Мал. 31. Структура системи типу ТЕЛЕТЕКС

Відомо, що служба Телетекс поступово витискує традиційну службу Телекса: до 1990 р. число користувачів служби Телетекс у світі перевищило число користувачів служби Телекс.

Система Телетекст призначена для передачі даних (тексту, таблиць) разом із телевізійними сигналами по одному каналу. Ця система як би вмонтована в звичайну телевізійну систему. Її принцип заснований на тому, що при передачі телевізійних зображень сигнал має інтервали, зумовлені його спеціальною структурою: при рядковій розгортці промінь після прокреслення рядка повинен повернутися у вихідну позицію - на початок наступного рядка. Це відбувається 625 разів на секунду. Крім того, телевізійний напівкадр повторюється 50 разів у секунду через визначені інтервали. Проміжки часу, що пустують, у телевізійному сигналі можна використовувати для передачі тексту.

В англійській системі Телетекст, протягом рядкового інтервалу передається рядок тексту в 360 біт. У одну секунду передається 100 таких рядків, що призводить до швидкості передачі тексту 36 Кбіт/с. З такою швидкістю один рядок тексту можна передати за 0,24 с. Таким чином, на телецентрі можна синтезувати телевізійний сигнал із телевізійного зображення і текстові сигнали. Звичайно сторінки тексту передаються один за одним, а коли закінчується інформаційний матеріал, передача повторюється.

В цілому роботу системи можна уявити таким чином. Уявіть собі телевізійний приймач, що виконаний у вигляді двох частин: високочастотний блок до детектора (одна частина) і відеопідсилювач із системою розгортки і телевізійної трубки (інша частина). Щоб дивитися звичайну телевізійну передачу, з'єднаємо ці частини приймача кабелем і одержимо телевізор (мал. 32). Можна між двома названими частинами приймача вставити спеціальний блок-приставку, що містить пристрій вибору тексту, яка дозволяє за допомогою набраного на клавіатурі коду позначити потрібну сторінку, що пробігає по екрані, і ввести її в буферну пам'ять. Цифровий відеоперетворювач здійснює операцію перетворення цифрових сигналів у відеосигнали, що зображують текст на екрані телевізора. Під час перегляду тексту телевізійне зображення відсутнє. Вибрана вами сторінка тексту буде повторюватися (тобто утримуватися на екрані) стільки часу, скільки необхідно.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 647;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.