Мал. 32. Структура інформаційної системи типу ТЕЛЕТЕКСТ

Система Телетекст дозволяє організувати службу - електронну газету, коли по так названому "текстовому" каналі безупинно передаються статті з газет і часописи. Крім газет у системі можуть передаватися рекламні повідомлення, метеорологічне зведення, новини, що передаються по радіо, оголошення.

У самій назві цього виду обслуговування - електронна пошта - розкривається його зміст: використання електронних методів передачі та обробки інформації для обміну кореспонденцією за аналогією з поштою - пересилка друкованих матеріалів, графіків, ділових документів, фотографій, таблиць, газет, часописів. І усе ж в електронній пошті укладене щось більше.

Розглянемо фрагмент творчої діяльності ученого або фахівця при підготовці і виданні його наукових праць. Фахівець працює за терміналом у себе в установі або вдома, маючи доступ через мережу передачі даних до колег та інших організацій. Зрозуміло, він користується базами даних установ як у себе в країні, так і за рубежем. Фахівець працює над науково-технічним звітом, статтею або книгою, беручи з електронної пам'яті свого персонального комп'ютера або ж пам'яті комп'ютера, що знаходиться на обчислювальному центрі установи, зроблені раніше записи, фактографічні дані. У процесі роботи фахівець переглядає на екрані термінала графіки, малюнки, вибірки з робіт, реферати, накопичені у власній базі даних. Користуючись системою редагування текстів, він готує варіант своєї роботи і відправляє його (текст) своїм колегам у їхні бази даних (поштові скриньки) із проханням висловити зауваження.

Колеги через якийсь час пересилають свої зауваження по системі електронної пошти в електронну поштову скриньку автора, тобто в його персональну базу даних, доступну для зовнішнього світу. Автор коректує свою роботу, редагує текст і відправляє його по каналу зв'язку у видавництво із відповідним супровідним листом , повідомивши свій пароль. Видавництво має також можливість відправити на рецензування роботу автора в електронній формі. Приблизно так за допомогою електронної пошти і баз даних може бути підготовлений та укомплектований черговий номер наукового часопису або праць конференції. Усе це очікує нас у найближчому майбутньому.

Електронна пошта являє собою службу безпаперових поштових відносин і фактично є системою збору, обробки і передачі документальних повідомлень по телефонних мережах та мережах передачі даних. Концепція електронної пошти не є новою. Телеграфна служба, факсимільний зв'язок і система телекса є складовими електронної пошти і в деякому змісті - її попередниками. До речі, система телекса в даний час функціонує в 100 країнах і обслуговує в цілому біля 800 тис. абонентів. Багато якісно нового внесло використання в системі електронної пошти мікропроцесорів.

Отже, електронна пошта - це система поштових відносин між людьми та організаціями, заснована па використанні засобів інформатики і електронних засобів зв'язку. Вона є принципово новим видом послуг, забезпечуючи учасникам інформаційного обміну поєднання ряду таких переваг, як подолання бар'єра відстані за дуже короткий час у порівнянні з традиційною поштою, незалежність обміну від часу, відсутність паперу. Принцип роботи електронної пошти складається в тому, що користувач з термінала у будь-якій організації або вдома може передавати повідомлення, вказавши список адрес осіб або організацій, кому воно призначено.

Це повідомлення направляється в комп'ютер, який після необхідного сортування повідомлень відповідно до адрес, спрямовує його в електронну поштову скриньку (файл) адресата або адресатів. При регулярному перегляді своїх файлів користувач системи може виявити повідомлення, що прийшли на його ім'я. Якщо користувач бажає передати оригінальний матеріал (документ із підписами, графіки і т.п.), до його послуг факсимільний зв'язок.

Обмін літературою і даними по каналах зв'язку можливий як між бібліотеками, так і між інформаційними центрами. Електронна пошта дозволяє складати спільними зусиллями каталоги, видавати довідкові матеріали.

Вона, де-факто, створює передумови для масового впровадження безпаперової технології в людські відносини. Уся інформація, що бере участь в обміні, зберігається в пам'яті комп'ютерів, а на папір виводиться тільки потрібна інформація в необхідній кількості примірників.

Для виконання головних своїх функцій електронна пошта повинна мати у своїй структурі комп'ютер, пам'ять на магнітній стрічці або дисках, факсимільні апарати, пристрої зчитування зображень і пристрої друку (мал. 33).

Можна припустити, що в недалекому майбутньому електронна пошта може цілком замінити доставку усієї інформації установ та організацій. Отже, до

Мал. 33. Структура системи типу ЕЛЕКТРОННА ПОШТА.

безсумнівних переваг електронної пошти як виду обслуговування можна віднести:

  • оптимальне використання робочого часу відправника та одержувача інформації;
  • не потрібна присутність одержувача на іншому кінці лінії;
  • передача інформації здійснюється незалежно від відстані між абонентами;
  • доступ до електронної поштової скриньки не ускладнений, тому що розрахований на використання мереж спільного користування і терміналів, що знаходяться в установах, відділеннях зв'язку, готелях, клубах, магазинах вокзалах і т.п.;
  • передача будь-якого виду інформації, включаючи фінансові документи, креслення, ділові листи.

У США розроблена система електронної передачі поштових відправників Е-СОМ (Electronic Computer Originated Mail), основу якої складає система СВМS (Computer Based Message System). В якості середовища, що передає, використовуються мережі передачі даних Туmnet, Теlеnеt, Uninet, до яких підключені відділення. У абонента системи Е-СОМ є своя електронна поштова скринька в поштовому відділенні - сегмент пам'яті в спільному полі пам'яті комп'ютера поштового відділення. Набираючи код свого ящика, абонемент на своєму терміналі переглядає зміст ящика, куди можуть надійти різноманітні документи, рахунки, креслення, листи. Передане мовне повідомлення також може бути записане в цифровій формі і відтворено одержувачу. Швидкість передачі даних у цій системі невелика - від 110 до 1200 біт/с.

У Західній Європі розробляється декілька систем для збереження та електронної передачі друкованої інформації. Для великих видавництв Springer, Elsevier, Pergamon Press, Willey Intern. , Blackwells Scientific розробляється система Аdonis, призначена для накопичення і передачі видань. Журнали, що випускаються фірмами, будуть записуватися на оптичні диски і користувачі системи по каналах мережі спільного користування зможуть переглядати журнали на дисплеї, вибирати потрібні фрагменти і роздруковувати їх.

Як логічно виправдана тенденція очікується злиття різноманітних засобів електронної пошти в інтегральні мережі. Як приклад, можна привести мережу Ассеss System фірми Western Union, що забезпечує сумісність мереж телефону, телекса, факсимільного зв'язку і мікропроцесорних систем. У США в цю систему уже входить приблизно 140 тис. терміналів служби телекса. Автоматизовані довідкові системи з виведенням тексту на екрани терміналів і телевізори за телефонним запитом є вже в ряді країн: Prestel в Англії і США, Теlidon у Канаді, Сарtain у Японії, Аntiope і Теlеnеt у Франції, Вildschirmtext у ФРН, Тeleset у Фінляндії.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 688;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.