Тема 10. Облік власного капіталу

План самостійної роботи

1. Облік фонду в малоцінних та швидкозношуваних пред­метах. Аналітичний облік фондів. .«л% 2. Облік результатів переоцінок. \І і

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ Питання 1. Облік фонду в малоцінних та швидкозно­шуваних предметах. Аналітичний облік фондів

Література: 12, с. 418, 419.

Для обліку фонду вмалоцінних та швидкозношуваних предметах бюджетних установ призначено пасивний фондовий рахунок 41 "Фонд у малоцінних і швидкозношуваних пред­метах" (субрахунок 411 "Фонд у малоцінних і швидкозношу­ваних предметах за їхніми видами").

За кредитом даного рахунка (субрахунку) у кореспон­денції із субрахунками різних класів відображається вартість придбаних Та безкоштовно отриманих МШП, а за дебетом -сума вибутих, ліквідованих і безкоштовно переданих МШП. Слід ознайомитися з основними бухгалтерськими проведеннями з обліку фонду в малоцінних та швидкозношуваних предметах.

Операції з обліку фонду в МШП відображаються в мемо­ріальному ордері № 10 та інших. У балансі залишок на суб­рахунку 411 має дорівнювати сумі залишків на субрахунку 221.

Аналітичний облік фондів ведеться в багатографних картках за джерелами формування за напрямами зменшення.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Запитання для самоперевірки

1. На якому рахунку ведеться облік фонду в МШП? Дайте йому характеристику.

2. Наведіть основні бухгалтерські проведення зобліку фонду в МШП.

Питання 2. Облік результатів переоцінок

Література: 15, с. 214-216; 16, с. 151, 152.

Слід зауважити, що переоцінка - це зміна оцінки вартості майна, товарів, запасів у зв'язку з матеріальним і моральним зносом, інфляцією, зміною цін. У бюджетних організаціях пере­оцінка здійсню*тьея у ііиппдках, передбачених чинним законо­давством України. Для відображення результатів переоцінок матеріальних, нематеріальних і фінансових активів застосову­ють рахунок 44 "Результати переоцінок". Даний рахунок поділя­ється на такі субрахунки:

• 441 "Переоцінка матеріальних активів";

• 442 "Інша переоцінка".
Потрібно з'ясувати, що обліковується на кожному суб­
рахунку.

На субрахунку 441 обліковується вартість переоцінених запасів, матеріалів, а також отриманих від ліквідації, демонтажу матеріальних цінностей, оприбуткованих за результатами інвен­таризації.

Щодо субрахунку 442 слід врахувати, що у випадку застосування організацією операцій в іноземній валюті за умов змінного валютного курсу, на ньому відображаються курсові різниці. Для відображення курсових різниць цей субрахунок розподіляють на додаткові субрахунки:

• 442-1 - за коштами загального фонду бюджету;

• 442-2 - за коштами спеціального фонду бюджету.
Крім того, на колене найменування валюти в обліку від­
кривають рахунки третього порядку, залежно від виду валюти
або рахунків, відкритих вустановах банків.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Необхідно знати основні бухгалтерські проведення з об' ліку результатів переоцінок, що нижченаведено в таблиці.

 

 

 

№з/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
Відображена вартість сум пе­реоцінки виробничих запасів, матеріалів і продуктів харчу­вання: • дооцінка; • уцінка 201-218, 231-236, 238,239 201-218, 231-236, 238,239
Нарахована курсова різниця на кошти на валютному ра­хунку (щомісяця при зміні курсу): • при збільшенні курсу; • при зменшенні курсу 442 318

Слід зазначити, що порядок проведення переоцінки, як правило, регламентується окремими нормативними докумен­тами Державного казначейства. Переоцінка оформлюється відо­містю, після чого записи відображаються в меморіальних орде­рах і заносяться до книги "Журнал-головна".

Запитання для самоперевірки

1. Дайте визначення поняття "переоцінка майна".

2. На якому рахунку ведеться облік результатів пере­оцінки?

