Перевірка оприбуткування надходжень готівки

Особлива увага під час перевірки має приділятися встановленню повноти та сво­єчасності оприбуткування касами підприємств готівкових надходжень. Контролю­ючими органами перевіряється повнота і своєчасність оприбуткування готівкових коштів, одержаних у результаті здійснення підприємством господарської діяльності (одержані з банківських рахунків за реалізовану продукцію, продані товари, викона­ні роботи, надані послуги і від позареалізаційних операцій).

Під час перевірки аналізується загальний стан касових оборотів надходжень го­тівки з кас банку до кас підприємства на підставі банківських виписок за поточни­ми рахунками підприємства.

Звіряються банківські виписки (за сумами коштів, одержаних з банку, і дата­ми) та відповідні записи в касовій книзі з даними прибуткових касових ордерів. У разі потреби можуть також порівнюватися дані корінців грошових чеків з виписка­ми банку.

Під час перевірки повного і своєчасного оприбуткування коштів, що надійшли до каси підприємства від здійснення господарської діяльності, записи в касовій кни­зі звіряються за сумами та строками з даними відповідних прибуткових касових ор­дерів (із залученням у разі потреби таких виправдувальних документів: товарних і касових чеків, розрахункових квитанцій, квитанцій до прибуткових касових ордерів, рахунків-фактур, товарно-транспортних і податкових накладних тощо). Перевіряєть­ся також проведення записів щодо реєстрації зазначених ордерів (за сумами і дата­ми) у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

За потреби поглибленої перевірки повного оприбуткування в касі готівкових коштів, одержаних з різних джерел, можуть аналізуватися також обороти за відоміс­тю журналу-ордеру 1 за дебетом рахунку 301 "Каса" порівняно з оборотами за кре­дитом кожного кореспондуючого рахунку (311 "Поточні рахунки в національній ва­люті", 370 "Розрахунки з різними дебіторами", 631 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками", 661 "Розрахунки з оплати праці", 662 "Розрахунки з депонента­ми", 681 "Розрахунки за авансами одержаними" та іншими рахунками) з подаль­шим порівнянням їх із відповідними записами в касовій книзі та даними докумен­тів, які підтверджують фактичне одержання підприємством певних сум готівки у відповідні строки.

Крім того, для контролю за повним і своєчасним оприбуткуванням готівки кон­кретним підприємством контролюючі органи можуть застосовувати відповідні зуст­річні документальні перевірки, що здійснюються безпосередньо на підприємствах-покупцях (замовниках), які сплатили готівкові кошти, шляхом залучення відповідних первинних документів та взаємного звіряння касових документів отри­мувачів готівки з даними покупців.

Під час перевірки контролюючі органи мають брати до уваги те, що за наяв­ності в касі підприємства готівки, не підтвердженої прибутковими касовими ор­дерами, вона вважається неоприбуткованою в касі та зараховується в дохід під­приємства.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 683;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.