Класифікація ризику

 

Багатовекторність економічних процесів породжує проблеми проведення процедури класифікації ризику, яка полягає, насамперед, в їх різноманітності. У першому наближенні можна виділити такі види ризиків:

· ризики, пов’язані з господарською діяльністю;

· ризики, пов’язані з особистими якостями особи, що приймає рішення;

· ризики, пов’язані з недостатністю інформації про стан зовнішнього середовища.

В основу класифікації ризику можна покласти такі ознаки:

· за масштабами та розмірами:

- глобальний;

- локальний;

· за аспектами:

- психологічний; - юридичний;

- соціальний; - політичний;

- економічний; - медико-біологічний;

- комбінований; - соціально-економічний;

· щодо міри об’єктивності та суб’єктивності рішень:

- з об’єктивною ймовірністю;

- з суб’єктивною ймовірністю;

- з об’єктивно-суб’єктивною ймовірністю;

· за тривалістю дії:

- короткочасні (транспортний, неплатіж за угодою);

- постійні (ризик стихійних лих у певному районі);

· за типами ризику:

- раціональний (обґрунтований);

- нераціональний (необґрунтований);

- авантюрний (азартний);

· щодо часу прийняття ризикованих рішень:

- випереджаючий;

- своєчасний;

- запізнілий;

· щодо чисельності осіб, що приймають рішення:

- індивідуальний;

- груповий;

· щодо ситуації:

- в умовах невизначеності (стохастичний ризик);

- в умовах конфлікту (конкуруючий ризик);

- в умовах розпливчастості;

· за можливістю страхування:

- які страхуються;

- які не страхуються;

· за рівнем втрат:

- мінімальний;

- середній;

- оптимальний;

- максимальний або допустимий, критичний, катастрофічний.

Залежно від рівня втрат виділяють чотири основні області ризику діяльності підприємства в умовах ринкової економіки (рис. 10.2.1).

Під безризиковою зоною розуміють зону, якій відповідають нульові або від’ємні втрати (перевищення прибутку).

Під зоною допустимого ризику розуміють зону, в межах якої сподівані втрати менші від сподіваного прибутку. Верхня межа цієї зони відповідає рівню можливих втрат, що дорівнює розрахованому прибутку.

Зона критичного ризику характеризується небезпечністю випадкових втрат, розміри яких перевищують величину сподіваного прибутку і величину засобів, що вкладені в справу. Тобто в цій зоні не отримують не тільки ніякого прибутку, але і є втрати в сумі, що дорівнює всім затратам.

Зона катастрофічного ризику характеризується небезпечністю випадкових втрат, розміри яких рівні майновому стану суб’єкта господарювання, тобто катастрофічний ризик призводить до банкрутства, закриття підприємств, розпродажу майна.

До категорії катастрофічного ризику також варто відносити незалежно від матеріальних чи грошових втрат ризик, пов'язаний з прямою небезпекою для життя людей чи виникненням екологічних катастроф.

Рис. 10.2.1. Схема зон ризику і характерних точок

 

Кожний вид ризику треба детально проаналізувати, змоделювати, розкласти на елементи, що дозволить певною мірою зменшити невизначеність ситуації.

Ризик, як правило, ділять на два типи – динамічний та статичний.

Динамічний ризик – це, зокрема, ризик непередбачуваних (недетермінованих) змін вартості основного капіталу внаслідок прийняття управлінських рішень або непередбачуваних змін ринкових чи політичних обставин.

Такі зміни можуть призвести як до збитків, так і до додаткових доходів.

Статичний ризик – це ризик втрат реальних активів внаслідок збитків власності, а також втрат доходу через недієздатність організації (стихійні лиха, пожежі, злочинні дії, прийняття неблагонадійного законодавства, недієздатність ключових спеціалістів і т.д.). Цей ризик може призвести лише до збитків.

Враховуючи характерні особливості діяльності об’єктів можна виділити такі ризики:

· виробничий (пов’язаний з виробничою діяльністю, в результаті якої неефективно використовується сировина, використовуються нові методи виробництва, росте собівартість продукції, або з можливістю невиконання суб’єктом економічної діяльності своїх зобов’язань щодо контракту чи договору з іншим суб’єктом економічної діяльності);

· фінансовий (ризик, що виникає за фінансового підприємництва чи фінансових операцій тоді, коли в ролі товару виступають або грошові кошти, або валюта, або цінні папери; пов’язаний з можливістю невиконання суб’єктом економічної діяльності своїх фінансових зобов’язань перед інвестором внаслідок використання для фінансування діяльності кредиту);

· інвестиційний (пов’язаний з можливістю знецінювання інвестиційно-фінансового портфеля, який складається як з власних цінних паперів, так і з позичених);

· ринковий (пов’язаний з можливим коливанням ринкових відсоткових ставок як національної грошової одиниці, так і курсів іноземних валют);

· портфельний (полягає у ймовірності втрати за окремими типами цінних паперів, а також за всіма категоріями кредитів). Портфельні ризики поділяються на фінансові, ризики ліквідності, систематичні та несистематичні.