3. Наведіть основні бухгалтерські проведення з обліку результатів переоцінок.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Тема 11. Облік результатів виконання кошторису

План самостійної роботи

Облік результату виконання кошторису за спеціальним фондом

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ Література: 12, с. 419 - 425.

Слід зазначити, що всі доходи й видатки спеціального фонду завершальними оборотами в кінці року списуються на результати виконання кошторису (зокрема доходи й видатки з незавершеного капітального будівництва). На результати Виконання кошторису за спеціальним фондом також списуються доходи іі видатки за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ, вартість переоцінених запасів та матеріалів, а також таких, що отримані від ліквідації, розбирання матері­альних цінностей, оприбутковані за результатами інвентаризації та нараховані курсові різниці. Не списуються на результати фінансової діяльності витрати виробничих (навчальних) майс­терень, підсобних господарств, за договорами з науково-дос­лідних робіт, із виготовлення експериментальних пристроїв то­що за незакінченими або закінченими, але не зданими роботами.

На результати фінансової діяльності бюджетної установи також відносяться депонентська та кредиторська заборгованість, терміни позовної давності якої минули, та безнадійна дебітор­ська заборгованість.

Для визначення фінансового результату виконання кош­торису за спеціальним фондом призначений рахунок 43 "Ре­зультати виконання кошторисів", субрахунок 432 "Результат виконання кошторису за спеціальним фондом".

Основні бухгалтерські проведення, за якими здійсню­ються річні завершальні обороти зі списання доходів та видатків спеціального фонду бюджетних установ і виведення результатів нижченаведено.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


 

 

№ з/п Зміст операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
Списано отримані за поточний рік доходи спеціального фонду 711-716
Списано доходи від реалізації про­дукції, виробів і виконаних робіт 721-723
Списано інші доходи бюджетних установ
Списано видатки спеціального фонду 811-813
Списано виробничі витрати за закінченими і зданими роботами 821 - 826
Списано вартість переоцінених запасів та матеріалів
Списано нараховані курсові різниці: • додатні; • від'ємні 442 432 432 442

Залишок на рахунку 432 "Результати виконання кошто­рису" на кінець року обчислюється розрахунковим способом, може бути як кредитовим, так і дебетовим та відображається в пасиві балансу у вигляді додатного чи від'ємного сальдо.

Синтетичний облік операцій з виведення фінансового ре­зультату виконання кошторису за спеціальним фондом відоб­ражається окремо у меморіальному ордері № 14. Аналітичний облік за субрахунком 432 ведеться на картках ф. № 292а (у книзі ф. № 292) або в машинограмі "Відомість обліку фінансово-розрахункових операцій".

Запитання для самоперевірки

1. Укажіть порядок визначення фінансового результату виконання кошторису за спеціальним фондом.

2. Наведіть основні бухгалтерські проведення з обліку результату виконання кошторису за спеціальним фондом.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Тема 12. ЗВІТНІСТЬ Сноджетних установ

Плай самостійної робити Види фінансової Івітносші бюджетних устан'ов. Загальні вимоги до фінансової Звітності

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Література І / < 1 Ч 1 і І.

Бюджетні \і і.тонн готують і подають нідновідним орга­
нам місячну, квартальну та річну ЗВІТНІСТЬ, Установи, які фінан­
суються ІЗ ДерЯСІЛНОГО бюджету, подають звітність розпоряд-
.... су КОШТІВ ВИЩОГО ступеня та органам Державного казна­
чейства, УоТвНОВИ, які фінапсуються з місцевого бюджету, по­
дають ЗВІТНІСТЬ розпоряднику коштів вищого ступеня, органам
ДКУ та фінансовому управлінню. Потрібно з'ясувати перелік
форм фінансової звітності, які складають бюджетні установи.

Форми фінансової звітності та інструкції щодо запов­нення цих форм, періодичність, способи й порядок їх надання затверджуються Державним казначейством України з урахуван­ням вимог Бюджетного кодексу України та Закону України про Державний бюджет України на відповідний рік, за погодженням із Міністерством фінансів України та Рахунковою палатою.

