Поняття про якість освітнього процесу

У будь-якій сфері діяльності людина намагається досягнути найвищого результату, зробити продукт своєї діяльності якомога якіснішим. Така тенденція спостерігається і у сфері освіти – одним із пріоритетних завдань сучасної школи та соціуму в цілому виступає підвищення рівня якості освітнього процесу.

Що ж таке якість освіти?

Поняття “якість” із філософської точки зору відображає стійке взаємовідношення складових елементів системи, що характеризує її специфіку, дає можливість відрізняти один об’єкт від інших. Існує чимало підходів до визначення поняття “якість освіти”. Наведемо найбільш відомі.Р. Барнетт при визначенні поняття “якість”, розкриває його через підходи: об’єктивний, релятивістський, концепцію розвитку. В межах об’єктивного підходу якість розуміється як можливість до певних змін, можливість зіставити оцінки за певний проміжок часу. Такий підхід орієнтується на “вхід” та “вихід” шкільної системи. На “вході” провідними чинниками виступають: рівень знань педагогів, матеріально-технічна база школи, рівень підготовленості дітей. Індикатором “виходу” виступає сформованість необхідних соціально значущих якостей школярів, рівень їх загальної обізнаності, можливість вступу до вищих навчальних закладів.

Провідна ідея релятивістського підходу полягає в тому, що не існує універсальних критеріїв для вимірювання якості. Згідно цього підходу, ми можемо оцінити лише ступінь досягнення певної мети.Концепція розвитку спирається не на оцінку зовнішніх ознак, а на оцінювання внутрішнього стану системи (школи). Тобто ми можемо визначити якість роботи педагогічного колективу, якість засвоюваності матеріали учнями тощо. Концепція розвитку зорієнтована на удосконалення освітнього процесу в теперішньому часі, в її основі – покращення навчальних програм, планів.

П. Якобсон при визначенні поняття якість освітнього процесу виокремлює напрямки: якість учнів, якість процесу навчання, якість іспитів, рівень освітнього фінансування.

Розглядаючи якість освіти в середній школі С. Шишов та В. Кальней подають таке його визначення: “ступінь задоволеності очікувань різних суб’єктів освітнього процесу від послуг, що надає освітня установа”.

Цікаве розуміння якості освітнього процесу, що в певній мірі інтегрує в собі попередні підходи, подає Т. Шамова, зазначаючи, що якість освітнього процесу неможливо виміряти лише середніми балами, що отримує учень. Це зумовлено особистісної-орієнтованою парадигмою в освіті – сьогодні важливим виступає соціально становлення особистості учня, розвиток її ціннісно-мотиваційної сфери тощо. Тоді якість освітньої системи складається зі складових Отже,якістьце той нормативний рівень, якому має відповідати продукт освіти; відповідність мети та результату, міра досягнення мети.








Дата добавления: 2014-12-02; просмотров: 1088;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.