Сексуальна психопатологія і етика

Існує широко розповсюджена думка, що брак статевого співжиття є шкідливий для здоров’я людини взагалі, а для чоловіка особливо. Не описано однак жодного хворобового комплексу, який міг би підтвердити правильність цього положення (?тези). Попередні роздуми довели, що сексуальні неврози є насамперед наслідком зловживань статевим життям, що виникають з браку пошанування природи та її процесів. Отже, не стриманість як така, але якраз її брак є причиною появлення справжніх хвороб (?відхилень). Цей брак може також полягати на невластивому придушенні сексуального потягу та його проявів в людині, що помилково вважається за стриманість, але що – як вже доведено в ІІІ розділі – зі справжньою чеснотою стриманості та цнотливості небагато має спільного.

Сексуальний потяг є в людині фактом, який повинен бути нею визнанний і потверджений, як джерело природної енергії – в протилежному випадку може викликати психічні порушення. Сама інстинктовна реакція, звана сексуальним збудженням, великою мірою є незалежна від волі, як вегетативна реакція, а брак зрозуміння цього простого факту часто стає причиною важких сексуальних розладів (?неврозів). Людина знаходиться тоді в конфліктовній ситуації, тривожать її дві амбівалентні тенденції, яких не вміє співмістити, і через те виникають неврозні реакції. Значну частину сексуальних неврозів становлять неврози пов’язанаі з неправильним подружнім співжиттям, про що вже була мова в попередньому параграфі.

Неврози звані сексуальними своїм клінічним образом є схожими до інших неврозів і переважно проявляються не лише в сексуальній царині. Буває, що причина неврозу знаходиться зовсім в іншому місці, але це вторинно породжує неспокій та нелад в царині сексуального життя, оскільки невроз саме утрудняє людині керувати собою.

Тут немає місця на те, щоб подавати детальний опис відхилень, йдеться радше про цілісний погляд на людське сексуальне життя. До збереження правильності та здоров’я необхідно людину виховувати від дитинства, з одного боку виховувати у правді, з другого – у вшануванні справ статі, як справ найтісніше пов’язаних з найвищими цінностями життя та людської любові. Сексуальні реакції можна визволити в кожному віці, починаючи вже з раннього дитинства. Сексуальний потяг розбуджений за рано, у невідповідному періоді життя, може стати джерелом неврозних порушень, якщо його гальмувати у неправильний спосіб. Тому таке велике значення має сексуальне виховання, основане на ретельній біологічній інформації. Брак інформації, а зокрема брак формування постав, може спричинити різного роду аберрації (такі, як дитячий або молодіжний онанізм). Це є більш виховна, ніж лікарська проблема, хоча переважно там, де є неправильні постави людини, виступає неврозна реакція як відповідь організму і нервової системи на постійну напруженість.

 








Дата добавления: 2014-12-05; просмотров: 643;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.