо призначення стипендій розглядаються на засіданні комісії з прийняттям відповідного рішення, яке ви­значається протоколом засідання комісії. За поданням стипен­діальної комісії керівник навчального закладу видає наказ та затверджує реєстр осіб, яким призначається стипендія.

Для студентів, які виявили надзвичайні успіхи у нав­чанні, можуть надаватись стипендії Президента України, Вер­ховної Ради України, Кабінету Міністрів України, муніципальні тощо.

Запитання для самоперевірки

1. Дайте визначення поняття "стипендія".

2. У чому полягає економічна суть категорії "стипендія"?

3. Який порядок призначення стипендії згідно з чинним законодавством України?

 


 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ 1. Облік інших необоротних матеріальних

Література: 7; 11, с. 60 - 62; 15, с. 81 - 83; 16, с. 63 - 67.

Інші необоротні матеріальні активи становлять другу од­нойменну підгрупу матеріальних необоротних активів. Для їх обліку в Плані рахунків призначено активний рахунок 11 "Інші необоротні матеріальні активи". Цей рахунок поділяється на такі субрахунки:

• 111 "Музейні цінності, експонати зоопарків, виставок";

• 112 "Бібліотечні фонди";

• 113 "Малоцінні необоротні матеріальні активи";

• 114 "Білизна, постільні речі, одяг та взуття";

• 115 "Тимчасові нетитульні споруди";

• 116 "Природні ресурси";

• 117 "Інвентарна тара";

• 118 "Матеріали довгострокового використання для наукових цілей";

• 119 "Необоротні активи спеціального призначення".
Слід знати, що обліковується на кожному субрахунку.
На субрахунку 111 обліковуються: ,. *

■музейні цінності (незалежно від вартості), крім пред­метів мистецтва та природознавства, стартовими й народного побуту та експонатів наукового, історичного та технічного зна­чення, які обліковуються впорядку, встановленому для обліку даних цінностей у державних музеях;

■експонати тваринного світу в зоопарках та інших ана­логічних установах незалежно від їхньої вартості.


 


134 Облік і звітність у бюджетних установах ^


134 Облік і звітність у бюджетних установах



 


 


На субрахунку 112 обліковується наукова, художня, нав­чальна література, спеціальні види літератури та інші видання. На субрахунку 113 обліковуються: ■знаряддя риболовлі (трали, неводи, сіті тощо);

■ бензомоторні пилки, сучкорізи, троси для сплаву;
•спеціальні інструменти та спеціальні пристосування

(для серійного й масового виробництва певних виробів або для виконання індивідуальних замовлень);

■предмети виробничого значення вартістю до 1000 грн за одиницю (комплект): робочі столи, верстаки, кафедри, парти тощо; обладнання, що сприяє охороні праці; предмети техніч­ного значення, які можуть бути віднесені до робочих машин (світлокопіювальні рами тощо);

■предмети, призначені для видачі напрокат;

■господарський інвентар вартістю до 1000 грн за одини­цю (комплект); конторське обладнання, вішалки, гардероби, шафи різні, дивани, столи, крісла, ручні розмножувальні й нуме­рувальні апарати, ліжка (крім зі спеціальним обладнанням), килими, портьєри, столовий, кухонний та інший господарський інвентар, а також предмети протипожежного значення;

■інші малоцінні необоротні активи, строк експлуатації яких більше одного року, а вартість за одиницю не перевищує 1000 грн: телефони, обчислювальна техніка, холодильники тощо.

Субрахунок 114 призначений для обліку:

■ білизни (сорочки, халати);

■постільних речей та постільної білизни (матраци, подушки, ковдри, простирадла, наволочки, покривала, мішки спальні тощо);

■одягу та обмундирування, включаючи спецодяг (кос­тюми, пальта, плащі, кожухи, кофти, спідниці, куртки, штани тощо);

■взуття, включаючи спеціальне (черевики, чоботи, сан­далі, валянки тощо);

■спортивного одягу та взуття (костюми, черевики тощо).

134 Облік і звітність у бюджетних установах


На субрахунку 115 обліковуються:

■ тимчасові нетитульні споруди, пристосування та при­
строї, витрати на зведення яких включаються до собівартості
будівельно-монтажних робіт;

■сезонні дороги, тимчасові відгалуження лісовозних доріг і тимчасові будівлі в лісі (пересувні будиночки, котло­пункти, бензозаправки тощо).

Субрахунок 116 призначений для обліку природних ре­сурсів: мінеральних копалин, нафтових свердловин, родовищ корисних копалин внутрішніх вод, смуг будівельного лісу, що згідно з чинним законодавством України належать бюджетній установі.

На субрахунку 117 обліковуються:

■інвентарна тара тривалого використання для зберіган­ня товарно-матеріальних цінностей на складах чи для здійс­нення технологічних процесів;

■сховища для зберігання рідких і сипучих речовин (ба­ки, скрині, чани, засіки тощо);

■шафи торговельні та стелажі;

■інша інвентарна тара.

Субрахунок 118 призначений для обліку матеріалів дов­гострокового використання для наукових цілей:

■матеріалів, одержаних зі складу в лабораторію або інші структурні підрозділи науково-дослідних інститутів, вузів /для науково-дослідних робіт, які використовуються неоднора­зово або тривалий час;

■матеріалів, що є об'єктами наукових досліджень;

■цінних матеріалів в установах культури, одержаних зі складу для реставрації та ремонту видань мистецтва, музейних цінностей і пам'яток архітектури.

На субрахунку 119 обліковуються необоротні матеріальні активи, що мають специфічне призначення та обмежене засто­сування лише в певних галузях.

За зазначеними субрахунками показується первісна (від­новлювана) вартість інших необоротних матеріальних активів.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


 


Оскільки порядок відображення в обліку надходження, зносу та вибуття інших необоротних матеріальних активів є типовим як для всієї групи необоротних активів, то слід повто­рити бухгалтерські проведення з обліку необоротних активів. Потрібно зауважити, що знос нараховується тільки на інші необоротні матеріальні активи, що обліковуються на субрахунку 117 "Інвентарна тара".

Запитання для самоперевірки

1. Охарактеризуйте рахунок для обліку інших необо­ротних матеріальних активів.

2. На які субрахунки поділяється рахунок 11 "Інші не­оборотні матеріальні активи" і що на них обліковується?

3. Поясніть порядок відображення в обліку надходження інших необоротних матеріальних активів.

4. На які групи об'єктів інших необоротних матеріальних активів знос не нараховується?

5. Наведіть типові бухгалтерські проведення з обліку вибуття інших необоротних матеріальних активів.








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 1052;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.025 сек.