ГОСТРІ КОРОНАРНІ СИНДРОМИ

Раптова коронарна смерть (РКС). За визначенням екс­пертів ВООЗ, раптова смерть - це нагла ненасильницька смерть, яка настає несподівано протягом 6 год від початку появи симп­томів у практично здорових людей або у хворих, стан яких був стабільним або покращувався. Такі хворі впродовж останнього місяця не знаходилися на амбулаторному або стаціонарному лі­куванні. РКС зустрічається в 25 % усіх смертельних випадків.

Пусковим механізмом розвитку РКС є прогресуючий атеро­склероз вінцевих судин серця (95 %), коронаротромбоз або три­валий коронароспазм з оклюзією магістральних судин.

Провісники та патогенез РКС: до факторів ризику РКС від­носять куріння, артеріальну гіпертензію, стать (чоловіки), гіперліпідемію, гіперхолестеринемію, гіперкоагуляцію крові, раптову смерть родичів віком до 60 років, коронаросклероз. Нестабільна стенокардія, післяінфарктна стенокардія, атиповий біль у груд­ній клітці є клінічними провісниками РКС.

До ЕКГ-провісників РКС належать подовження інтервалу (QТ>0,44 с), синдром слабкості синусового вузла із синкопальними станами і брадіаритмією, політопні й групові екстрасистоли, пароксизми шлуночкової тахікардії та ін.

Нестабільна стенокардія – гострий коронарний синдром, що включає:

1) стенокардія, яка виникла вперше, до 28 діб або стенокардія напруження ІІІ-ІVФК до 2 міс, якщо до того вона була І-ІІ ФК.

2) прогресуюча стенокардія, значне зростання потреби в нітрогліцерині або його неефективність при збільшенні інтенсивності та тривалості ангінозних приступів

3) рання постінфарктна стенокардія від ≥72 год. до 1міс. з моменту виникнення ІМ

4) стенокардія спокою протягом 1 тижня після виникнення

5) варіантна.

ЕКГ-зміни аналогічні для стабільної стенокардії, але утримуються від 2-3 х до 10-14 діб. Можливе підвищення серологічних маркерів пошкодження кардіоміоцитів ( міоглобін через 2 год, КФК- МВ через 6 год. до36 год).








Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 689;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.002 сек.