Загальні відомості про системи верхнього приводу

Системи верхнього приводу (СВП) є одним із найважливіших до­сягнень у галузі технології буріння за останні десятиліття. Верхній привід (рис. 1.20) був розроблений спочатку для бурових установок великої вантажопідйомності для буріння на шельфі і вперше був обладна­ний на буровій установці в 1982 р.

 

 
 
Рисунок 1.20 — Система верхнього приводу (СВП)

 


Використання приво­ду показало його значні переваги. Зокрема, перші встановлені на бурових установках СВП дали економію часу механічного буріння 11% та економії часу спорудження свердловини в цілому — 8%. Це, в свою чергу, зменшило витрати на буріння на 6%, загальні витрати на спорудження свердловини — на 4%. У 1992 р. верхній привід був уперше використаний на установках для буріння на суші. Перший виробник цього обладнання — компанія «Varco».

Головною перевагою згаданих систем є значне скорочення загаль­них часових витрат на буріння. З'явились можливості нарощування бурильної колони свіч­ками, які складаються із трьох труб, а не окремими трубами, що усуває два нарощення із трьох.

Під час буріння похило-спрямованих свердловин, яке набуває все більшого поширення в практиці буріння, значно скорочується час, що витрачають на орієнтацію бурильної колони і контроль за спрямованістю проведення свердловини.

Використання верхнього приводу дає змогу здійснювати обертан­ня бурильної колони та промивання свердловини, поєднуючи з інши­ми операціями (спуск інструменту, буріння, підйом інструменту).

Завдяки цьому навіть у сильно викривлених свердловинах прихвати інструменту трапляються вкрай рідко.

В даний час системи верхнього приводу виробляють такі компанії: «NATIONAL OILWELL», «CANRIG», «TESCO», «BENTEC», «SOILMEC», IDM та AT «УРАЛЬСКИЙ ЗАВОД ТЯЖЕЛОГО МАШИНОСТРОЕНИЯ».

Технологія буріння за використанням верхнього приводу пов­ністю сумісна з існуючими конструкціями бурових установок, веж, стандартного талевого обладнання та електрообладнання.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1066;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.