Благоустрій берегової смуги.

Відстань між лінією регулювання ріки (лінією пересічення горизонту меженних вод з укосами берегів) і червоною лінією міської забудови називають береговою смугою. Берегова смуга складається з набережної і берегового схилу. На міських територіях благоустрій берегових смуг проектують, враховуючи технічні, економічні та екологічні вимоги, але особливе значення надають естетичним вимогам, оскільки набережні є одним з домінуючих елементів міського середовища.

набережні і поділяють на три категорії:

1.Набережні, призначені під забудову житловими і громадськими будинками, з улаштуванням проїзду вздовж водоймища

2.Набережні, призначені під парки і водноспортивні споруди.

3.Набережні, що служать для господарських і транспортних цілей (порти, пристані склади та ін.)

При плануванні набережних вирішують два завдання – забезпечення проїзду уздовж берега ріки та укріплення берегів. Оформлення набережної повинно гармоніювати з архітектурним ансамблем забудови берегової смуги

Вертикальним плануванням набережних захищаються від затоплення прилягаючі квартали, будинки і дорожні споруди – від шкідливого впливу ґрунтових вод.

Поперечні профілі берегової смуги проектують за різними схемами залежно від її містобудівного використання, рельєфу місцевості та особливостей водоймища. Набережні можуть бути одно- і двох’ярусними залежно від крутості і перепаду висот укосу чи від їхнього призначення, архітектурних і економічних міркувань

 
 


 

Одноярусна набережна

Двох'ярусна набережна

Конструкцію набережної стінки визначають залежно від величини гідростатичного тиску води, характеристики ґрунтів у основі стінки, а також відповідних будівельних матеріалів.

Стінку кам'яної чи бетонної набережної виконують з вертикальною чи похилою передньою гранню. Похила грань може мати постійний або перемінний ухил, наближаючись до увігнутої площини.Конструкції стінок можна розділити на два основних типи – гравітаційні й пальові.

Укріплення берегових укосівПри укріпленні берегових укосів враховують архітектурно-планувальні вимоги, геологічні й кліматичні умови, методи виробництва робіт і використання місцевих будівельних матеріалів, швидкість течії води у річці, рівень припаю льоду, рівень при льодоході, рівень меженних вод, рівень високих вод..

Для захисту надводної зони берегових укосів застосовують обдернування, посадку чагарників, засів трави.

Для захисту підводної зони виконують кам'яний накид, залізобетонні чи кам'яно-хворостяні матраци

Міські пляжі Вибір території для організації пляжу на березі водойми проводиться з урахуванням виділення трьох різних за своїм функціональним призначенням зон. Безпосередньо пляж рекомендується розташовувати шириною 30-40 м уздовж урізу води. Ця зона найбільш відвідувана, являє собою відкритий простір з роздягальнями та необхідним для прийняття сонячних ванн обладнанням. Поруч з нею розташовують зону для активного відпочинку. Вона являє собою смугу шириною від 15 до 40 м паралельно березі, на якій розміщуються майданчики і ділянки для гри в волейбол, бадмінтон, теніс і т.д. Спортивна зона проектується в безпосередній близькості від пляжу і є його логічним продовженням.

Розміри території пляжів, які розміщуються в курортних зонах і зонах відпочинку на 1 відвідувача, слід приймати, м2, не менше: морських - 5, річкових і озерних - 8, морських, річкових і озерних (для дітей) - 4.

Розміри річкових і озерних пляжів, які розміщуються на землях, придатних для сільськогосподарського використання, і на міській території слід приймати з розрахунку 5 м2 на 1 відвідувача і 5-6 м2 водної поверхні.

Місце для купання необхідно вибирати там, де глибина водойми не перевищує 2 м, причому найбільш оптимальним є ділянка, де водна акваторія має дві зони: з глибиною до 1,2 м для вміють плавати і з глибиною до 2 м - для вміють. Рекомендований поперечний профіль пляжу наведено на рис. 8.

Поперечний профіль річкового пляжу

1 - розподільна (пішохідна) алея; 2 - захисна смуга зелені (не менше 6 м);3 - пляж; 4 - зона занурення; 5 - зона плавання.

Пляж може бути піщаним, - гравійно-піщаним, гравійно-галькові або трав'яним.

 









Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1658;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.