Як радіальні використовуються роликові і кульові підшипники та підшипники ковзання, в якості радіально-упорних — кульові підшипники, а як упорних — підшипники ков­зання.

► Кульові підшипники легше розмістити в обмежених розмірах шарошки, вони незначно реагують на можливі перекоси осей шарошок і цапф, а тому шарошки не заклинюються. Але внаслідок про­ковзування кульок по бігових доріжках кульові підшипники нагрі­ваються і потребують інтенсивного охолодження.

У кожній схемі опор обов'язково є один (або два) кульовий підшипник, який є радіально-упорною замковою опорою, так як він не тільки сприймає зусилля, направлені вздовж і перпендикулярно до осі цапфи.

► Роликові підшипники можуть сприймати більші навантаження, ніж кульові підшипники, але важче вписуються в обмежені розміри шарошок, тому вони використовуються в долотах великого діаметру. Такі підшипники часто називають „підшипником низького тертя”. Як бачимо, в таких підшипниках концентрація навантажень проходить в самій нижній частині опори, що може привести до появи так званих замучених руйнувань. Вони дуже чутливі до перекосів осей цапф і шарошок і при зношуванні роликів часто відбувається заклинювання шарошок на цапфах.

       
 
   
Зазор
 


 
 


Рисунок 4.31 — Роликовий підшипник: розподіл навантаження навантаження

Такі опори можуть виготовлятися як стандартними так і високоточними в залежності від величини зазору (зменшення зазору між поверхнями тертя дозволяє підвищити їх працездатність приблизнона 50%).

► Підшипники ковзання(фрикційні підшипники) здатні сприймати найбільші навантажен­ня. Такі підшипники використовуються в долотах малого діаметру і їх називають „цапфовим підшипником”.

Але вони ефективні тільки при невисоких частотах обертання долота, так як при високих частотах нагріваються поверхні, що тру­ться і опора може заклинювати.

Останнім часом за границею підшипники ковзання («плаваюча» конструкція втулки)

в бурових долотах виготовляють із сплаву Spinodal, в якого входить мідь-нікель-олово. Деякі фірми для підшипників ковзання використовують сплав берилію - з міддю, а також можна робити покриття цапфи сріблом (тверде мастило). Це дозволяє зменшити сили тертя в опорі та знизити температурні навантаження.

Вибір підшипників інших типів визначається умовами роботи долота і розмірами шарошок.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1298;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.