Т.Г. Шевченко - визначний український художник XIX століття.

“Доборолась Україна до самого краю. Гірше ляха свої діти її розпинають.”  
  «І мертвим, і живим…»

 

 

Тара́с Григо́рович Шевче́нко (1814 — 1861) — український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський та політичний діяч.

Член Кирило-Мефодіївського братства. Академік Імператорської академії мистецтв.

Художня спадщина Тараса величезна – збереглось 835 творів, картин, портретів, гравюр на різні теми, написані протягом різних періодів життя великого Кобзаря. Ще понад 270 художніх творів вважаються втраченими.

Потяг до живопису та малювання у Шевченка був з самих ранніх років його життя, ще будучи зовсім маленьким Тарас любив розмальовувати крейдою стіни хати, стіл, лавки.

У 1828 році Шевченко стає наймитом Павла Енгельгарда, багатого росіянина дворянського походження.. Павло Енгельгард запримітив талановитого хлопця і вирішив зробити з нього свого придворного живописця і спершу взяв його з собою у мандрівку до Вільно, де Шевченко ймовірно навчався у професора малювання Віленського Університету Рустемеса.

У 1831 році Енгельгард разом із Шевченком переїздить до Санкт-Петербургу. У Петербурзі талановитого хлопця помічають видатні російські художники Карл Брюллов та Василь Жуковський, які спільними зусиллями викупляють Тараса із кріпацтва та сприяють його вступу до Петербурзької академії мистецтв, а Карл Брюллов стає вчителем та наставником юного художника.

У майстерні Карла Брюллова відбувається його подальше мистецьке формування. Шевченко закінчує академію мистецтв одним з кращих студентів, а його художні твори отримують різні премії та винагороди.

10 років провів Шевченко у засланні. Саме в ці важкі роки мистецтво Шевченка-художника осягає незвичайної глибини, окрашене особистими стражданнями воно ще більше починає звертатись до вічних тем.

Серед майже 400 робіт того періоду виділяються акварельні пейзажі, зроблені під час експедиції географа А. І. Бутакова, до якого завдяки щасливому провидінню Тарас потрапив художником. Шевченко дуже любив природу і був прекрасним пейзажистом.

Своїм фахом Т. Шевченко вважав саме малярство. Відомо понад 1000 його творів образотворчого мистецтва. Талант Т. Шевченка як художника виявився в портретному, жанровому, пейзажному та релігійному малярстві. Він пробував себе в скульптурі, різьбі й гравюрі. Особливе визнання мали його офорти.

Тарас Шевченко малював картини, пейзажі й портрети, звертаючись до історії українського народу, його побуту.

 








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 1321;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.