Циркуляція бурового розчину

Як було розглянуто вище, для руйнування гірських порід використовується буровий інструмент, але для поглиблення свердловини зруйновану породу необхідно видаляти з вибою і одночасно проводити подачу бурильної колони, тобто створювати осьове навантаження на породоруйнівний (буровий)інструмент.

З метою очищення як вибою так і самої свердловини від зруйнованої породи (шламу) при обертовому буріння проводять промивання свердловини водою або спеціальною рідиною (буровим розчином, газом)протягом усього пері­оду роботи долота на вибої, тобто здійснюють циркуляцію бурового розчину.

Для цього два (рідше один або три) насоси20 (рис. 1.11, 1.14), що приводяться в дію від двигунів 21,нагнітають промивну рідину по трубопро­воду (маніфольду) 19 в стояк-трубу17, встановлену в правому куті вишки, далі в гнучкий буровий шланг 14, вертлюг 10 і в бурильну колону. Досяг­нувши долота, промивна рідина проходить через наявні в ньому отвори і по кільцевому (затрубному) простору між стінкою свердловини і буриль­ною колоною піднімається на поверхню, захоплюючи з собою час­тинки розбуреної породи. Тут же в жолобній системі 18 і в очисних механізмах промивна рідина очищається від вибуреної породи, надходить в приймальні ємкості 22 бурових насосів і знову закачуєть­ся в свердловину.

Зазвичай робочий агент по внутрішньо трубному простору рухається вниз до вибою, захоплює зруйновану породу (шлам), а далі по затрубному простору рухається вгору до устя свердловини (пряма промивка).

 

Рисунок 1.14 — Схема циркуляції бурового розчину








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 968;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.