Структура і призначення інформаційних систем типу ВІДЕОТЕКС та ТЕЛЕКОНФЕРЕНЦІЇ

В основі найпростішого відеографічного обслуговування лежить ідея розширення рамок застосування звичайного телевізора, перетворення його в домашній термінал. Якщо технічно це виявляється можливим, то тоді інше досягається за допомогою вже розробленої техніки.

Нехай телевізійний приймач модифікований або ж має спеціальний адаптер, який дозволяє підключити до нього клавіатуру і модем, що зв'язує телевізор (або термінал) із телефонною мережею. Для накопичення інформації в системі організується база даних на міні-комп'ютері, що має також вихід у телефонну мережу. В результаті власник такого модифікованого телевізора може в діалоговому режимі працювати з базою даних та одержувати інформацію, яка його цікавить (часто довідкового характеру) з бази даних (мал. 27).

Крім одержання інформації користувач може мати свій файл у базі даних і зберігати там необхідну йому інформацію оперативного характеру. І нарешті, користувач має можливість пересилати повідомлення у файл іншого користувача, реалізуючи натуральним чином ідею електронної пошти.

Прямий та зворотній канали в такій системі звичайно мають різноманітну швидкість передачі: інформація від користувача передається повільно, а від бази даних -порівняно швидко.

Для одержання довідкової інформації користувач вступає в діалог із комп'ютером: комп'ютер системи запитує у користувача номер його розрахункового рахунку, потім його пароль, після чого висвітлює на екрані перелік послуг, що надаються системою. Користувач вибирає область, що його цікавить, методом питань і відповідей знаходить потрібний йому матеріал.

Конкретне системне втілення ідеї відеографічного обслуговування знайшли в системі Відеотекс, що одержала визнання Міжнародного консультативного комітету по телефонії і телеграфії.

Система Відеотекс є орієнтованим на споживача інтерактивним інформаційним видом обслуговування. Це автоматизована довідкова служба, в котрій інформаційний обмін між відеотерміналами та інформаційним центром відбувається в діалоговому режимі, тобто в режимі запит - відповідь.

Кінцевий пункт користувача системи Відеотекс може оснащатися кольоровим дисплеєм із клавішною панеллю і телефонним апаратом. Ця техніка дозволяє користувачу через телефонну мережу звертатися до послуг інформаційної бази даних і на екрані дисплея одержувати потрібну інформацію. Крім того, користувачу надається спеціально виділений у системі комп'ютер, призначений для виконання приватних обчислювальних робіт.

Система Відеотекс дає можливість:

  • одержувати різноманітну довідкову інформацію на прохання користувача;
  • мати персональний файл (досьє) у пам'яті комп'ютера;
  • переглядати спортивні змагання;
  • користуватися відеоіграми та освітніми програмами по різноманітних дисциплінах;
  • резервувати квитки на всі види транспорту.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 772;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.