Психологічні типи керівників

Існує чимало класифікацій типів керівників за тією чи іншою ознакою.

Під “психологічним типом керівника” мається на увазі особистість, яка в узагальненій формі втілює певні характерологічні властивості.

Однією з найпопулярніших класифікацій психологічних типів керівників є класифікація, що розрізнює чотири основні типи управлінців.

1. “Майстри” – дотримуються традиційної системи цінностей, яка охоплює виробничу етику і ставлення до співробітників, що залежить від того, наскільки творчо вони виконують свої обов’язки. Такі керівники бувають поглинутими предметом своїх творчих пошуків настільки, що це заважає їм керувати складними і мінливими організаційними системами.

2. “Борці з джунглями” – пристрасно прагнуть до влади, та вважають, що оточуюче середовище виступає в ролі джунглів, де кожен прагне знищити іншого. Подібний тип зорієнтований лише на задоволення власних потреб, колег по роботі сприймає як конкурентів, а підлеглих – як засіб боротьби за владу. “Борці з джунглями” у свою чергу умовно поділяються на: “левів” (переможці, які досягли успіху і будують свою імперію) і “лисиць” (улаштувавши свої гнізда в корпоративній організації, продовжують спритно і з вигодою просуватися далі. Але їхні плани можуть розвалитися, наштовхнувшись на протистояння тих, кого вони свого часу обманули або використали).

3. “Люди компанії” – ідентифікують себе з організацією, до якої належать. Усвідомивши свою психологічну слабкість, прагнуть підпорядкувати себе іншим, дбаючи більше про безпеку, ніж про успіхи. Найбільш творчі з них створюють у компанії доброзичливу атмосферу, проте в умовах жорсткої конкуренції неспроможні успішно налагоджувати справи.

4. “Гравці” –розглядають ділове життя та свою роботу як своєрідну гру, здатні до ризику, проте діють обґрунтовано, схильні до нововведень. Отримують велике задоволення від перемоги.

У психології менеджменту дуже популярною є концепція, згідно якої управлінці поділяються за життєвими позиціями








Дата добавления: 2014-12-02; просмотров: 2062;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.