Причини утворення та класифікація лавин. Заходи боротьби з лавинами.

Лави́на— величезна маса снігу, що зривається із гірського схилу і котиться вниз з великою швидкістю. Виникнення лавин можливе у всіх гірських районах світу, де встановлюється стійкий сніжний покрив.

В залежності від причин утворення снігового покриву виділяють: - сухі лавини- утворюються від перевантаженні снігом схилів під час заметілі або внаслідок малої сили зчеплення між новим снігом та підстилаючою поверхнею протягом двох перших діб закінчення снігопаду ; - мокрі лавини- при виникненні між нижньою поверхнею снігу та підстилаючою поверхнею схилу водної змазки під час потепління або дощів ; - лавини сублімаційного діафторезу- при формуванні в нижніх частинах снігового прошарку горизонту розпушування, який складається з кристалів глибинного замерзання, не пов'язаних один з одним .

Найсприятливіші для лавиноутворення схили крутістю 25-45°, однак відомі сходи лавин зі схилів крутістю всього 15-18°.

В залежності від характеру руху снігу по схилах виділяються такі типи лавин:

--- осови (снігові зсуви) — вони ковзають по всій поверхні схилу поза руслом;При осовах виникає відрив та сповзання снігових мас по схилу, але сніг, що лежить нижче, затримує рух і сніг зупиняється, не дійшовши до дна долини. Зазвичай висота сповзання снігу при осовах в декілька разів менша його ширини фронту і досягає іноді декількох десятків метрів. Швидкість снігу при цьому невелика.

--- лоткові — вони рухаються по заглибинам, логам та ерозійним бороздам; У випадку концентрації снігу при лотковій лавині, що рухається в каналах стоку по гостро фіксованому руслу, швидкість руху значно зростає. Рух снігу набуває форм течії, яка біля підніжжя схилу утворює лавинний конус.

--- стрибаючі — вони рухаються по уступам, вільно падаючи з них; Лавини із спушеного свіжого снігу, який випав в морозну погоду, можуть набирати швидкості до 250—300 км/год. Небезпечним при стрибаючих лавинах є повітряні хвилі. Одразу після початку руху лавини вони являють собою хмару дрібного снігового пилу. Прямий фронт ударної хвилі ламає все на своєму шляху. Такі лавини мають велику руйнівну силу, тиск може досягати 9000 кг/м².

--- снігова дошка — не прикріплений до нижнього шару снігу і ніби підвішений у повітрі потужний наст. Вдень сонце нагріває верхні шари снігу і вони починають танути, вночі все замерзає і перетворюється в міцну тверду кірку. Нижні шари, що стискаються під власною вагою, просідають, між ними та настом утворюється повітряна пустота. Снігова дошка дуже крихка, іноді досить легкої дії, щоб пройшов її відрив. Такі лавини виникають як правило в період різкого похолодання, фенів, снігопадів, коли сніг значно перевантажує схил.

Лавини володіють величезною руйнівною силою, викликаючи значні катастрофи та перешкоджають нормальній експлуатації доріг, промислових споруд та спортивних комплексів.

Засобами захисту від лавин є:

--- профілактичні: - гірськолавинна служба та гірськотехнічний нагляд;- прогнозування часу сходження лавин, штучний скид лавин за допомогою артилерійського обстрілу та вибухів; --- інженерні:- попередження сковзання снігу в лавинозборах шляхом облисіння, забудови схилів та укріплення їх опорними спорудами;- відведення лавин від захисних об'єктів направленими дамбами, лавинорізами; - пропуск лавин над об'єктом за допомогою навісів та галерей.

Для територій, які мають небезпеку лавиноутворення, складаються спеціальні мапи, на яких виділяються райони із значною, середньою чи слабкою лавинною небезпекою, а також райони з потенційною небезпекою — безпечні, але які можуть стати лавинонебезпечними при вирубці лісу чи вимиванні ґрунту на схилах.

Для попередження лавин або їхніх серйозних наслідків проводяться різні комплекси заходів, серед яких найбільшого значення на сьогодні набули бомбардування лавинонебезпечних місць вибухівкою або обстріл із артилерійської зброї гірських схилів. Такі дії призводять до сходження найбільш неконтрольованих лавин з ціллю попередження сходження найбільших.

Інші засоби захисту: снігозбірні щити, кам’яні стіни, тераси, відбійні дамби, закриті галереї та ін..

 








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 2431;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.