Рахунки національного доходу та національного продукту

В основному тотожність національних рахунків стверджується, що в закритій економіці вартість вироблених товарів і послуг дорівнює сумі внутрішніх витрат, які включають споживання (С), інвестиції (7) і державні витрати (G). У відкритій економіці С, 1 і G представляють собою витрати на всі товари і послуги, у тому числі витрати на товари та послуги, вироблені в інших країнах. . Таким чином, ми отримаємо: Y = C +1 + G + (ЕХ-1М) (1.1) де (ЕХ - 1М) = NX - чистий експорт.
Тотожність стверджує, що доход (сукупний випуск) дорівнює внутрішнім витратам на всі товари і послуги (С +7 + G) плюс чистий експорт (NX). Оскільки права частина даного тотожності являє собою сукупні витрати на продукцію, вироблену в даній країні, то, отже, зміни в чистому експорті можуть спричинити за собою зміни в сукупному випуску і зайнятості.

Якщо Y є валовий національний продукт, ВНП (GNP), тобто кінцеву вартість товарів і послуг, створених резидентами даної країни, тоді NX включає товари, Нефакторні послуги і чисті факторні доходи з-за кордону (YF).
GNP = Y = С +1 + G + (ЕХ - 1М + YF) (1.2)
Якщо до обох частин тотожності (1.2) додати чисті трансферти з-за кордону (TRF), ми отримаємо валовий національний наявний доход (GNDI) який представляє собою загальний дохід резидентів, що йде на споживання і накопичення.
GNDI = C +1 + G + (EX-IM + YF + TRF) (1.3) де (ЕХ - 1М + YF + TRF) відповідає балансу поточних операцій в рахунках платіжного балансу.
Y-(C +1 + G) = NX (1.4)
У цьому випадку NX являє собою різницю междудоходом і сукупними витратами резидентів, включаючи державу.Позитивний NX передбачає, що дохід перевищує сукупні витрати, в той час, як негативний NX свідчить про те, що сукупні витрати перевищують дохід. Це твердження означає, що проблеми досягнення зовнішньої рівноваги мають макроекономічний аспект, і що їх рішення вимагає вибору засобів, що дозволяють відновити рівновагу междудоходом і сукупними витратами.
Якщо ми віднімемо і додамо чисті податки Т (податки за вирахуванням трансфертів) у правій стороні тотожності (1.3), ми отримаємо:
GNDI = С +1 + G + T-T + (ЕХ - 1М + YF + TRF)
Використовуючи визначення приватних заощаджень S = GNDI - С-Т, визначення надлишку держбюджету BS = TG і рахунку поточних операцій NX = Х - М + YF + TRF, ми прийдемо до наступного тотожності: NX = (Sn-1) + (T-G)
Баланс поточних операцій (NX) дорівнює різниці між заощадженнями (Sp) та інвестиціями (1) в приватному секторі плюс бюджетний надлишок. Дане рівняння констатує прямий зв'язок междусостояніем державного бюджету та зовнішнім рівновагою. Зростання бюджетного дефіциту, якщо він не супроводжується збільшенням приватних заощаджень або зниженням інвестицій, неминуче призведе до погіршення балансу поточних операцій.
Для того, щоб сальдо балансу поточних операцій було позитивним, необхідно або перевищення заощаджень над інвестиціями в приватному секторі, або перевищення чистих податків над витратами в державному секторі.








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 719;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.