Мал. 30. Схема імітаційного моделювання

Це пов'язане, по-перше, з більш високою складністю та багатофакторністю соціальних явищ, численністю взаємозв'язків міжнародної сфери, що створюють великі труднощі в розробці достатньо повної моделі об'єкта. По-друге, з труднощами, а часто і неможливістю проведення експериментів на реальних соціальних об'єктах, що призводить до необхідності розробки їх моделей на ЕОМ та проведення обчислювальних експериментів.

Нарешті, створення імітаційної моделі соціального об'єкта міжнародних відносин з використанням знань, накопичених на даний момент; проведення експериментів на такій моделі дозволить виявити основні керуючі фактори для об'єкта, що вивчається, та зрозуміти, якої саме інформації не вистачає для більш точного прогнозу щодо його проведення. Модель, таким чином, виступає в якості основи планування емпіричного етапу дослідження; вона дозволяє оптимізувати збір інформації, зосереджуючи ресурси на вивченні найбільш важливих показників, та тим самим дає змогу суттєво підвищити ефективність досліджень, що проводяться. Звичайно, при вивченні соціальних міжнародних процесів не треба все зводити до імітаційного моделювання. В загальному випадку можуть застосовуватися різноманітні теоретичні моделі. Вибір та характер конкретного виду моделі залежить від цілі дослідження та від можливостей тієї чи іншої моделі найбільш оптимально відобразити реально існуючі соціальні міжнародні явища.

Облік соціальних факторів в повному обсязі ускладнює побудову теоретичних моделей та моделей міжнародних процесів і робить їх найбільш складними, наприклад, в порівнянні з економіко-математичними моделями. Однак, застосування багатоваріантних розрахунків на ЕОМ, комбінація декількох типів моделей дає можливість отримати найбільш повну уяву про характер явищ, що досліджуються, а це виключно важливо для здійснення ефективного управління соціальними процесами міжнародних відносин.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 666;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.