Комплексний благоустрій територій промислових підприємств

Промислове підприємство - це комплекс промислових споруд і будівель побутового призначення. Організація його території зумовлена технологічними процесами. Промислові об'єкти містять різні інженерні комунікації (підземні й наземні).

Благоустрій території промислових підприємств – це комплекс заходів щодо планування, забудови та озеленення території, організації транспортного і пішохідного руху, створення систем культурно-побутового обслуговування робітників.

При цьому, необхідно обов’язково брати до уваги мікрокліматичні умови; характер шкідливості підприємства; вплив його на навколишнє середовище; зонування території підприємств за видами функціонального використання, ступінь агресивності середовища, значущості ділянок території в архітектурно-планувальній композиції; диференціацію засобів благоустрою окремих зон, територій та ділянок.

Елементами благоустрою території підприємств є:

1. планування території та організація системи водовідведення з промислового майданчика з облаштуванням мережі споруд для водовідведення;

2. мережа безрейкових доріг, які забезпечують кращі умови руху транспорту;

3. створення на території складів для відходів, які утилізують, і організація відвалів для вивезення невикористаних відходів за межі підприємства, що виключає можливість забруднення і захаращення території;

4. озеленення вільного простору між забудовами для облаштування місць короткочасного відпочинку і занять промисловою гімнастикою, а також внутрішніх санітарно-захисних зон.

Для вирішення завдань ландшафтного проектування території промислових підприємств виділяють такі промислово-функціональні зони:

1. призаводська, де розташовують допоміжні будинки загальнозаводського призначення;

2. виробнича, де розміщують заготівельні, обробні, збірні цехи основного виробництва;

3. допоміжно-виробнича, де знаходяться ремонтні цехи, інструментальні, енергетичні об'єкти;

4. складська, де побудовані склади й сховища.

Прохідні і розташовують на відстані не більше 1,5 км одна від одної. Відстань від прохідних до входів у санітарно-побутові приміщення основних цехів не має перевищувати 800 м. Перед прохідними і входами до санітарно-побутових приміщень, їдалень, будинків управління передбачають майданчики з розрахунку не більше 0,15 м2 на 1 працівника найбільшої зміни.

Дороги для автомобільного транспорту на території підприємства проектують наскрізними, кільцевими, тупиковими або змішаними. Ширину проїзної частини приймають не менше 6 м. Уздовж доріг передбачають тротуари, ширина яких кратна 0,75 м, але не менше 1,5 м.

Для зберігання особистих автомобілів працівників у придзаводській зоні передбачають автостоянки, місткість яких визначають розрахунком 10 місць на 1000 працівників, стоянки для велосипедів і мотоциклів - 100 місць на 1000 працівників. На 1 машино-місце припадає 25 м2 площі, на 1 велосипед - 0,9 м2 , на 1 мотоцикл – 8 м2

Під час благоустрою промислової території приділяють увагу організації системи короткочасного відпочинку протягом короткочасних пауз у роботі, обідньої перерви, між змінами. Загальну площу місць короткочасного відпочинку визначають з розрахунку 1 м2 на одного робітника в найбільшій за чисельністю робітників зміні.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1459;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.