Дійові особи: Автор, Ірод, Син Ірода, Слуга, мудрець

АВТОР Недалеко від Вифлеєму, у місті Єрусалимі, був інший цар. Історія пам'ятає його як … Ірода … Великого.

СИНБатько! Батько!

 

ІРОДЩо?! Скільки разів я говорив тобі? У першу чергу я є царем, а ти поки князь. Вийди звідси поки ти не навчишся правильно звертатися до мене.

СИН Мій Царю і Батько. (вклоняється)

 

ІРОД Ну добре, про що ти хотів поговорити з мною.

СИН Сьогодні я був на ринку, і багато людей запитували мене про можливість послабити податки. Але я звичайно не міг що-небудь обіцяти без твого відома, але обіцяв поговорити з тобою. Батько, народ уже майже сорок років займається відновленням Єрусалиму, вони багато трудилися і роботи от-от завершаться. Хіба не було б справедливо дати їм відпочинок і понизити податки?

 

ІРОД Справедливо? Ти хочеш знати, що таке справедливість? Усе що я зробив, усе чого я домігся, от, (показує руку) вкладено в цій руці. Єрусалим мій, а не їх, я побудував його, без мене нічого не було б! Вони наші раби. Вони повинні бути вдячні мені, але замість цього вони нарікають. Отож, якщо наступного разу вони запитають тебе про це, ти говори, що подібні розмови будуть сприйняті як змова. Сину мій, одного разу ти станеш царем, звичайно, якщо ти тільки будеш здатним зберегти царство від своїх братів. Ти повинний бути мудрішим і сильнішим, ти проти усіх. Ти не повинний довіряти ні кому. Якщо необхідно ти повинний бути готів убити, кого б це не було: братів, сестер, дітей, дружину і навіть маму. Але навіть не намагайся думати про те, щоб вбити мене, інакше ти повториш долю свого брата, якого я вбив. Слухай і вчися,

 

· Успішні сильні, тому що вони будуть панувати.

· Успішні хитрі, тому що вони знайдуть спосіб стати попереду.

· Успішні жорстокі, тому що їх будуть боятися народи.

· Успішні воїни, тому що вони успадковують владу.

· Якщо хтось ударить тебе по одній щоці, то ти повали його на землю,

· Якщо хтось плюне на тебе, то ти плюнь на нього вогнем,

· Якщо хтось у таємниці буде шепотіти проти тебе, ти проголоси його погибель перед усіма.

· Світ належить тим, хто досить сміливий щоб взяти його.

 

СЛУГА Мій царю, я приніс новини для тебе.

 

СИН Що ти перебиваєш нашу розмову!

 

СЛУГАВибачте мене.

ІРОДНу що, яку новину ти приніс?

СЛУГА Ваша величність поширюються слухи від пастухів. Вони говорять, що народився якийсь цар, і вони навіть бачили його.

 

ІРОД Це не можливо, я єдиний цар.

СЛУГА Звичайно, Ви наш єдиний цар, але я знаю, що Вам завжди цікава подібна інформація.

 

ІРОД Усе це балаканина, скоріше це чергові плітки моїх супротивників. Шукай краще тих, хто це поширює, і покарай їх.

ІРОД (до сина) Бачиш? Якщо хтось спробує зайняти твоє місце, ти повинний бути твердим щоб устояти. Якщо ти навчишся цьому, то одного разу ти зможеш стати великим царем.

 

ІРОД(до слуги) Ну, що ще?

 

СЛУГА Ще раз вибачите. Але тільки що прибули гості зі сходу, і вони мають дуже важливу розмову до Вас, … теж про народження, якогось царя. Накажете впустити?

ІРОДПро народження царя?! Впусти їх. Подивимося.

МУДРЕЦЬ Царю, ми прийшли з далекої країни в зв'язку з тим що тут відбулася важлива подія і ми хотіли б виразити свою повагу новонародженому царю і принести йому свої дарунки.

ІРОД Так, я також чув вже про це і сам хотів би вшанувати цього хлопчика. Але зараз, хвилинку… Ми знаємо, що він повинний народитися десь у Вифлеємі, але це ще не точно відомо, і було б не погано, якби ви погодилися допомогти нам і знайти цього довгоочікуваного царя. А ми тим часом приготуємо все необхідне для торжества, заодно … буде час підготувати деякі договори дуже важливі для взаємин між нашими країнами і це вигідно було б нашій і вашій країні ну і … звичайно, Вам. Раз ви вже приїхали до нас … А зараз за справи, щоб я зміг поскоріше гідно привітати цього царя!

МУДРЕЦЬ Добре, ми приймаємо твою пропозицію.

 

СИН Царю! Я не можу зрозуміти, адже ти тільки що вчив мене зовсім іншому!

ІРОД Дивися й вчися далі. Звичайно, сину, ми будемо вітати гідно цього царя. А чого може бути гідний той, хто збирається бути царем у моєму царстві.

СИН А-а, зрозуміло. А якщо мудреці не повернуться до тебе?

 

ІРОД Повернуться, повернуться. Але якщо вони насміляться не повернутися, те я переріжу всіх хлопчиків до двох років у Вифлеємі і всій його окрузі. Цього царя не буде, чи я … не Ірод Великий!

 

АВТОРПісля зустрічі з Іродом, Мудреці пішли шукати новонародженого царя. І ця зірка, що бачили вони на сході, йшла перед ними, як, нарешті, прийшла і зупинилася над місцем, де була Дитина. Побачивши ж зірку, вони зраділи радістю дуже великою, і, ввійшовши в будинок, побачили Дитину з Марією, Матір'ю Його і, упавши, поклонилися Йому; і, відкривши скарби свої, принесли Йому дарунки: золото, ладан і смирну. І, одержавши в сні одкровення не повертатися до Ірода, іншим шляхом відійшли в країну свою. Тоді Ірод, побачивши себе осміяним мудрецями, дуже розгнівався і, як обіцяв, послав побити всіх дітей у Вифлеємі і у всіх межах його, від двох років і нижче, за часом, що вивідав від мудреців. Але Ангел Господній явився уві сні Йосипу і говорить: устань, візьми Дитину і матір Його і біжи в Єгипет, і будь там, доки не скажу тобі, тому що Ірод хоче шукати Дитину, щоб погубити Її. Через деякий час Ірод Великий помер. І його царство було розділено між трьома його синами: Іродом Архелаєм, Іродом Антипою, і Іродом Пилипом Тетрархом. Довідавшись уві сні про смерть Ірода, Йосип з родиною повернувся в Ізраїль і оселився в Назареті Галилейскому. Там, Ісус зростав і опанував ремесло теслі, до виходу на служіння, яке розпочалося з водохрещення при Івані Хрестителі в Йордані.

 

 

Дія 3

Служіння Христа

 








Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 955;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.