Дійові особи: Автор, Ірод, Хуза, Іван Хреститель, слуга, Іродіада, Саломія, Правитель, Воєначальник

АВТОР Тим часом Ірод Антипа, син Ірода Великого, дав наказ вкинути Івана, що хрестив Ісуса, до в’язниці.

 

ХУЗА Мій царю, як ви наказували ми пов’язали того, котрий перед усім народом ображає тебе. Що з ним робити? Відрубати йому голову за його зухвалість?

 

ІРОДНі, зачекай. Ми не можемо зробити це. Люди вважають його пророком від Бога. Він святий і робити це небезпечно. Відправ його до фортеці Макарія… Ні, стривай, приведи його до мене. Я хочу подивитися на нього.

(Приводять Івана.)

ІРОД Так це ти - Іван Хреститель? Відкіля ти взяв цей одяг. Не міг знайти нормальний? Я чув, що ти в чомусь обвинувачував мене перед народом? Хто дав тобі такі права?

 

Іван Мої права дані мені Богом. Я не говорю свої думки. І не я обвинувачую тебе, а закон Божий. Він не лицемірний, і судить усіх незалежно від положення.

 

ІРОД А в чим обвинувачує мене закон?

 

Іван Не мені тебе вчити. Ти сам знаєш, що забрати дружину в живого чоловіка, причому у власного брата – це мерзенність перед Богом.

 

ІРОД У чому твій закон? У тім щоб позбавити мене мого щастя? Іродіада красива жінка. Хіба не Бог створив красу? Я люблю її. Вона любить мене. Хіба Бог не заповів любити? Це доля звела нас разом. У Пилипа з нею не вийшло. Що, вона повинна була томитися з ним усе життя? А може вбити, щоб стати вільною. Ні, Іване, твій закон для мене незрозумілий.

 

Іван Ти можеш обманювати самого себе, але Бога ти не обдуриш.

 

ІРОд Вистачить про це. Що ти говориш людям? Чому вони слідують за тобою? Що ти проповідуєш, крім образ царя? Хто ти?

 

Іван Я – голос волаючого в пустелі: рівняйте дорогу Господеві, як сказав пророк Ісая. Що я говорив народу, я скажу і тобі. Покайся, тому що наблизилося Царство Господнє. Покайтеся і прийми водохрещення покаяння для прощення гріхів.

 

ІРОД А хто цар цього царства? Він тут, серед нас?

 

Іван Він тут, але не в цій кімнаті. І я не гідний навіть розв'язати ремені на його взутті.

 

ІРОД Хіба я не твій цар?

 

Іван Ні. Його царство не від цього світу.

 

ІРОД І у нього немає ні армії, ні слуг, ні коней? Покажи мені його.

 

Іван Одного разу кожний стане перед ним і схилить коліно. І визнає що він – Господь. І навіть ти, Іроде.

 

ІРОД Вистачить. Мені набридло. Поведи його до фортеці Макарія.

 

Іван Покайся царю, тому що наблизилося Царство Небесне.

 

ІРОДіАДА Царю, ти усе ще розстроєний через цього Івана, названого Хрестителем. Відрубай йому голову, і справа закінчена.

 

ІРОД Ні, не можу. Це все не так просто.

іРОДіАДА Добре, тоді забудь це. Сьогодні не той день, щоб засмучуватися. Сьогодні день народження мого царя. Усе буде добре.Музика! (Лунає музика.)

СлугаПрибув правитель Капернаума.

 

ПРАВИТЕЛЬ Дорогий Антипа, нехай життя твоя протриває ще багато років. Прийми цей жезл, як символ могутності твоєї влади. І нехай твоя влада шириться ще більше і більше. І в цьому ми усі впевнені.

СЛУГА Прибув воєначальник царського полку.

 

ВОЄНАЧАЛЬНИК Хай живе цар! Прославлений той день, що побачив твою появу на світ. Нехай твоя нога зневажає голови твоїх ворогів. І нехай твій меч не повернеться до тебе без крові твого ворога.

іРОДіАДА Саломія, покажи царю і гостям, який танець ти приготувала в подарунок.

ІРОД Чудово. Підійди, моє дитя. Ти порадувала серце свого царя. Чим можу я нагородити тебе? Проси, зараз я дав би до половини царства. Я дам, і буде по моєму слову.

 

САЛОМЕЯ Не потрібне мені царство. Не потрібне мені багатство. Ти дав мені все, що потрібно. Ворог мого царя – мій ворог. Усе, що лише хотіла б я,- щоб усі вони були мертві. Прошу тебе тільки про одне - дай мені голову Івана, названого Хрестителем.

 

ІРОД Але як я можу вбити його, коли люди вважають його праведником. Іван, він ….... Гаразд, принесіть мені його голову. А тепер, залиште мене.

 

Дія 5

В’їзд Христа в Єрусалим

 








Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1016;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.