Суть міжнародної міграції робочої сили та її форми

 

Міжнародна міграція населення відіграє все більшу роль у розвитку суспільства і перетворилися на глобальний процес, який охопив практично всі континенти та країни, а також різні версти населення. Загальна кількість міжнародних мігрантів постійно зростає.

Міжнародна міграція робочої сили – це переміщення працездатного населення з однієї країни в іншу в межах міжнародного ринку праці терміном більше року, обумовлене характером розвитку продуктивних сил та виробничих відносин, дією економічних законів. Термін «міграція» походить від італійського migration, що означає рух, переміщення.

Міжнародна міграція включає два основні взаємопов’язані процеси: еміграції та імміграції.

Еміграція (emigration) – це виїзд працездатного населення з країни за її межі.Імміграція (immigration) – це в’їзд працездатного населення до країни із-за її меж. Різниця між потоками імміграції та еміграції називається міграційним сальдо, що показує обсяг чистої міграції. Сума цих потоків показує обсяг валової міграції.

Особливе місце в міграційних процесах займає рееміграція (reemigration) – це повернення емігрантів на батьківщину.

Міжнародна міграція робочої сили зумовлена чинниками внутрішнього економічного розвитку кожної окремої країни і зовнішніми чинниками: станом міжнародної економіки в цілому та економічними зв’язками між країнами. У певні періоди рушійними силами можуть виступати політичні, військові, релігійні, національні, культурні, сімейні та інші соціальні чинники. Таким чином, міжнародна міграція робочої сили обумовлена такими факторами:

· нерівномірність соціально-економічного розвитку окремих країн; інтернаціоналізації господарського життя;нерівномірність процесів накопичення капіталу в різних країнах; економічна політика ТНК, які концентрують працемісткі виробництва в одних країнах і науковомісткі в інших;зміни у розміщенні виробництва;кон’юнктура ринків праці та структура зайнятості;національні розбіжності у заробітної плати і соціального забезпечення;етнічно-культурна близькість країн.

Отже, міжнародна трудова міграція – це форма руху відносно надлишкового населення з одного центру накопичення капіталу до іншого. У залежності від терміну переміщення міграція розподіляється на такі види:

· постійна міграція – характеризується тим, що населення назавжди покидає свою країну і переселяється на постійне місце проживання до іншої країни. Цей вид переважав до Першої світової війни коли значні маси людей переселялись до США, Канади та Австралії;

·тимчасова міграція – передбачає повернення мігрантів на батьківщину після закінчення певного строку;

·сезонна – щорічна еміграція на певний період з подальшим поверненням на батьківщину;

маятникова – короткострокові періодичні (щорічні, щомісячні, щотижневі) поїздки до місця роботи за межі країни (при певних міжнародних угодах між країнами).








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 847;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.