Структура і застосування інформаційних систем типу ТЕЛЕТЕКС та ТЕЛЕТЕКСТ

За рекомендацією МККТТ термін "Телетекс" привласнений новому виду обслуговування, в основі якого лежить принцип обміну кореспонденції між пристроями електронної пам'яті на автоматичній основі. Головне призначення цього виду обслуговування пов'язують із якісним поліпшенням роботи адміністративно-управлінського апарату. Переслідується мета прискорити підготування службових текстів і їхньої передачі адресату. Система Телетекс також являє собою різновид електронної пошти. Вона дозволяє працювати з терміналом системи як із звичною друкарською машинкою, обмінюватися інформацією між абонентами. Повідомлення запам'ятовуються в локальних пристроях пам'яті та передаються між системами пам'яті в автоматичному режимі.

Обладнання, що знаходиться у користувача, складається з набору пристроїв, за допомогою яких користувач системи передає і приймає текстові повідомлення. До цього набору входить клавіатура, дисплей, принтер, що об'єднані в термінал. Крім термінала, користувач має можливість готувати тексти за допомогою системи обробки текстів, запам'ятовувати передані та одержані повідомлення в системі пам'яті, наприклад, на магнітних дисках. Головною вимогою до термінального обладнання є надання користувачу максимуму свободи у підготуванні текстів для поштового (електронного) відправлення.

Для здійснення з'єднання із потрібним адресатом і для прийому повідомлень необхідні набір правил та пристрої, що здійснюють зв'язок користувача з адресатом через мережу. Ці функції в кінцевому обладнанні користувача виконують блок інтерфейсу, буферна пам'ять, апаратура передачі даних. Пам'ять термінала необхідна для того, щоб прийняте повідомлення не переривало роботу оператора, а також для суміщення різноманітних швидкостей процесу друкування повідомлень (мал. 31).

Повідомлення в системі Телетекс передаються зі швидкістю 2400 біт/с. Сторінка тексту розміром А4 містить за стандартом цієї системи 1500 знаків. Кожний знак кодується 8-елементними кодовими комбінаціями, тому одна сторінка тексту передається за 5 с. З огляду на те, що середній обсяг ділового листа дорівнює приблизно 1,5 сторінкам, такий лист у системі (із врахуванням міжсторінкового інтервалу і службових повідомлень) передається за 10 с.

Для створення автоматичного режиму та ефективного використання лінії зв'язку кінцеві пункти працюють, як і в звичайних мережах, за протоколами. Для служби Телетекс розроблені чотири рівні з'єднань (фізичний, канальний, мережевий і транспортний), що дозволяють працювати в мережах різноманітного типу: телефонної спільного користування, із комутацією каналів і з пакетною комутацією. Основні правила роботи утримуються в рекомендації $70.

Важливим моментом у роботі системи Телетекс є його сумісність із системою Телекса. Для цього розроблені процедури перетворення коду з 8-елементними комбінаціями в код із 5-елементними комбінаціями і швидкістю 2400 у 50 біт/с.

Службовий сигнал у системі Телетекс, що посилається адресату з метою переконатися, що останній може прийняти повідомлення, складається з декількох кодових слів: ідентифікатор термінала відправника, ідентифікатор термінала, що викликається, дата і час передачі, додаткова службова інформація - усього 72 біта.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 851;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.