Удосконалення управління якістю продукції

(на прикладі ПАТ „Херсонська кондитерська фабрика”)

6.030504 «Економіка підприємства»

 

 

Виконавець:

Студентка гр. 4ЕП Петренко Л.І.

 

 

Керівник:

к.е.н., доцент Тарасюк А.В.

 

Херсон – 2014


Додаток І

Зразок форми рецензії

 

РЕЦЕНЗІЯ

 

на випускну роботу бакалавра студента групи 4ЕП__ _______________________

(прізвище, ініціали)

на тему: ____________________________________________________________

(назва теми)

 

Актуальність теми________________________________________________________

________________________________________________________________________

Якість проведеного аналізу проблеми________________________________________

 

 

Практична цінність висновків і рекомендацій__________________________________

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

Наявність недоліків__________________________________________________

___________________________________________________________________

У цілому робота відповідає вимогам вищої школи, заслуговує оцінки „_____________”, рекомендується до захисту в ДЕК, а _____________________________________________ заслуговує присвоєння кваліфікації бакалавр за напрямом підготовки 6.030504 „Економіка підприємства”.

 

Рецензент

________________________

( посада, місце роботи)

_____________________ ________________________

(підпис) (ініціали, прізвище)

м.п.

„____”_________________20___р.

(дата)

Додаток К

ВСТУП

 

В ринковій економіці суб’єкти господарювання самостійно приймають рішення, розробляють стратегію свого розвитку, знаходять потрібні для їх реалізації засоби, наймають працівників, придбають обладнання та матеріали, вирішують багато структурних питань, в тому числі таких, як створення, злиття, ліквідація, розподіл, реорганізація виробничої та перебудова організаційної структури управління. Підприємства набувають рис самостійності, які характерні для умов ринкової економіки. Це вимагає значного розширення сфери управління та підвищення ефективності їх діяльності, що свідчить про актуальність обраної теми дослідження.

Теоретичні та практичні аспекти створення оптимальної системи управління підприємством, направленої на підвищення ефективності його діяльності, розробка ринково-орієнтованих стратегій його розвитку в умовах жорсткої конкуренції знаходяться в центрі уваги провідних науковців і практиків усього світу.

Значний внесок у вирішення проблеми підвищення економічної ефективності діяльності підприємства зробили як зарубіжні, так і вітчизняні вчені-економісти: Л.І. Абалкін, С.Л. Брю, Б. Голд, З.П. Двуліт, С. Ейлон, К.Р. Макконнелл, Б.М. Мізюк, С.В. Мочерний, С.Ф. Покропивний, В.М. Рибін, Ю. Сезан, В.К. Черник, І.Б. Швець та інші.

Метою дипломної роботи спеціаліста є визначення та обґрунтування шляхів підвищення ефективності діяльності сільськогосподарського підприємства.

Реалізація цієї мети зумовлює вирішення основних задач аналізу ефективності діяльності підприємств:

- дослідити теоретичні засади підвищення ефективності діяльності підприємства;

- проаналізувати ефективність діяльності приватного сільсько-господарського підприємства «ПРИБОЙ»;

- дослідити структуру витратприватного сільськогосподарського підприємства «ПРИБОЙ»;

- визначити шляхи підвищення ефективності діяльності приватного сільськогосподарського підприємства «ПРИБОЙ»;

- розробити заходи щодо удосконалення охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях на приватному сільськогосподарському підприємстві «ПРИБОЙ».

Визначені завдання в тій же послідовності відобразити у висновках у вигляді абзаців на кожну задачу

Предметомдослідження є теоретичні та методичні засади, прикладні методи оцінювання та забезпечення економічної ефективності діяльності підприємства за рахунок реалізації виявлених резервів.

Об’єктом дослідження виступає економічна ефективність діяльності приватного сільськогосподарського підприємства «ПРИБОЙ» та стан охорони праці на підприємстві, яке спеціалізується на виробництві сільськогосподарської продукції, її переробці, реалізації та здійсненні інших видів діяльності.

В роботі застосовувалися загальні методи дослідження: системний підхід, порівняльний, економічний аналіз, статистичні угрупування, а також вибіркові статистичні обстеження.

Практичне значення обраної теми дипломної роботи обумовлена тим, що в умовах ринкової економіки для успішного функціонування та розвитку кожної організаційно-господарчої ланки забезпечення максимальної ефективності діяльності є метою будь-якого підприємства, у тому числі і сільськогосподарського.

 

Додаток Л

ВИСНОВКИ

 

Дослідження теоретичних засад підвищення ефективності діяльності підприємства свідчать про важливість впровадження заходів по підвищенню ефективності діяльності підприємств усіх форм власності. Основними факторами підвищення ефективності діяльності підприємства є покращення його технічного рівня, вдосконалення управління, організації виробництва і праці, зміна обсягу і структури виробництва, оптимізація використання ресурсів підприємства та інші. За своїм змістом та завданнями пошук шляхів підвищення ефективності діяльності сільськогосподарських підприємств майже не відрізняється під інших галузей економіки, проте має деякі особливості в методиці його проведення, які обумовлені специфікою цієї галузі виробництва.

