Моделюючі міжнародні інформаційні системи

Виконання етапу постановки рішення задачі передбачає всебічний опис об'єкту або явища, що вивчається, визначення його структури, складу, взаємозв'язків окремих його складових факторів, що здійснюють на нього вплив. Все це потребує створення на базі системного підходу такого вербального, математичного або логічного опису об'єкта, який може бути прийнятий за його модель. Рішення задачі без моделі неможливо, і людина, інтуїтивно чи цілком свідомо, використовуючи спеціальний апарат, завжди моделює з тим або іншим ступенем наближення об'єкт, що досліджується.

Моделювання - це відтворення характеристик деякого об'єкта на іншому об'єкті, спеціально створеному для вивчення. Цей останній називається моделлю.

Наочним прикладом моделі може служити вербальний опис щойно зведеного будинку, перебігу ділового засідання або письмовий опис структури та принципу дії технічного пристрою, наприклад, телевізора. Матеріальним носієм моделі, крім свідомості людини, можуть бути папір, кінострічка, пам'ять ЕОМ, магнітні стрічки та диски, фізичні ( в натуральну величину або зменшені) копії об'єктів.

Різноманіття моделей визначається різноманітністю навколишнього світу. Для одного і того ж явища можна збудувати безліч моделей.

В залежності від природи моделі та ті сторони об'єкта, які в ньому відтворюються, умовно розділяються на два класи (мал. 29): фізичні та теоретичні. Фізичні моделі відтворюють об'єкт або процес, який вивчається, зі збереженням його природи, наприклад, макет будинку, літака, електростанції. Найчастіше вони використовуються при розробці та випробуванні всіляких технічних об'єктів. Так, для перевірки властивостей конструкції літака може бути виготовлена модель та випробувана в умовах, наближених до реальних.

Теоретичні математичні моделі пов'язані з абстрактно-формалізованим описом об'єкта, тобто описом на рівні значень параметрів та властивостей об'єкта. Їх вивчення можливе лише математичними та логічними методами. Таким чином, на відміну від фізичних моделей, теоретичні моделі можуть бути здійснені у вигляді інших за походженням характеристик об'єкта, ніж у об'єкта, що моделюється.

В залежності від рівня аналізу, характеру представлення та використання інформації теоретичні моделі можуть бути представлені наступними основними типами:








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 771;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.