Загальні вимоги до фінансової звітності передбачають:

• її складання на основі даних бухгалтерського обліку з охопленням інформації, яка є суттєвою та своєчасною для ко­ристувачів;

• використання принципів безперервності, обачливості, переважання суті над формою та інших принципів міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;

• зрозумілість, доречність, достовірність і порівняльність інформації, наведеної у фінансових звітах і примітках до них;

• прийняття правильних економічних рішень шляхом оцінок минулих, теперішніх та майбутніх подій, зіставлення фінансових звітів за різні періоди.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Запитання для самоперевірки

1. Які види фінансової звітності готують і подають бюд­жетні установи?

2. Яку інформацію містять форми № 4 фінансової звіт­ності?

3. Що показують у формах № 7 фінансової звітності бюд­жетних установ?

4. Укажіть загальні вимоги до фінансової звітності.

 

(\0

134 Облік і звітність у бюджетних установах


Список рекомендованої літератури

1. План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ і Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затверджені Наказом Головного управління Державного казначейства України, Міністерства фі­нансів України від 10.12.99. - № 114.

2. Інструкція про кореспонденцію субрахунків бухгал­терського обліку для відображення ОСНОВНИХ господарських операцій бюджетних установ, І іакач Державного казначейства України від 10.07.00, .N'"01.

3. Інструкція про відкриття реєстраційних рахунків ор-гшшмп Дсржаїшого казначейства України, Наказ Головного управління Державного казначейства України від 09.04.97. -

№ 32 (зі змінами і ДОПОВНвННЯМИ).

4. Положення про ведення касових операцій у націо­нальній валюті в Україні, Постанова Правління Національного банку України від 15.12.04. - № 637.

5. Перелік власних надходжені, бЮДЖвТНИХ установ, ви­моги щодо їх утворення та напрямки використання, Постанова Кабінету Міністрів України від 17.05.02. № 659.

6. Перелік платних послуг, які можуть надаватися дер жавними навчальними закладами, Постанова Кабінету Міністрів України від 20.01.97. - № 38.

7. Інструкція з обліку основних засобів та інших необо­ротних активів бюджетних установ, Наказ Державного казна­чейства України від 17.07.00. - № 64.

8. Інструкція з інвентаризації основних засобів, немате­ріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу, Наказ Головного управління Державного казначейства України від 30.10.98.-№90.

134 Облік і звітність у бюджетних установах


9. Інструкція з обліку запасів бюджетних установ, Наказ Державного казначейства України від 08.12,00. -№ 125.

10. Інструкція по складанню типових форм обліку і спи­сання запасів бюджетних установ, Наказ Державного казначей­ства України від 18.12.00. -№ 130.

11. Бутинець Ф, Ф. Бухгалтерський облік у бюджетних установах. Навч. посіб. - Житомир: ПП "Рута", 2004.

12. Вербино О.Ф. Бухгалтерський облік у бюджетних уста­новах. Навч. посіб. - К.: Видавничий центр НАУ, 2003.

13. Джога Р.Т. Бухгалтерський облік у бюджетних уста­новах. Підруч. - К.: КНЕУ, 2003.

14. Крива В.Д., Корнієнко Т.М., Сторожуй Т.М. Облік у бюджетних установах. Навч. посіб. - Ірпінь: Академія ДПС Ук­раїни, 2002.

15. Панкевич Л.В., Зварич М.А., Бойко Р.С., Лучечко Л.М. Бухгалтерський облік у бюджетних установах. Навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів. - Львів: Аверс, 2002.

16. Снідень О.І., Фатеєва М.В., Голіков В.І, Зіміна І.А. Бухгалтерський облік у бюджетних організаціях. Навч. посіб. -Миколаїв: УДМТУ, 2002.

17. Форкун І.В., Шацька В.М., ФроловаН.Л. Основи казна­чейської справи. Навч. посіб. - Львів: Новий світ. - 2000,2006.

-

64 134 Облік і звітність у бюджетних установах








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 915;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.