Модель IS-LM-BP

Для того, щоб проаналізувати в умовах відкритої економіки вплив макроекономічної політики як на внутрішню, так і на зовнішню рівновагу, розширимо звичайну модель IS-LM шляхом включення до неї кривої платіжного балансу (кривої ВР). Ця крива описує взаємозв'язок між доходом Y і процентною ставкою i .

Платіжний баланс включає в себе рахунок поточних операцій NX, рахунок операційз капіталом і фінансовими інструментами КА. Таким чином, рівняння кривої ВР можебути представлена в наступному вигляді.

ВР = NX + КА = Х (RER) - М (Y, RER) + КА (i - i*) = О,

де (i- i*)— різниця між внутрішньою і світовою процентною ставкою.У даній моделі передбачається, що внутрішня ставка відсотка в країні залежить від світової ставки відсотка, тобто модель будується для малої відкритої економіки.

Ми будемо використовувати спрощений підхід і припускати, що ставки доходу на всі активи в країні приблизно однакові і тому можуть бути представлені єдиної номінальною процентною ставкою i. Крім того, ми припускаємо, що різниця між національною і світовою процентною ставкою - єдиний фактор, що визначає відтік або приплив капіталу.

 

Крива ВР має позитивний нахил . Це пояснюється тим, що збільшення доходу Y призводить до зростання імпорту і, при інших рівних умовах, дефіциту по поточному рахунку NX. Відновлення рівноваги платіжного балансу можливе за наявності достатнього за розміром активного сальдо по рахунку капіталу КА (у цьому випадку буде досягнуто рівність NX+ КА = 0). Тому при даному рівні доходу потрібно збільшення внутрішньої процентної ставки i з метою залучення іноземного капіталу (для фінансування негативного сальдо по поточному рахунку).

Зміна обмінного курсу якогось іншого параметра, екзогенно змінює чистий експорт (наприклад, в результаті проведення державою зовнішньоторговельної політики), а також зрушення в потоках капіталу під впливом факторів, не пов'язаних зі зміною процентної ставки, приведуть до зсуву кривої ВР.

Нахил кривої ВР негативно залежить від ступеня міжнародної мобільності капіталу і позитивно - від величини граничної схильності до імпортування. У випадку низької мобільності капіталу крива ВР щодо крута (крутіше, ніж крива LM).Чим менше ступінь міжнародної мобільності капіталу, тим більшим має бути збільшення внутрішньої процентної ставки, що дозволяє забезпечити необхідний для відновлення зовнішньої рівноваги приплив іноземного капіталу. У разі високої мобільності капіталу крива ВР щодо полога (більш полога, ніж крива LM). У цьому випадку для забезпечення необхідного притоку іноземного капіталу досить невеликого збільшення процентної ставки.

На практиці ступінь мобільності капіталу залежить від розвиненості фінансового ринку в даній країні і наявності валютних обмежень (заходів, що регламентують операції з національною та іноземною валютою). В даний час в промислово розвинених країнах ступінь мобільності капіталу досить висока, тоді як в більшості країн, що розвиваються та країн з перехідною економікою фінансові ринки ще недостатньо розвинені або перебувають у стадії становлення, а валютні обмеження охоплюють платежі не тільки за рахунком капіталу, але часто і по поточних операціях.

Модель IS-LM-BP може бути використана для аналізу наслідків макроекономічної політики при різного ступеня мобільності капіталу і при різних системах валютних курсів.

 

 








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 1132;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.