Досвід творчої діяльності як компонент змісту навчання.

Два попередні компоненти – знання та способи діяльності – спрямовані на передачу вже відомих знань і репродукцію вмінь. Однак повноцінна підготовка наступного покоління до життя в суспільстві потребує не тільки споживання вже відкритого та зробленого попередніми поколіннями, але й руху вперед, створення нового, виходу за межі відомого. Для забезпечення цього процесу необхідно навчити дітей робити крок у нове, незвідане. Цій меті служить третій компонент соціального досвіду – досвід творчої діяльності (ДТД) та його формування в навчально-виховному процесі.

У результаті передачі ДТД відбувається становлення четвертого особистісного механізму механізму творчості, креативності, виходу за межі відомого. Творчість у даному випадку виступає одночасно як у ролі якісної характеристики навчально-пізнавального процесу (творче мислення, творча діяльність, творчі здібності тощо), так і в ролі способу особистісного розвитку (виконання творчих завдань з метою розвитку пам'яті, уваги, мислення, здібностей тощо).

Складність передачі досвіду творчої діяльності полягає в тому, що учню не можна ні пояснити, ні показати, як це «творчо мислити», а навчити цьому треба. Шлях один – самостійне вирішення проблемних завдань. Проблема в навчанні виступає як інтелектуальне утруднення, яке дитина повинна здолати сама. Тільки справившись із задачею, вона буде знати, як це робиться, і вміти, переборюючи труднощі, виходити за межі відомого. Іншими словами, проблемне навчання є інструментом для розвитку творчого мислення. Зважаючи на те, що існує кілька видів мислення, то і проблемностей, що його розвивають, повинно бути теж кілька видів.

Пізнавальна проблемність лежить в основі пізнання світу дитиною. Вчений теж пізнає світ, але різниця виявляється в рівні істини, що пізнається: дитина пізнає відкриту істину – те, що вже знають інші, а вчений – закриту – те, чого не знає ніхто. Використання пізнавальної проблемності в навчанні спрямоване на розвиток теоретичного, логічного, абстрактного мислення.Воно має на меті засвоєння механізму та відпрацювання технології дослідницької діяльності.

Оцінювальна проблемність використовується для розвитку критичного, аналітичного мислення. Її назва говорить про те, що дитина повинна оцінити, тобто, висловити власну аргументовану думку щодо обраного явища або предмету.

Етапи оцінювальної проблемності наступні:

1) виявлення двох сторін одного протиріччя, в межах якого здійснюється оцінка;

2) формування власної думки з даного питання;

3) аргументаціяцієї думки, тобто, добір найбільш переконливих фактів на її користь;

4) уміння відстояти власну думку, тобто вибудувати правильну логічну і тактичну лінію її захисту, чи відмовитися від неї при наявності іншої, більш доказової думки.

Практична проблемність одержала свою назву завдяки власній суті, яка полягає в тім, що нових знань дитина не отримує, а переносить раніше засвоєні знання в нову ситуацію, застосовує їх на практиці. При цьому розвивається практичне мислення, що дозволяє використовувати весь арсенал наявних знань у будь-якій практичній ситуації та оптимально сполучати теорію з практикою. У залежності від виду проблемної ситуації логіка побудови та вирішення проблеми щоразу буде іншою. Тому розглядати етапи практичної проблемності в межах даного питання немає сенсу. Однак це не означає, що цей процес може йти алогічно, а скоріше говорить про необхідність уведення більш роздрібненої класифікації, що враховує всі можливі варіанти практичної проблемності та шляхи її вирішення.








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 987;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.