Організація захисту ВИПУСКНОЇ РОБОТИ БАКАЛАВРА

6.1. Структура і зміст супровідних документів

 

Захист випускної роботи бакалавра відбувається у два етапи:

- попередня доповідь на засіданні кафедри;

- захист роботи на засіданні ДЕК.

Після попередньої доповіді, з урахуванням наданих зауважень, робота допрацьовується. Завершена випускна робота підписується студентом, керівником, особою відповідальною за нормоконтроль. При наявності необхідних підписів, робота передається завідувачу кафедри, який вирішує питання про допуск до захисту в ДЕК. В разі позитивного рішення і наявності усіх супровідних документів робота має бути переплетена в тверду обкладинку.

З внутрішнього боку обкладинки вклеюється конверт, в який вкладаються супровідні документи:

- відзив керівника;

- рецензія;

- апробація результатів дослідження (за наявності).

Керівник дає відзив про роботу, де обґрунтовує теоретико-практичний рівень підготовки ВРБ, аналіз її позитивних і негативних сторін, визначає ступінь самостійності дослідження, відповідність змісту роботи до плану, оцінює як якість виконання самої роботи, так і якість роботи студента над нею.

Рецензію можуть надавати висококваліфіковані фахівці підприємств, організацій, вищих навчальних закладів. Перевага надається фахівцям тих підприємств, де студент проходив виробничу практику. Зразок форми рецензії наведено в додатку І.

У рецензії на випускну роботу бакалавра відзначаються:

- актуальність теми;

- відповідність виконаної роботи заданій темі:

- оригінальність, новизна, глибина й обґрунтованість економічних рекомендацій;

- можливість практичного застосування отриманих результатів;

- слабкі сторони й недоробки;

- загальний висновок про відповідність якості роботи кваліфікаційним вимогам.

Рецензент повинен поставити свій підпис, зазначити прізвище, ім’я та по батькові, місце роботи і посаду, яку він обіймає, та завірити підпис печаткою організації, де працює. Своє ставлення до зауважень рецензента студент може висловити в процесі захисту ВРБ.

 

6.2. Захист ВРБ на засіданні ДЕК

 

Підготовка випускника до захисту ВРБ починається з роботи над виступом. Для написання доповіді та оформлення наочних матеріалів необхідно використати текст випускної роботи.

Доповідь повинна тривати не більше 10 хвилин. При написанні тексту доповіді слід зважати на те, що за 10 хвилин доповідач, в середньому, може викласти матеріал, що розміщений на 3 сторінках друкованого через 1,5 інтервали тексту.

В доповіді відображаються: актуальність теми; концепція роботи; теоретичні й методичні положення, на яких базується робота; результати проведеного аналізу проблеми; конкретні пропозиції щодо вирішення проблеми чи удосконалення відповідних процесів, дотримання вимог по охороні праці на підприємстві.

Виступ не повинен включати теоретичні положення, запозичені з літературних чи нормативних документів, бо вони не є предметом захисту. Особливу увагу варто зосередити на власних пропозиціях.

Для кращого сприйняття доповіді членами ДЕК на захист обов’язково потрібно виносити наочні матеріали у вигляді рисунків, схем, таблиць, графіків і діаграм, які доповнюють викладений у доповіді матеріал. Наочні матеріали повинні ілюструвати доповідь, тому їх розташовують у послідовності згадування в доповіді. Увесь наочний матеріал оформлюється на аркушах формату А4 в кількості не менше, ніж 6 комплектів. Зразок оформлення титульного аркушу наочних матеріалів наведено в додатку З.

Захист випускної роботи проводиться на відкритому засіданні ДЕК за участю не менше , ніж половини її складу та в обов’язковій присутності голови комісії у такій послідовності.

- голова ДЕК повідомляє про захист ВРБ, вказуючи її тему та об’єкт дослідження, прізвище, ім’я та по батькові студента;

- секретарем ДЕК зачитується рецензія на випускну роботу та оголошується відзив керівника;

- студент дає відповіді на зауваження, які містяться у рецензії;

- заслуховується доповідь випускника;

- члени ДЕК і присутні задають запитання щодо змісту ВРБ;

- студент конкретно, аргументовано й коротко відповідає на запитання.

На засіданні ДЕК обов’язково повинні бути присутніми керівники ВРБ. Підсумки захисту ВРБ обговорюються на закритому засіданні ДЕК. Виноситься рішення про результати захисту, присвоєння відповідної кваліфікації та видачу випускнику диплома встановленого зразка.

Члени комісії виносять рішення про оцінку роботи за чотирьох бальною системою: відмінно, добре, задовільно, незадовільно. При розбіжності оцінок висновок голови Державної екзаменаційної комісії є вирішальним. Рішення комісії щодо результатів захисту ВРБ оголошується головою ДЕК у день захисту. Оцінка заноситься до екзаменаційної відомості та до залікової книжки студента.

Якщо студент не з'явився на засідання комісії для захисту випускної роботи, то в екзаменаційній відомості відзначається: "не з'явився". Студент, який не з'явився на захист або отримав незадовільну оцінку при захисті випускної роботи, виходить на повторний захист у встановленому порядку.

 

 








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 869;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.