На практиці виділяють класифікацію ризику цінних паперів:

1) ризик падіння загальноринкових цін;

2) ризик інфляції;

3) галузевий ризик;

4) фінансовий ризик;

5) ризик ліквідності;

6) систематичний та несистематичний.

 

Фінансовий ризик пов'язаний з грошово-фінансовою сферою й призводить до загрози грошових втрат підприємцем, банком, підприємством. Водночас, фінансовий ризик ділиться на валютний, кредитний, інвестиційний (рис.10.2.2).

Валютний ризик – це ризик фінансових втрат внаслідок зміни курсу валют. Коли курс валют занижений, тоді підвищується ефективність експорту і відбувається приплив іноземного капіталу. У випадку підвищеного курсу валют вигідним стає імпорт, а ефективність експорту знижується. Валютний ризик має три різновидності: ризик операцій, ризик переказу, економічний ризик.

Рис. 10.2.2. Класифікація фінансових ризиків

 

Ризик операцій – це ймовірність валютних втрат за операціями в іноземній валюті. Ризик операцій виникає через невизначеність вартості в національній валюті операції в майбутньому. Для експортера ризик операцій виникає за падіння курсу валюти з моменту підписання договору до отримання платежу. Для імпортера ризик операцій виникає за зростання курсу валюти з моменту підтвердження замовлення до дати платежу. Страхуванням від цього виду ризику можуть бути форвардні контракти і їх інструменти, валютні ф’ючерси, опціони, свопи, споти.

Приклад10.1. Компанія продала за кордон металопродукцію на суму 323 тис. доларів. На момент підтвердження замовлення обмінний курс долар/фунт стерлінгів був 1,9 доларів за 1 фунт стерлінгів. На момент оплати, що відбувся через два місяці, курс становив 2,02 доларів за 1 фунт стерлінгів. Обчислити в фунтах стерлінгів отримані засоби і прибуток (або втрати).

Розв’язування.

Курс долара щодо фунта стерлінгів знизився, тому фінансовий стан компанії обтяжений ризиком операцій. Компанія продала продукції на суму фунтів стерлінгів. Отримала фунтів стерлінгів. Отже, вона недоотримала 170000–159901=10099 фунтів стерлінгів. ♦

Приклад 10.2. Компанія закупила в фірми “Brother” (Японія) швейне обладнання на 20 млн. ієн. На момент доставки обмінний курс становив 120 ієн за 1 американський долар, а на момент оплати – 116 ієн. Обчислити в доларах вартість угоди, сплачені засоби і суму переплати.

Розв’язування

У зв’язку зі зростанням курсу ієни фінансовий стан компанії обтяжений операційним ризиком. Компанія планувала заплатити 20000000:120=166666,7$, а змушена була сплатити 20000000:116=172413,8$. Отже, компанія переплатила 5747,1$.♦

Ризик переказу полягає в ймовірності різної вартості активів й пасивів в бухгалтерському обліку. Якщо курс іноземної валюти, в якій виражені активи фірми, знижується, то вартість таких активів зменшується.

Економічний ризик полягає в тому, що змінюється вартість товару зі зміною курсу валют.

Приклад 10.3. Компанія експортує товари в різні країни. Собівартість одиниці товару 8,5 фунтів стерлінгів, а продає вона його по 10. Курс обміну фунта стерлінгів з часом зростає по щодо інших валют. В найближчий час очікують його зміцнення. Проаналізувати ситуацію на наявність економічного ризику.

Розв’язування.

У зв’язку зі зростанням курсу фунта стерлінгів компанія обтяжена економічним ризиком. Якщо фунт стерлінгів зміцниться, тоді, можливо, зменшиться попит і прибутки. У випадку, коли курс фунта стерлінгів щодо євро зросте від 1,28 до 1,45 за 1 фунт стерлінгів, то громадянин, наприклад, Франції буде платити не 12,8, а 14,5 євро. Якщо попит знизиться, то це призведе до зменшення експорту. Тому компанія повинна зменшити ціну виробу, наприклад, до 9,5 фунтів стерлінгів, незважаючи на зменшення прибутку одиниці товару. ♦

Кредитний ризик – це ймовірність невиконання фірмою своїх фінансових зобов’язань перед інвестором чи кредитором. При розрахунку нарощеної суми потрібно постійно враховувати інфляцію, так як інфляція в Україні стала невід’ємним елементом економічної діяльності. Нарощена сума визначається формулою:

,

де S – нарощена сума на кінець терміну сплати кредиту з урахуванням інфляції; S0 – початкова сума боргу; і – відсоткова ставка; h – темп інфляції; n – термін позики в роках.

