ВИСНОВОК. Отже, «Соціологія - це наука про загальні і специфічних соціальнихзакони і закономірності розвитку і функціонування історичновизначених соціальних систем

Отже, «Соціологія - це наука про загальні і специфічних соціальнихзакони і закономірності розвитку і функціонування історичновизначених соціальних систем, наука про механізми дії та формипрояви цих законів і закономірностей у діяльності особистостей,соціальних груп, спільнот, класів, народів. »1 Соціологія один з конкретних наук і має практичний характер. Соціологія безпосередньовивчає практичні галузі людської діяльності і прямо відповідає напитання: для чого? - Для соціального розвитку, для вдосконаленнясоціальних відносин, для формування всебічно розвиненої особистості, длясоціального управління і так далі. Знання проблем соціального розвитку,соціального управління, планування і прогнозування, а також спеціальнігалузі соціологічного знання пов'язані із соціальною політикою партії ідержави, тобто орієнтовані на вирішення соціальних проблем.

Різноманіття зв'язків соціології з життям суспільства, її суспільнепризначення визначаються тими функціями, які вона виконує. Найбільшважливими серед них є пізнавальна, пов'язана з вивченнямзакономірностей соціального розвитку, тенденцією зміни різнихсоціальних явищ і процесів; практична, визначається ступенем участісоціології в розробці практичних рекомендацій та пропозицій щодопідвищення ефективності управління різними соціальними процесами;ідеологічна, зумовлена участю соціології в ідеологічнійдіяльності.

Практична функція соціології тісно зв'язана з пізнавальною.
Єдність теорії і практики - характерна риса соціології. Розкриваючизакономірності розвитку різних сфер суспільства, соціологічнідослідження дають конкретну інформацію, необхідну для здійсненнядієвого соціального контролю над соціальними процесами і висуваютьнауково обгрунтовані прогнози щодо розвитку суспільства в майбутньому,які є теоретичною основою побудови перспективних планівсоціального розвитку.

 








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 639;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.