VI.Підсумки лекції.

XIX ст. ввійшло в історію України як період її національного відродженні: зростала національна свідомість українців, відбувалася консолідація української нації, об'єднання українського суспільства національною ідеєю. Розгортався національно-визвольний рух, який пройшов шлях від культурно-просвітницької діяльності до активної політичної боротьби. У кін. XIX - на поч. XX ст. як в Західній, так і в Наддніпрянській Україні висувається гасло утворення незалежної Української держави.

Поч. XX ст. став українським політичним ренесансом. Значними досягненнями національно-визвольного руху ознаменувалася революція 1905-1907 рр.

Трагедією для українського народу була перша світова війна, яка не лише завдала величезних людських і матеріальних втрат, а й розколола українське суспільство, українські політичні сили.

Важливими чинниками розвитку України в XIX ст. стали реформ Австрійській імперії та 1861 р. в Російській імперії, які обумовили соціально-економічну модернізацію українського суспільства.

Розвитку сільського господарства в Наддніпрянській Україні сприяла Столипінська аграрна реформа 1906-1911 рр.

Проте відсутність державності, колонізаторська політика Російської та Австрійської імперій негативно позначилися на соціально-економічному розвитку України, не давали змогу українському народові сповна використати свої потенційні можливості.

VII.Домашнє завдання. Вивчити конспект лекції. Підготувати повідомлення.

 








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 616;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.