ОБЛІК ГОСТРОДЕФІЦИТНИХ ПРЕПАРАТІВ, НАРКОТИЧНИХ АНАЛЬГЕТИКІВ ТА ОТРУЙНИХ ЛІКАРСЬКИХ РЕЧОВИН У ВІДДІЛЕННІ

Навчальна мета: уміти завести та заповнити "Журнал обліку наркотичних анальгетиків", "Журнал обліку гостродефіцитних препаратів" та "Журнал передачі ключів від сейфа з наркотичними анальгетиками".

Виховна мета: усвідомити можливість кримінальної відповідальності медичної сестри за порушення правил обліку та зберігання лікарських речовин, унесених до списку А, і гостродефіцитних препаратів.

Початковий обсяг знань: знати зміст наказів головного лікаря відносно предметно-кількісного обліку наркотичних анальгетиків, отруйних речовин і гостродефіцитних препаратів.

Оснащення:

1) металевий сейф;

2) листок лікарських призначень;

3) листок призначення наркотичних анальгетиків;

4) "Журнал обліку наркотичних анальгетиків";

5) "Журнал обліку гостродефіцитних препаратів";

6) "Журнал передачі ключів від сейфа з наркотичними анальгетиками".

Накази головного лікаря щодо предметно-кількісного обліку наркотичних анальгетиків, отруйних речовин і гостродефіцитних препаратів. Відповідно до наказу головного лікаря у відділеннях стаціонару та поліклінічному відділенні обов'язковому предметно-кількісному обліку підлягають лікарські препарати, внесені до списку А (наркотичні анальгетики та отруйні речовини).

Відповідальними особами в стаціонарі призначають завідувачів відділень та старших медичних сестер. Завідувач відділення несе відповідальність за дотримання правил призначення, наявність умов для зберігання наркотичних анальгетиків та отруйних речовин.

Безпосереднім виконавцем виписування, отримання, зберігання та витрат медикаментів є старша медична сестра.

Наркотичні анальгетики вона виписує з розрахунку триденного запасу і передає їх у відділення постовій медичній сестрі, реєструючи надходження в "Журналі обліку наркотичних анальгетиків".

У листку призначень лікар обов'язково записує назву препарату, його концентрацію, разову дозу, спосіб уведення і кожної доби зазначає години введення препарату, наприклад б.00, 14.00, 20.00.

Крім цього, на кожного хворого, який отримує наркотичні анальгетики, медична сестра заводить листок призначення наркотичних анальгетиків, де зазначає прізвище, ім'я, по батькові хворого, № медичної карти, дату госпіталізації, діагноз, дату операції, концентрацію та назву препарату, уведену дозу (разові дози див. табл. 7), дату і час доби, ставить свій підпис та отримує підпис лікаря.

Засвідчує дозвіл на отримання хворим наркотичних анальгетиків завідувач відділення.

Предметно-кількісному обліку підлягають гостродефіцитні лікарські препарати. Перелік гостродефіцитних препаратів зазначає у наказі головний лікар. Старша медична сестра видає черговим та маніпуляційним сестрам гостродефіцитні ліки суворо за призначенням лікаря відповідно до запису в листку призначень. Облік надходження та видачі цих ліків реєструють у "Журналі обліку гостродефіцитних препаратів".

За наказом головного лікаря предметно-кількісному обліку можуть підлягати ліки, які надходять до лікарні як гуманітарна допомога.

ПРАВИЛА ЗАВЕДЕННЯ ТА ЗАПОВНЕННЯ "ЖУРНАЛУ ОБЛІКУ НАРКОТИЧНИХ АНАЛЬГЕТИКІВ"

1. На титульному листі напишіть: "Журнал обліку наркотичних анальгетиків"

відділення ___________

лікарня _____________

Розпочато:

Закінчено:

2. Пронумеруйте аркуші журналу.

3. Прошийте пронумеровані аркуші в двох місцях товстою міцною ниткою і кінці зав'яжіть на останньому аркуші двома вузлами так, щоб можна було відкрити журнал.

4. На невеличкому клаптику паперу зробіть надпис: "Пронумеровано, прошито... аркушів". "Головний лікар".

5. Кінці нитки зафіксуйте до останнього аркуша журналу за допомогою клею та заповненого листа так, щоб вони трохи виглядали.

6. Головний лікар своїм підписом засвідчує кількість пронумерованих аркушів і ставить печатку.

7. Запишіть назву застосовуваних наркотичних анальгетиків на відповідних сторінках журналу.

8. На першу сторінку винесіть перелік застосовуваних наркотичних анальгетиків, зазначте сторінки.

9. Розкресліть графи журналу.

I. Поступання:

1) дата;

2) звідки отримано, № документа;

3) кількість;

4) підпис медичної сестри,

II. Видача:

1) дата видачі;

2) прізвище, ім'я, по батькові хворого;

3) № медичної карти;

4) кількість використаних ампул;

5) залишок;

6) підпис медичної сестри;

7) кількість зданих пустих ампул;

8) підпис старшої медичної сестри.

Запам'ятайте! Графи журналу треба заповнювати чітко. Забороняється виправляти, підтирати записи. Якщо запис зроблено помилково, то однією лінією треба закреслити попередній запис так, щоб можна було прочитати його, позначити "Записано помилково" і поставити свій підпис.

Згідно з вимогою головного лікаря за такою ж формою заводять "Журнал обліку гостродефіцитних препаратів", а також препаратів, які надійшли як гуманітарна допомога.

У відділенні також повинен бути пронумерований, прошнурований і скріплений підписом голов-ного лікаря та круглою печаткою "Журнал передачі ключів від сейфа з наркотичними анальгетиками".

Графи журналу:

1) дата;

2) ключі (здав, прийняв);

3) підписи медичних сестер;

4) підпис лікаря;

5) назви препаратів;

6) кількість заповнених ампул;

7) кількість порожніх ампул.

Порожні ампули з-під наркотичних препаратів не викидають, а здають старшій медичній сестрі. Наприкінці кожного місяця комісія, призначена відповідно до наказу головного лікаря, перевіряє порядок обліку та використання наркотичних анальгетиків, складає відповідний акт, а пусті ампули подрібнюють і викидають у сміттєзбірник.

Запам'ятайте! За порушення правил обліку, зберігання та використання наркотичних анальгетиків, отруйних речовин, гостродефіцитних препаратів медичний персонал притягується до адміністративної та кримінальної відповідальності.








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 1352;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.