Суть, призначення та види фінансового посередництва

 

Грошовий ринок являє собою економічні відносини, що виникають з приводу купівлі і продажу грошей як специфічного товару за цінами, що формуються за співвідношенням попиту і пропозиції.

Фінансові посередники відіграють важливу роль у функціонуванні грошового ринку, а через нього і в розвитку економіки в цілому, їх економічне призначення полягає у забезпеченні позичальників і кредиторів, яких називають базовими суб'єктами ринку, найбільш сприятливих умов для їх діяльності.

Види фінансового посередництва

Взаємодія з грошовим ринком Вид фінансового посередництва
1. За характером зв'язку між продавцем (кредитором) і покупцем (позичальником)   а) сектор прямого фінансування (без посередників). б) сектор непрямого (опосередкованого) фінансування.
2. За характером посередництва операцій банки, страхові компанії, інвестиційні, фінансові і трастові компанії, пенсійні фонди, кредитні товариства.
3. За місцем на грошовому ринку та роллю, яку виконують фінансові посередники на грошовому ринку банківські і небанківські фінансово-кредитні установи

 

Переваги фінансового посередництва проявляються у наступному:

а) широкі можливості для кожного окремого кредитора оперативно розмістити вільні кошти в доходні активи. Для позичальника з'являється можливість оперативно мобілізувати додаткові кошти, необхідні для вирішення виробничих, споживчих чи інших завдань і так само оперативно повернути їх кредитору. Для цього кредитору необхідно звернутися до будь-якого посередника і розмістити у нього свої кошти, а позичальнику необхідно звернутися до того самого посередника і отримати кредит. При цьому позичальнику зовсім не потрібно шукати конкретного власника коштів. Достатньо лише необхідний розвиток мережі фінансових посередників;

б) скорочення витрат базових суб'єктів ринку (кредиторів і позичальників) на формування вільних грошових коштів, розміщення їх у доходні активи та надання кредиту.

в) зниження фінансових ризиків для базових суб'єктів грошового ринку, так як значна їх частина перекладається на посередників;

г) урізноманітнюються відносини між кредиторами і позичальниками шляхом надання додаткових послуг, які беруть на себе посередники. Це, зокрема, страхування кредитора від різних ризиків, задоволення потреб у пенсійному забезпеченні тощо.

Базовими суб'єктами грошового ринку (позичальники і кредитори) виступають ділові підприємства, сімейні господарства, окремі фізичні особи. Тому, створюючи сприятливі умови для їх функціонування, фінансові посередники позитивно впливають на кругообіг капіталу в процесі розширеного відтворення виробництва, торгівлі, та інших сфер економічної діяльності. Особлива роль у переміщенні тимчасово вільних грошових коштів сімейних господарств та окремих фізичних і юридичних осіб. Ці грошові ресурси перебувають у великої кількості власників і їх перерозподіл без участі посередників навіть технічно був би дуже складним і дорогим.

Вважається доцільним здійснення класифікації фінансових посередників за участю їх у формуванні пропозиції грошей. За цією ознакою вони поділяються, по-перше, на фінансових посередників, що здатні впливати на пропозицію грошей через механізм грошово-кредитного мультиплікатора, і, по-друге, фінансові посередників, небанківські фінансові установи, які не можуть впливати на пропозицію грошей з застосуванням механізму грошово-кредитного мультиплікатора.








Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1225;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.