Л) Економічні показники.

Економічні показники відображають витрати на розробку, виготовлення, реалізацію, експлуатацію або споживання продукції, а також економічну ефективність експлуатації або споживання. Вони дозволяють провести економічну оцінку виробу на всіх стадіях його життєвого циклу.

Економічні показники це особливий вид показників так як вони практично взаємопов’язані з усіма класифікаційними групами (призначення, надійності, технологічності та іншими). Наприклад, показники стандартизації і уніфікації, крім прямого зв’язку з вартістю виробу, впливають на можливість його серійного виробництва; за їх допомогою визначається ряд показників технологічності, ремонтопридатності і т.д.

Таким чином, за допомогою економічних показників можливо відобразити не тільки витрати на розробку, виготовлення, реалізацію, експлуатацію або споживання продукції, але й інші властивості виробів.

До економічних показників, які найчастіше використовуються, відносяться:

собівартість одиниці продукції;

ціна продукції;

питомі витрати на одиницю продукції;

відносний економічний показник якості продукції, який визначається відношенням витрат базового зразка до витрат продукції, що оцінюється.

На сучасному етапі розвитку кваліметрії роль економічних показників якості продукції дуже важлива. Широке використання економічних показників дозволяє вирішити проблему якості продукції не тільки технічними але й економічними методами: плануванням витрат на кожній стадії життєвого циклу виробу; ціноутворенням; оцінкою економічної ефективності варіантів підвищення, забезпечення та підтримування якості продукції та іншими.

 








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 944;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.