Інвестиційний ризик – це ризик втрати вкладеного капіталу й сподіваного доходу. Інвестиційна діяльність в усіх її формах та видах обтяжена ризиком, ступінь якого збільшується з переходом до ринкової економіки. Зростання ступеня ризику в сучасних умовах пов’язане з невизначеністю та швидкими динамічними змінами в економічній ситуації країни загалом і на інвестиційному ринку зокрема; розширюються пропозиції для інвестування приватизованих об’єктів; з’являються нові емітенти і фінансові інструменти тощо. Види інвестиційних ризиків досить різноманітні та численні:

· ризики щодо сфери прояву:

- економічний – спричинений можливими змінами економічних чинників;

- політичний – спричинений можливими обмеженнями інвестиційної діяльності, які викликані змінами державою політичного курсу;

- соціальний – спричинений можливими незапланованими соціальними програмами;

- екологічний – спричинений можливими екологічними катастрофами та лихами;

- інші види ризиків (рекет, крадіжки майна);

· ризики щодо форми інвестування:

- ризик реального інвестування. Цей ризик спричинений невдалим місцем розташування об’єкта, що будується; невчасним постачанням будматеріалів, обладнання; вибором некомпетентного підрядника; різким зростанням цін на інвестиційні товари;

- ризик фінансового інвестування. Цей ризик спричинений фінансовими труднощами чи навіть банкрутством емітентів; незапланованими змінами щодо умов інвестування; неправильним підбором фінансових інструментів для інвестування;

· ризики щодо джерел виникнення:

- систематичний (ринковий). Це ризик спричинений факторами, на які інвестор не може вплинути при виборі об’єктів інвестування (зміна стадій економічного циклу країни чи кон’юнктурних циклів розвитку інвестиційного ринку; зміни в податковому законодавстві);

- несистематичний. Це ризик властивий певному об’єкту інвестування внаслідок некваліфікованого керівництва об’єктом інвестування; посилення конкуренції; нераціональної структури інвестованих засобів. Його можна уникнути при ефективному управлінні інвестиційним проектом.

Банківський ризик – це загроза втрати банком частини своїх ресурсів, недоодержання доходів чи одержання додаткових витрат у результаті здійснення фінансових операцій. У банківській сфері ризик присутній у всіх видах операцій, тільки він може виникати в різних масштабах. Тому діяльність банку має спрямовуватись на не запобігання ризику, а на їхнє передбачення і зниження до мінімального рівня.

Основні види ризиків, які можуть впливати на діяльність банків представлено на рис. 10.2.3:

 

Рис. 10.2.3. Класифікація банківських ризиків

 

1) кредитний – пов'язаний з можливістю невиплати позичальником основної суми боргу і відсотків згідно з договором;

2) відсотковий – пов'язаний з можливістю втрат при непередбачених для банку відсоткових ставок і значного зменшення маржі;

3) валютний – пов'язаний з несприятливим впливом на банк динаміки курсів валют;

4) депозитний – пов'язаний з достроковими вимогами повернення вкладів з банків;

5) лізинговий. Лізинг – це здача в оренду різних видів технічних засобів, будинків і споруд за посередництвом лізингової компанії; громадянсько-правовий договір, за яким орендавець зобов’язується придбати у власність вказане орендарем майно у визначеного ним продавця і надати орендарю це майно за плату в тимчасове користування для підприємницьких цілей. Цей ризик може спричинитися неправильною оцінкою платоспроможності лізингоодержувача, неякісним обладнанням, що ввійшло в лізингову угоду, недотриманням строків поставки обладнання та ін.;

6) ринковий – ризик на ринку цінних паперів за операціями з цінними паперами. Він може спричинитися коливаннями ринкової відсоткової ставки національної грошової одиниці чи іноземної. Щоб запобігти цьому ризику необхідно систематично проводити аналіз дохідності цінних паперів та перевіряти структуру портфеля. Більшу частку портфеля цінних паперів доцільно зберігати в довгострокових облігаціях, зрівноважених цінними короткостроковими паперами, за відсутності цінних паперів із середніми строками;

