Комплексний благоустрій житлових територій

Території житлових мікрорайонів, кварталів, груп житлових будинків виконують різні функції щодо забезпечення умов відпочинку різних верств населення, а також забезпечують господарські потреби жителів. На цих територіях розташовують дитячі шкільні та дошкільні заклади, підприємства соцкультпобуту і комунального обслуговування, які мають свої специфічні вимоги до території.

Проект планування та благоустрою території житлового мікрорайону має забезпечити:

- раціональне проектування зручних пішохідних зв’язків, які забезпечують мінімальну відстань від входів будинків до зупинок громадського транспорту, до дитячих установ, до підприємств торгівлі, культурно-побутового та комунального обслуговування;

- зонування майданчиків активного та пасивного відпочинку з урахуванням інтересів різних вікових категорій населення і характеру використання цих майданчиків;

- максимальне використання особливостей рельєфу території, організації терас, підпірних стін, зручних спусків, штучних гірок та ін.;

- за допомогою різних видів посадок дерев і чагарників з метою прикриття нецікавих будинків і споруд з точки зору декоративності (ТП, ЦТП й ін.), ізоляції різних функціональних зон;

- максимальне використання покрівель будинків і споруд для улаштування садів, майданчиків тощо;

- використання малих архітектурних форм для підвищення рівня декоративності та зручності використання території.

При проектуванні території житлових мікрорайонів і кварталів необхідно виділяти території муніципального житла і комерційного будівництва. До складу житлової забудови входять:

площа забудови житлових будинків, гаражів, інженерних споруд (ТП, ЦТП й ін.); проїзди; відкриті майданчики тимчасового зберігання автомобілів; зелені насадження та майданчики відпочинку; для муніципальних територій – сади мікрорайонів.

Узагальнені розміри територій муніципальних мікрорайонів і територій комерційного будівництва приймаються згідно з ДБН 360-92*

Планувальне та конструктивне вирішення проїздів і пішохідних зв’язків

Майданчики для стоянки гостьових автомобілів улаштовують неподалік житлових будинків чи груп будинків, ураховуючи відповідні санітарні вимоги. Відстань до стоянок приймається: для зберігання не більше 20 автомобілів – 15 м до житлових і громадських будинків, 25 м до дитячих і лікувальних установ стаціонарного типу. При розташуванні автостоянок потрібно також брати до уваги зручну доступність і максимальну економію території. В деяких випадках в’їзд на територію житлових груп обмежується. Тоді автостоянки поєднують із в’їздами до мікрорайону чи місцевими проїздами вулиць.

Для улаштування гостьових автостоянок можна використовувати територію біля підземних гаражів чи безпосередньо використовуючи їхню покрівлю. Автостоянка повинна мати розміри, які дозволяють розташувати не менше 10 автомобілів з розрахунку 15-20 м2 на одне машино-місце, залежно від способу паркування автомобілів.

У житлових кварталах крім проїздів передбачають пішохідні зв’язки. За своїм призначенням доріжки і алеї на житлових територіях поділяють на:

- доріжки для зв’язку між обслуговуючими установами, майданчиками і спорудами;

- доріжки для прогулянок, декоративного призначення, розташовані на газоні, у розаріях та інших місцях; господарські алеї, призначені для проїзду обслуговуючого транспорту, прибиральних, поливальних машин.

В мікрорайонах тротуари улаштовують з одного боку проїздів, переважно з боку забудови. Ширину пішохідних алей, доріжок, тротуарів приймають кратною 0,75 м.

Господарські майданчики

До господарських майданчиків, які необхідно розташовувати на території груп житлових будинків належать: майданчики для сміттєзбиральників, майданчики для вибивання килимів і чищення одягу, домашніх речей, майданчики для сушіння білизни, майданчики для вигулу собак. Розташування господарських майданчиків вимагає дотримання певних планувальних і санітарно-гігієнічних вимог. Ці майданчики не повинні порушувати планувальну схему житлового двора або заважати відпочинку мешканців.

Майданчики для відпочинку

Крім господарських майданчиків на житлових територіях створюють майданчики для різних видів відпочинку: для відпочинку дорослих, дітей, для занять фізкультурою і спортом.

Існує два типи майданчиків для відпочинку:

- майданчики для активного відпочинку – їх розташовують якнайдалі від житлової забудови;

- майданчики для тихого відпочинку – розміщують переважно в озеленених дворах житлових груп, у зоні тихого відпочинку саду, парку та ін.

 








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1182;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.