Формально-технічні ознаки й мета воєн

Загалом війна має суспільний, збройний, організований характер.

Характер війни визначається особливостями епохи і конкретними історичними умовами, в яких ведеться війна, соціально-політичним ладом воюючих держав, рівнем розвитку виробництва, використовуваними засобами збройної боротьби.

Сучасні війни зазвичай характеризуються рішучістю цілей, величезним напруженням боротьби, винищувальних і руйнівним характером воєнних дій, їх великим розмахом, частою і різкою зміною форм і способів їх ведення, поширенням військових дій на всі просторові сфери, гострою боротьбою за захоплення і утримання стратегічної ініціативи, швидкоплинністю окремих операцій.

Збройній боротьбі в сучасній війні передує запекла інформаційно-пропагандистська «артпідготовка» (інформаційні та психологічні операції) для політичної ізоляції противника і ослаблення його бойового духу, легітимізації власних дій. При цьому активну інформаційне протиборство, дезорієнтація громадської думки в окремих державах і світового співтовариства в цілому не припиняється і в ході війни, що проявилося, наприклад, в ході агресії НАТО проти Югославії в 1999 р.

МЕТА ВІЙНИ - бажаний або розрахунковий кінцевий результат війни, сукупність загальних завдань зовнішньої політики держави (коаліції держав), які повинні бути вирішені в ході війни

Зазвичай в якості цілей війни передбачаються розгром ВС і зсув уряду держави або коаліцій противника або їх примус до прийняття певних політичних умов. Кінцева мета війни включає досягнення ряду її приватних, проміжних цілей, в числі яких можуть бути висновок з війни тих чи інших протиборчих держав, розгром певних військово-політичних угруповань ВС, захоплення території цих держав (або її частини), позбавлення противника союзників, придушення морального духу, зниження рівня сприйняття легітимності дій противника світовим співтовариством і т.п.

Вищою метою війни є перемога над супротивником.

 








Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 662;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.