7) факторинговий – пов'язаний з договорами за якими одна сторона (фінансовий агент) передає або зобов’язується передати іншій (клієнту) грошові кошти замість грошової вимоги клієнта (кредитора) до третьої особи (боржнику), що випливає з представлення клієнтом товару, виконання робіт або надання послуг третій особі, а клієнт поступається або зобов’язується поступитися фінансовому агенту на цю грошову вимогу;

8) ризик андерайтингу – ризик залишитися банку з пакетом акцій, які виставлялись на ринку, але не були продані, що призводить до потреби банку в ресурсах (гарантування випуску цінних паперів);

9) країнний – ризик банків, що прямо чи опосередковано займаються діяльністю, пов’язаною із обслуговуванням зовнішньої торгівлі й іноземних інвестицій. Цей ризик пов'язаний з політичними та економічними змінами в країні, які можуть вплинути на здатність країни, компаній та інших позичальників відповідати за зобов’язаннями зовнішнього боргу. На основі даних національної статистики розраховуються показники, що оцінюють країнний ризик:

 

Назва показника Формула Нормальне значення
Показник обслуговування зовнішнього боргу Оптимальне ≤10% Прийнятне ≤25%
Показник обслуговування відсоткових виплат Не повинно перевищити 15-20%

де – сукупні витрати країни за обслуговування свого зовнішнього боргу; – відсоткові платежі; – обсяг експорту;

10) економічний – пов'язаний із загальними змінами в економіці. Це ризик неінформованості банку, фірми, підприємства, підприємця щодо внутрішніх і зовнішніх ситуацій, які впливають на них. Економічний ризик породжує зниження конкурентоздатності, довгострокову рентабельність, зміну вартості активів і пасивів підприємств через майбутні зміни курсів валют. Цей ризик є прогнозованим;

11) демографічний – пов'язаний з різницею інтересів окремих груп населення. Потрібно його враховувати при стратегічному плануванні банків, компаній;

12) ризик репутації – цей ризик також суттєво впливає на доходи банку, тому що через підірвану репутацію він втратить потенційних клієнтів.

13) ризик ліквідності. Ліквідність – це можливість швидкого перетворення активів підприємств, торгово-посередницьких організацій на кошти для своєчасного погашення своїх боргових зобов’язань. Ризик ліквідності полягає в небезпеці затримки такого перетворення. Під ліквідністю банку розуміють здатність своєчасно забезпечувати виконання своїх обов’язків. Якщо банком були вкладені певні засоби в активи, для яких спостерігається спад ліквідності, то вимушений продаж одного з активів може принести банку збитки. Тому необхідно постійно здійснювати аналіз впливу окресленого виду ризику на операції банку. З метою контролю за станом ліквідності встановлені нормативи поточної, миттєвої й довгострокової ліквідності. Ці нормативи встановлюються в певних розмірах і обчислюються за формулами:

, , ,

де – ліквідні активи; – зобов’язання до вимоги на термін до 30 днів; – сума високоліквідних активів банку; – сума зобов’язань банку за квитанціями до вимоги; – кредити, видані банком з терміном погашення понад один рік; – капітал банку; – зобов’язання банку з терміном погашення понад один рік.

Підприємницький ризик. Окремо можна виділити види підприємницького ризику, який, водночас, поділяється на:

· ризик помилкової стратегії – пов'язаний з існуванням сильних конкурентів, що займаються такою ж діяльністю. Конкуренція створює механізм економічного змагання, заставляє підприємців переглядати свою стратегію. Помилкова стратегія може призвести до банкрутства;

· ризик вибору товарів і споживачів (сегмента ринку) – пов'язаний з маркетинговою діяльністю, вимагає від виробників товарів і послуг своєчасної реакції на зміни ситуації на ринку;

· ризик неправильної оцінки кон’юнктури ринку – пов'язаний з неврахованим співвідношенням попиту й пропозиції, потенційної місткості ринку, ступеня конкуренції, цінової політики тощо;

· ризик інфляції зумовлює зростання цін на сировину, напівфабрикати, комплектуючі вироби, зміни темпів зростання заробітної платні. Цей вид ризику призводить до зменшення закупівельних можливостей через підвищення рівня цін і недостатній рівень зарплати;

· ризик транспортування сировини і готової продукції – пов'язаний з існуючою небезпекою псування, часткового пошкодження чи втратою сировини й готової продукції внаслідок перевезень вантажів транспортом: автомобільним, морським, річковим, залізничним, повітряним і т.д.;

· ризик нестабільності податкового законодавства, кредитно-грошової політики, митних правил тощо. Ці нестабільності, зміни, виправлення і доповнення, які постійно вносяться, позбавляють підприємців впевненості в надійності своєї діяльності.

 









Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 2432;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.024 сек.