Аналіз ефективності діяльності підприємства показав, що приватне сільськогосподарське підприємство «ПРИБОЙ» – досить рентабельне. Проте деякі показники рентабельності підприємства за 2009-2012 р.р. погіршилися. Зниження показників рентабельності свідчить про погіршення ефективності діяльності приватного сільськогосподарського підприємства «ПРИБОЙ».

Дослідження структури витратприватного сільськогосподарського підприємства «ПРИБОЙ» показало, що найбільша частина витрат підприємства – це матеріальні витрати.Структура витрат на виробництво продукції за період 2009-2012 р.р. суттєво не змінилася. Розрахунок витрат на одну гривню реалізованої продукціїприватного сільськогосподарського підприємства «ПРИБОЙ» протягом періоду 2009-2012 р.р. показав, що витрати знижуються: у 2009 році витрати на одну гривню реалізованої продукціїстановлять 1 грн. 12 коп., у 2010 році – 93 коп., у 2011 році – 92 коп., у 2012 році – 90 коп. Це являє собою позитивний факт, що свідчить про покращення діяльності підприємства. Проте напідприємстві існують резерви зниження собівартості продукції. Можливе зниження витрат на одну гривню реалізованої продукції наприватному сільськогосподарському підприємстві «ПРИБОЙ» за рахунок оптимізації витрат на оплату праці з відрахуваннями насоціальні заходи, за рахунок зменшення суми річних амортизаційних відрахувань шляхом удосконалення амортизаційної політики та за рахунок зниження інших операційних витрат підприємства дорівнює0,07 грн.

Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів показав, що матеріалоємність продукції приватного сільськогосподарського підприємства «ПРИБОЙ» зменшилася, матеріаловіддача – зросла, а валовий прибуток у розрахунку на одну гривню матеріальних витрат – збільшився. Зменшення матеріалоємності продукції підприємства і зростання матеріаловіддачі та валового прибутку у розрахунку на одну гривню матеріальних витрат – це позитивний фактор в діяльності приватного сільськогосподарського підприємства «ПРИБОЙ».

Запропоновано шляхи підвищення ефективності діяльності сільськогосподарських підприємств за рахунок: поліпшення використання землі і підвищення її родючості, впровадження комплексної механізації та автоматизації виробництва, раціональне використання виробничих фондів і трудових ресурсів підприємства, впровадження інтенсивних і ресурсозберігаючих технологій, підвищення якості і збереження виробничої продукції, широке використання прогресивних форм організації виробництва й оплати праці, оренди, як нової прогресивної форми господарювання, розвиток сільськогосподарського виробництва на основі різноманітних форм власності і видів господарювання та створення для них рівних економічних умов, необхідних для самостійної та ініціативної роботи. Сорт є найбільш надійним і екологічно вигідним фактором підвищення урожайності і якості зерна сільськогосподарських підприємств. В умовах інтенсифікації зернового виробництва значення правильного підбору сорту з урахуванням його біологічних особливостей, природно-кліматичних і ґрунтових умов, а також призначення зерна набагато збільшилося. Щоб поліпшити економічні показники вирощування зерна слід ефективніше використовувати наявні ресурси, тому що в основному це робиться вкрай незадовільно. Добрива значно краще використовуються при застосуванні інтегрованого захисту рослин: без захисту посівів добрива підвищували урожай зерна пшениці лише на 3-6 ц/га, а із захистом – на 8-12 ц/га.

На основі аналізу прибутку і рентабельності підприємства встановлено, що наприватному сільськогосподарському підприємстві «ПРИБОЙ»існують резервипідвищення ефективності його діяльності: за рахунок збільшення обсягів виробництва і реалізації продукції на 15 % прибуток підприємства зросте на 837,75 тис. грн.; за рахунок зменшення витрат на одну гривню реалізованої продукції на 0,07 грн. прибуток підприємства зросте на 1210,48 тис. грн. Використовуючи виявлені резерви,приватне сільськогосподарське підприємство «ПРИБОЙ» може одержати додатковий прибуток в сумі 2048,23 тис. грн. і збільшити рентабельність продукції на 11,8 %.

Розроблено заходи щодо удосконалення охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях на приватному сільськогосподарському підприємстві «ПРИБОЙ». Охороні праці та безпеці в надзвичайних ситуаціях на підприємстві приділяється значна увага, а саме: належна організація робочого місця працівників, приймаються заходи щодо усунення небезпеки шкідливих та небезпечних факторів виробничого процесу, здійснюється контроль за проходженням працівниками у встановлені терміни обов'язкових медичних оглядів, виконуються всі вимоги пожежної безпеки та забезпечуються шляхи до евакуації. В роботі розрахована вартість втрат приватного сільськогосподарського підприємства «ПРИБОЙ» у результаті можливої пожежі в приміщенні економічного відділу. Показник ефективності витрат підприємства на заходи щодо протипожежної охорони свідчить, що кожна гривня вкладена в протипожежні заходи може принести до 106 гривень економії внаслідок зменшення потенційних втрат підприємства при пожежі.

 








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 1250;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.