Вибір системного блоку

При виборі корпусу слід звертати увагу на наступні параметри:

1. Тип корпусу. Найпоширеніший тип системного блоку – «вежа» (tower). Він підрозділяється ще на кілька типів. Поділ відбувається виходячи з фізичних розмірів, кількості відсіків для накопичувачів (3,5" і 5,25"), кількості слотів для карт розширення та форм-фактора блока живлення. Таблиця розмірів корпусів традиційного форм-фактора ATX:

2. Основний матеріал системного блоку. Рекомендується вибирати системні блоки, виконані з алюмінію або сталі товщиною 0,8 мм і більше. Системний блок повинен забезпечувати захист від електромагнітного випромінювання (як комплектуючих від зовнішніх впливів, так і людини і побутової електроніки від впливу випромінювання самого комп'ютера). Крім того, він повинен бути стійким і мати достатню жорсткість.

Рис. 2. Класична організація вентиляції корпусу

 

3. Система охолодження. Конструкція корпусу повинна забезпечувати вільне проходження повітря через системний блок. Також необхідно перевірити, чи має системний блок достатню кількість вентиляційних отворів (найкращий варіант: спереду, ззаду і на лівій бічній кришці) та посадочних місць під вентилятори.

Класичні варіанти організації вентиляції корпусу з верхнім розташуванням блоку живлення показані на рис. 2. Фактично, це три різновиди одного і того ж способу, коли повітря йде по діагоналі корпусу (від переднього нижнього кута в задній верхній).

Червоним кольором показані непродуваємі зони. Від того, наскільки щільно вони заповнені, опір потоку ніяк не залежить – він все одно проходить повз них. Потрібно звернути увагу на нижню зону, в якій знаходиться відеокарта – один з найбільш критичних до перегріву компонентів комп'ютера. Встановлення переднього вентилятора дозволяє подати до неї (а заразом і до південного мосту) трохи свіжого повітря, збивши температуру на декілька градусів.

Рис. 3. Найефективніша організація вентиляції корпусу

На рис. 3 показано найефективніший спосіб охолодження корпусу типу «вежа». Додатковий вентилятор на задній стінці забезпечує ефективний режим продувки. Оскільки практично половина тепла виділяється процесором, є сенс подавати частину холодного повітря безпосередньо в зону його роботи. Це здійснюється через вільний тридюймовий або п'ятидюймовий відсік на передній панелі – обидві його заглушки (пластмасова і металева) видаляються, а вже як декорувати отвір, що утворився – питання вміння і фантазії. В найпростішому випадку можна купити панель з парою маленьких вентиляторів (які відразу зняти, бо користі від них немає).

4. Кількість відсіків 3,5 (внутрішніх і зовнішніх) і 5,25 дюймів. В ці відсіки встановлюються жорсткі диски, дисководи, оптичні приводи (CD-ROM), а також різні додаткові пристрої (наприклад, панель для регулювання обертів вентиляторів).

5. Легке встановлення комплектуючих і зручний доступ до них. Корпус повинен бути просторим, кути повинні бути округленими та відшліфованими (щоб виключити травмування при складанні системного блоку), відсіки для CD-приводів, а також кошик для жорстких дисків повинні розташовуватися зручно і вільно, щоб нічого не встановлювалося «впритул». Передня панель повинна легко зніматися.

6. Формат корпусу. На сьогодні найпоширенішим є формат ATX. Тобто в нього вільно поміщається материнська плата форм-фактора ATX. Існують корпуси і меншого розміру – microATX. Їх є сенс використовувати, якщо в приміщенні, де планується розмістити комп'ютер, обмежена площа. Також необхідно враховувати, що в корпус microATX можливо встановити тільки материнську плату формату microATX.

7. Роз'єми на передній панелі. Рекомендується, щоб корпус мав на передній панелі хоча б 1 роз'єм USB і 2 аудіо-роз'єми (IN/OUT).

 








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 1496;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.