Театр війни, театр воєнних дій, топографічні властивості місцевості

Театр війни — у військовій справі умовне поняття, щопередбачаєсухопутнутериторію, морську акваторію і повітрянийпростір над ними, в межах яких збройнісили держав (коаліцій держав) можуть вести абоведуть військовідії стратегічного масштабу. Театр війни не має строго визначених географічних кордонів. Зазвичай в ньоговключають один континент з прилеглими до ньогоакваторіямиабоодинокеан з узбережжями та архіпелагами і островами, щознаходяться в його межах. У зв'язку з цимінодіпоняття «театр війни» вживають у значенні театру воєннихдій (ТВД) (наприклад, Атлантичний театр воєннихдій або ТВД).

За часів 2-ої світовоївійнивиділялисятеатривійни: Європейський, Африканський, Тихоокеанський та інші. Театривійниможутьтакожвключатидекілька театріввоєннихдій. Так, в межах Європейського театру війнивійськовимкомандуванням НАТО виділяєтьсяПівнічно-Європейський, Центрально-Європейський та Південно-Європейський ТВД.

Також у міжнародномуправі театром війни (ТВД) позначаєтьсясухопутна, морська і повітрянатериторіявоюючих держав, а також відкрите море і повітрянийпростір над ним, у межах якихвоюючісторониможуть вести воєннідії. За нормами міжнародного права театр війни (ТВД) не можевключатисухопутну, морську та повітрянутериторію нейтральних держав, до театру війни не можевключатисятакож та чиіншачастинанейтралізованоїтериторії, режим котрійвизначенийспеціальною міжнародноюугодою.

Теа́трвоє́ннихдій (ТВД) — певна територія суші та морський і повітрянийпростір, щоприлягає до неї, в межах якихпередбачаються воєннідії, а під час війнидієчастина Збройних сил країни (коаліціїкраїн), вирішуючистратегічнізавдання, витікаючиіззагального плану війни. ТВД зазвичай є частиною театру війни і включаєоднеабодекількастратегічнихнапрямків.

Територія (сухопутна, морська, повітря) нейтральних і іншихневоюючих держав не повинна використовуватися як театр воєннихдій. Відповідно до міжнароднихдоговорівв театр воєннихдій не можуть бути перетворені: 1)деякіміжнародні протоки (наприклад, Магелланова протока за Договором 1981 р. між Аргентиною і Чилі); 2)міжнародні канали (наприклад, Суецький канал згідно з Константинопольською конвенцією 1888 р.); 3)окреміострови і архіпелаги (наприклад, Аландськіострови відповідно до Мирного договору міжпереможцями в ДругійСвітовійвійні і Фінляндією 1947 р., архіпелаг Шпіцбергена відповідно до Паризького договору про Шпіцберген 1920 4)окреміконтиненти (наприклад, Антарктика відповідно до Договору 1959 р.).

Згідно з Угодоющодо космосу 1967 років, в театр воєннихдій не можнавключати Місяць і іншінебеснітіла. З театру воєннихдійможе бути виключеначастинадержавноїтериторіївоюючоїсторони в ціляхутворенняспеціальних зон, передбачених нормами права збройнихконфліктів (наприклад, санітарнізони і місцевості). Щостосуєтьсябез'ядерних зон, то вони в цілому не виключаються з сфери збройногоконфлікту, проте не можуть бути театром ядерноївійни.








Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 2045;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.