Перевірка дотримання встановлених лімітів каси

Під час перевірки дотримання підприємством ліміту каси визначається встанов­лений установою банку або самостійно визначений підприємством (у випадках, ви­значених Інструкцією) ліміт каси, уточнюються за наявними копіями заявок-розра-хунків та наказами (розпорядженнями) суми самостійно доведеного підприємством ліміту каси своїм відокремленим підрозділам.

Під час перевірок з'ясовують те, як підприємство дотримується встановленого установою банку ліміту каси, строків і порядку здавання готівкової виручки, а та­кож своєчасність повернення в банк не витрачених у визначений строк коштів, ви­даних на оплату праці та інші виплати. При цьому має враховуватися те, що кошти, одержані з каси банку або направлені з виручки на виплати, пов'язані з оплатою праці, пенсій, стипендій, дивідендів (доходу), можуть відповідно до пункту 2.14 цьо­го Положення протягом 3-5 днів зберігатися в касі підприємства понад установле­ний ліміт каси.

Для визначення понадлімітних залишків готівки в касі порівнюються записи про фактичні її залишки в касі за касовою книгою з установленим підприємству лімітом каси за кожний день незалежно від того, здійснювалися в цей день касові обороти (надходження і витрати готівки) чи ні. Якщо в періоді, що перевіряється, виявлено перевищення ліміту каси, то визначаються, протягом якого часу (у днях) і які понад­лімітні суми не здавалися в установлені строки до банку і з якої причини, а також за­гальна сума понадлімітних залишків (зразок розрахунку понадлімітних залишків го­тівки в касі наводиться нижче).

 

Дата Залишок готівки на початок дня Надхо­дження готівки до каси Видача готівки з каси Залишок готівки на кінець дня У тому числі за платіжними відомостями у дні виплат, пов'язаних з оплатою пращ Ліміт каси Понадлі­мітні залишки за кожний день
04.10.05 -
05.06.05 -
тощо - - - - - - -
Усього

Під час перевірок мають також ураховуватися особливості визначення понадлі­мітних залишків і порядку їх здавання до кас банків підприємствами торгівлі, гро­мадського харчування та послуг, згідно з пунктом 4.16 Інструкції.

При здійсненні цих перевірок у сфері торгівлі, громадського харчування та по­слуг також звертається увага на необхідність забезпечення постійної наявності в ка­сах підприємств, що перевіряються, розмінної монети для видачі здачі.

Виявлені порушення встановленого ліміту каси відображаються в акті перевірки (зазначаються дані про чинний ліміт каси, фактичні залишки готівки каси в ті дні, коли було перевищено її ліміт, а також розрахунок загальної суми перевищення вста­новлених лімітів за кожний день).








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 681;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.